Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και οι εισοδηματικές ενισχύσεις στους συνταξιούχους βρίσκονται ανάμεσα στα μέτρα που εξειδικεύει σήμερα το οικονομικό επιτελείο και που στόχο έχουν την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά συνεντεύξεων Τύπου της Κυβέρνησης πραγματοποιείται αυτή την ώρα, για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με την συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και των Υφυπουργών κκ. Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά.
Στην Ελλάδα σημειώνεται η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε όλη την ΕΕ και αύξηση του μέσου μισθού κατά 20,2%.
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ανάμεσα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, βρίσκονται 12 αυξήσεις αποδοχών και ακόμα 12 μειώσεις φόρων.
Από δημοσιονομικής άποψης η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών, χωρίς τα νέα μέτρα, ανέρχεται 2,8 δισ. ευρώ.
Το σύνολο της αύξησης, όμως, μπορεί να ανέλθει στα 3,5 δισ. ευρώ, μαζί με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα συμφωνηθεί με την Κομισιόν τις επόμενες μέρες, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Το περιθώριο για άνοδο πρωτογενών δαπανών αυξάνεται από το 3% στο 3,5% για το 2025, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
![Χατζηδάκης: Έρχονται 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων [Δείτε live]](https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2024/09/6305284-1.jpg)