Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επίδοξοι διάδοχοι του Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επίδοξοι διάδοχοι του Κασσελάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [363939] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΔΟΜΟΚΟ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει από χθες μια ιστορική πρωτοτυπία, καθώς για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας μας, αρχηγός κόμματος καθαιρέθηκε με απόφαση του οργανισμού του. Παρόλα αυτά, η απομάκρυνση του Στέφανου Κασσελάκη δεν είναι εντελώς αναπάντεχη. Η σύντομη θητεία του, διάρκειας μόλις ενός έτους, υπήρξε καθοριστική για το κόμμα.

Αν και ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να παρουσιαστεί ως θύμα μετά την πολιτική του απομάκρυνση, τα γεγονότα δείχνουν ξεκάθαρα την αποτυχία του ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2023, το κόμμα έχασε 12 βουλευτές, μειώνοντας τη δύναμή του από 47 σε 35, ενώ ο νυν πρόεδρος, τον οποίο ο ίδιος πρότεινε, υποστηρίζεται ενεργά μόνο από 17 μέλη του κοινοβουλίου.

Μεταξύ των εθνικών εκλογών του 2023 και των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε πάνω από 336 χιλιάδες ψήφους και στις δημοσκοπήσεις προσπαθεί να διατηρήσει την τρίτη θέση. Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης ενίσχυσε την εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας δηλώσεις που αντέστρεψαν τις αρχές του κόμματος και εστιάζοντας σε έναν τρόπο ζωής που σχετίζεται με τον νεοπλουτισμό και την καλοπέραση.

Ο τραυματισμένος ΣΥΡΙΖΑ καλείται πλέον να βρει τον βηματισμό του σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Πρέπει να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε η τοξικότητα του διαδικτύου και η ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ παράλληλα να προσαρμοστεί σε ένα πολιτικό σκηνικό που αναδιατάσσεται λόγω των προεδρικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Ο επόμενος πρόεδρος ή πρόεδρος που θα εκλεγεί από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πολλή δουλειά μπροστά του, με κύριο στόχο να ανατρέψει την εντύπωση ότι η Αριστερά είναι ικανή μόνο να αυτοκαταστρέφεται.

Αυτό ισχύει και για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μετά την απομάκρυνσή του υποσχέθηκε να ενημερώσει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες ενέργειές του, πιθανόν μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν διάφορα σενάρια, με ορισμένους να πιστεύουν ότι ο πρώην πρόεδρος θα επιδιώξει την επανεκλογή του, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι θα ιδρύσει νέο κόμμα. Το σίγουρο είναι ότι αν ισχύσει το πρώτο σενάριο και πετύχει το στόχο του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε έναν κυκεώνα νέας εσωστρέφειας και σφοδρών αντιπαραθέσεων.

Ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του να αναλάβει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Χανίων, με αξιοσημείωτη ψυχραιμία, παρουσίασε τις πολιτικές του θέσεις κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Επανέλαβε το πολιτικό του σκεπτικό για το πρόγραμμα του κόμματος και φάνηκε να λειτουργεί ως καταλύτης για την απομάκρυνση του Στέφανου Κασσελάκη. Την επόμενη μέρα, ο κ. Πολάκης θεωρείται αναμφίβολα σημαντικός παράγοντας στο εσωκομματικό σκηνικό, αν και είναι πιθανό ότι η προσωρινή συνεργασία για την πρόταση μομφής θα ακολουθηθεί από έντονες αντιπαραθέσεις μέσω διαδικτύου.

Επίσης, διατεθειμένος να θέσει υποψηφιότητα είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος έχει κερδίσει πόντους το τελευταίο διάστημα, αν και απομακρύνθηκε από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη. Το ερώτημα είναι αν ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης θα μπορέσει να ξεπεράσει τις αρνητικές εντυπώσεις που υπάρχουν για εκείνον στο στρατόπεδο των «αντικασσελακικών», καθώς του καταλογίζουν ότι τον περασμένο Φεβρουάριο «διέσωσε» τον Κασσελάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια πιθανή υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη φαίνεται να έχει αρκετές αδυναμίες, παρά τη δημοφιλία του στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως επειδή είναι ευρωβουλευτής και όχι βουλευτής. Από την θητεία του Στέφανου Κασσελάκη, φάνηκε ότι η διαρχία δεν είναι κατάλληλη για την αξιωματική αντιπολίτευση. Υπάρχει επίσης η περίπτωση του Απόστολου Γκλέτσου, ο οποίος δήλωσε «παρών» στην εκλογική αναμέτρηση μέσω μιας σύντομης ανάρτησης στο Facebook, εκφράζοντας «υψηλό αίσθημα ευθύνης για την αριστερά και την πατρίδα».

Στις επόμενες ημέρες θα φανεί αν οι «87», που έθεσαν το ζήτημα της μομφής και πέτυχαν, θα επιλέξουν να κατέβουν αυτόνομα στις προεδρικές εκλογές ή θα προχωρήσουν σε πολιτική συμφωνία με κάποιο άλλο πρόσωπο, όπως τον Σωκράτη Φάμελλο. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να ακολουθήσουν μια διπλή στρατηγική, προτείνοντας δικό τους υποψήφιο και στη συνέχεια να στηρίξουν κάποιον άλλον στον δεύτερο γύρο, προκειμένου να διασφαλίσουν την παρουσία τους στα κομματικά δρώμενα μετά τις εκλογές. Αυτή τη στιγμή, η Όλγα Γεροβασίλη φαίνεται να είναι η επικρατέστερη υποψήφια, αν και δεν αποκλείεται να προταθεί και κάποιο άλλο πρόσωπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments