Ποιο εκλογικό μοντέλο επεξεργάζεται η κυβέρνηση
Πηγή Φωτογραφίας: [371572] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αποδεσμευτεί το συντομότερο δυνατόν από το αρνητικό κλίμα που προέκυψε μετά τις ευρωεκλογές, όπου η κυβερνητική παράταξη αντιμετώπισε τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων. Αυτός ο στόχος καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε μορφή εκλογολογίας από τα γαλάζια στελέχη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμεί να γίνει καμία δημόσια αναφορά στο εκλογικό σύστημα αυτή τη στιγμή.
Στην πραγματικότητα, ο ίδιος αποτρέπει τις συζητήσεις προτού αυτές επεκταθούν, διαψεύδοντας κάθε φορά που ερωτάται για πιθανές ανατροπές. Παρά την κατηγορηματική απόρριψη του ενδεχομένου ενός νέου εκλογικού νόμου από τον πρωθυπουργό, το θέμα δεν περιορίζεται μόνο σε σενάρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις στο Μαξίμου για στοχευμένες «διορθώσεις» στο μοντέλο της ενισχυμένης αναλογικής, με ένα σχέδιο που έχει καταρτιστεί και αναμένεται να μπει στο πρωθυπουργικό συρτάρι. Οι συζητήσεις εντός της κυβέρνησης παραμένουν ενεργές, παρά τις διαψεύσεις. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο βασικά σημεία: το πρώτο αφορά την ενίσχυση του πρώτου κόμματος, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με τη μείωση της επιρροής των μικρότερων κομμάτων που προσπαθούν να εισέλθουν στη Βουλή.
Στη γενική εικόνα, οι εισηγήσεις στοχεύουν στο να διευκολύνουν την επίτευξη αυτοδυναμίας, ακόμα και με ποσοστά γύρω στο 32% – 33%, αντί τουλάχιστον 36% – 37% που απαιτείται σήμερα. Ωστόσο, η ακριβής εκτίμηση του πήχη της αυτοδυναμίας είναι δύσκολη, καθώς εξαρτάται από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν ξεπερνούν το 3% για την είσοδό τους στη Βουλή. Το ισχύον σύστημα προβλέπει ότι το πρώτο κόμμα που λαμβάνει ποσοστό 25% ή περισσότερο κερδίζει μπόνους 20 εδρών, με επιπλέον έδρες για κάθε 0,5% παραπάνω. Στην πράξη, το μέγιστο μπόνους των 50 εδρών απαιτεί ποσοστό 40% (οι επιπλέον 30 έδρες προκύπτουν από το 0,5% επί 15%).
Οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού του μπόνους. Αρχικά, ο πήχης της αυτοδυναμίας μειώνεται, καθώς το 0,5% υποχωρεί στο 0,4%. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται σημαντικά χαμηλότερη εκλογική επίδοση, γύρω στο 36,5% (αντί για 40%), προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο μπόνους. Επιπλέον, υπάρχει πρόταση για επιπλέον πριμοδότηση, είτε κλιμακωτή είτε όχι: σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μπορούσαν να προστεθούν 10 έδρες, εφόσον υπάρχει μια διευρυμένη «ψαλίδα» (πάνω από 8 ποσοστιαίες μονάδες) μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος.
Όσον αφορά τους μικρούς πολιτικούς σχηματισμούς που επιδιώκουν την είσοδό τους στη Βουλή με το 3%, αυτοί επίσης βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς επηρεάζουν τον πήχη της αυτοδυναμίας. Οι προτάσεις προς το πρωθυπουργικό γραφείο είναι σαφείς: να αυξηθεί το όριο στο 5%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας