EDITOR'S PICK

Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ

Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ

Πώς τα αλμυρά κοκτέιλ κυριάρχησαν στα μπαρ από το Λονδίνο ως τη Νέα Υόρκη.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι μπάρμαν σέρβιραν πολύχρωμα, γλυκά κοκτέιλ και το cosmopolitan βασίλευε στα μπαρ του Μανχάταν. Ύστερα ήρθε το κίνημα των craft κοκτέιλ με ηγετική φιγούρα τον celebrity bartender Dale DeGroff του Rainbow Room αλλά και όλους όσους βρέθηκαν πίσω από την μπάρα του θρυλικού Milk & Honey που αναβίωσε την ατμόσφαιρα των speakeasy μπαρ – εκεί επινοήθηκαν κοκτέιλ όπως το Gold Rush και το Greenpoint.

Από τότε, τα φρέσκα υλικά και τα υψηλής ποιότητας ποτά δεν σταμάτησαν να αποτελούν προϋπόθεση για ένα καλό κοκτέιλ και οι τάσεις να εξελίσσονται. Aρκεί μια ματιά στη λίστα του World’s 50 Best Bars για να αντιληφθεί κάποιος ότι η σκηνή των κοκτέιλ μπαρ ακμάζει από τη Βαρκελώνη ως το Όσλο και το Μέξικο Σίτι και οι mixologist απολαμβάνουν αναγνώριση παρόμοια με εκείνη των βραβευμένων σεφ.

Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ
Caviar Martini, Hakkasan Λονδίνο

Eνα παγκόσμιο κίνημα Η πιο ισχυρή τάση που αναδύθηκε τη φετινή χρονιά είναι τα κοκτέιλ με αλμυρό γευστικό προφίλ. Όπως αναφέρουν Traveller, House & Wine και Forbes, η ζήτηση για πιο λιπαρές και πικάντικες γεύσεις είναι αυξηθεί κατακόρυφα. «Καθώς τα όρια μεταξύ φαγητού και ποτού θολώνουν, συστατικά όπως το χαβιάρι, οι ντομάτες, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, ακόμα και τα φύκια εμφανίζονται στα μπαρ» επισημαίνει το Traveller σε σχετικό αφιέρωμα. Κυνηγώντας τη γεύση umami, οι bartenders χρησιμοποιούν τεχνικές όπως το fat-washing όπου εμπλουτίζουν το ποτό με μερικές σταγόνες λάδι καρύδας ή σησαμέλαιο, προσθέτουν υλικά μαγειρικής όπως fish sauce και σόγια και εστιάζουν σε πρωτόγνωρες υφές. H τόλμη στα υλικά δεν έχει τέλος: martini με kimchi, margarita με νερό από burrata, tom collins που γνέφει στην ταϊλανδέζικη σούπα tom kha με λεμονόχορτο και γάλα καρύδας.

Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ
Tο πιπεράτο και γήινο Ramson του Νipperkin cocktail bar στο Μayfair του Λονδίνου.

To περίφημη hotspot διασημοτήτων Julie’s στο Ηolland Park στο Λονδίνο ετοιμάζει ένα Green Tomato Martini με την τεχνική του clarification και την προσθήκη βότκας, λικέρ ντομάτας και ελαίου εστραγκόν. Στο Νipperkin, ένα cocktail bar στο Μayfair εμπνευσμένο από τα ιαπωνικά listening bar της δεκαετίας του ’50, χωρίζουν τα κοκτέιλ στις κατηγορίες «foraging», «preserving» και «homegrown» για όσα φτιάχνουν με υλικά από τον εσωτερικό κάθετο κήπο τους και ετοιμάζουν ποτά όπως το πιπεράτο και γήινο Ramson που περιέχει εκλεκτά spirits -την ιρλανδική οργανική βότκα Boatyard, το τζιν Renais της Emma Watson και το βερμούτ από το λονδρέζικο αποστακτήριο aperitivo Vault- μαζί με τρούφα και λάδι άγριου σκόρδου. Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Double Chicken Please στο Lower East Side στο Μανχάταν κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο 50 Best 2023 είναι τα καινοτόμα κοκτέιλ του μπαρ Τhe Coop που βρίσκεται στο πίσω μέρος του εστιατορίου. Κλασικές συνταγές όπως σαλάτα Walford, french toast και ταϊλανδέζικο κάρυ «υγροποιούνται» και γίνονται κοκτέιλ∙ το Red Eye Gravy, για παράδειγμα, είναι μια παραλλαγή της διάσημης σάλτσας του αμερικανικού νότου και περιέχει ιρλανδικό ουίσκι, βούτυρο από καφέ, καλαμπόκι, καρύδια, άγρια ​​μανιτάρια και ψιλοκομμένη coppa.

Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ
Στο avant-garde κοκτέιλ μπαρ Apothecary στο Ντάλας το σερβίρισμα των κοκτέιλ μοιάζει με θεατρική παράσταση.
Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ
To Cold Pizza cocktail του Double Chicken Please στο Μανχάταν συνδυάζει τεκίλα blanco, parmigiano Reggiano, καμένο τοστ, ντομάτα, βασιλικό, μέλι και ασπράδι αυγού.
Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ
Το Οn Fire! cocktail του Paradiso Bar φτιάχνεται με μπέρμπον, calvados, ταχίνι, γλυκοπατάτα και καπνιστό γάλα.
Το κίνημα των αλμυρών κοκτέιλ στα μπαρ
Tο Jalapeno & Shiso cocktail του bar-restaurant Röda Huset στη Στοκχόλμη.

Μενού με ποτά εμπνευσμένα από την διεθνή κουζίνα έχει και το avant-garde κοκτέιλ μπαρ Apothecary στο Ντάλας. Στη μπάρα ετοιμάζουν Miso Masa, ένα κοκτέιλ -μεξικάνικη φιέστα με βάση την τεκίλα και κόκκινο miso, πράσινες πιπεριές, τσίλι και σοκολάτα, καθώς και Vegan Hawaiian Pizza με βότκα, σάλτσα bbq, ανανά και αφρό vegan μοτσαρέλας. Η είσοδος του είναι η πόρτα του ψυγείου ενός παστράμι μπαρ, η κυρτή ξύλινη μπάρα και οι καμπύλες του παραπέμπουν στον Gaudi και το σερβίρισμα των κοκτέιλ είναι σαν θεατρική παράσταση. Tο Paradiso στη Βαρκελώνη, που ψηφίστηκε καλύτερο μπαρ στον κόσμο το 2022, φτιάχνει απόκοσμα κοκτέιλ εμπνευσμένα από εφευρέσεις και αστρικά ταξίδια χρησιμοποιώντας απρόσμενα υλικά όπως αρακά, έλαιο καφίρ λάιμ, λαγόχορτο, σπόρους μουστάρδας και κόλιανδρο. Το Οn Fire! είναι αφιερωμένο στην ανακάλυψη της φωτιάς και φτιάχνεται με μπέρμπον, calvados, ταχίνι, γλυκοπατάτα και καπνιστό γάλα∙ το σερβίρισμα είναι ευρηματικό με γαρνιτούρες τοποθετημένες σε ένα γυάλινο δίσκο από το κέντρο του οποίου βγαίνει καπνός.

Φωτεινό παράδειγμα βιωσιμότητας αποτελεί το bar-restaurant Röda Huset στη Στοκχόλμη που ενθαρρύνει τους πελάτες του να έρχονται με ποδήλατο, καλλιεργεί βότανα και λουλούδια στην ταράτσα του και έχει περιορίσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 24%. Το «κόκκινο σπίτι» όπως μεταφράζεται το όνομά του έλαβε τη διάκριση Ketel One Sustainable Bar Award 2023 και ο ιδιοκτήτης του Ηampus Thulmon -με θητεία στο περίφημο εστιατόριο Fäviken του Magnus Nilsson- έχει εμμονή με τα τοπικά συστατικά στα κοκτέιλ. Η μεγάλη πρόκληση ήταν να αντικαταστήσει τα εσπεριδοειδή (δεν ευδοκιμούν στη Σουηδία) και μετά από πολλές δοκιμές και πειραματισμούς έφτιαξε ένα μείγμα από πράσινο μήλο και μούρα που έχει το ίδιο όξινο αποτέλεσμα.

Τα savory κοκτέιλ του είναι ονομαστά: στο Jalapeno & Shiso αρωματίζουν αγγούρι από την περιοχή Österlen με το premium ιαπωνικό Roku Gin, προσθέτουν φυλλα shiso και ολοκληρώνουν με έναν αφρό από πιπεριά χαλαπένιο, και στο Frozen Herbs αναμιγνύουν παγωμένο κόλιανδρο, μέντα και μαϊντανό με σάκε από yuzu και απογεμίζουν το ποτήρι με martini prosecco.

Πηγή: newmoney.gr–Μάρθα Κορινθίου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

08.07.2025 | 12:45

Η Επιτροπή Δεοντολογίας απέρριψε τη μήνυση Καρυστιανού κατά 14 βουλευτών της ΝΔ - Όχι στην άρση ασυλίας τους

08.07.2025 | 12:29

O Μακρόν στην Αγγλία: Πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου ηγέτη μετά το Brexit

08.07.2025 | 12:20

Σε ευρωπαϊκή δυσμένεια η Ισπανία του Σάντσεθ

08.07.2025 | 12:18

Σύντροφος της οικιακής βοηθού ο διαρρήκτης με τη λεία 200.000 ευρώ από σπίτι στη Νέα Ερυθραία -Πώς το έστησαν

08.07.2025 | 12:07

Μουρτζούκου: Η στιγμή της σύλληψης της σε ξενοδοχείο στην Αθήνα-Αστυνομικοί παρακολουθούσαν τις κινήσεις της

08.07.2025 | 12:07

Γαλλία: Πάνω από 15% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας

08.07.2025 | 11:54

Μητσοτάκης από Σκαραμαγκά: Πριν το τέλος του έτους θα παραλάβουμε την πρώτη Belh@rra [pics]

08.07.2025 | 11:52

Η φιλοευρωπαϊκή συμμαχία της Ευρωβουλής θα ψηφίσει κατά της πρότασης μομφής

08.07.2025 | 11:44

Μιχάλης Χατζηγιάννης: «Δεν υπάρχει τραύμα που εξαφανίζεται – μόνο τρόπος να το αντέχεις»

08.07.2025 | 02:37

Αθηνά Ωνάση: Έτσι είναι η σημερινή της εικόνα - Η σπάνια δημόσια εμφάνιση μετά από καιρό

08.07.2025 | 02:20

Στη Μύκονο η Ζόζεφιν - Ποζάρει στην πισίνα με ροζ μπικίνι

07.07.2025 | 12:30

Κωνσταντίνος Αργυρός: Παντρεύεται σήμερα με την Αλεξάνδρα Νίκα-Το after party και οι κουμπάροι

07.07.2025 | 00:08

Μαρία Αντωνά: «Η απώλεια της μαμάς μου ήταν ό,τι πιο συγκλονιστικό έχω βιώσει»

06.07.2025 | 21:12

Δαρμουσλή: Αποκάλυψε τη μεγαλύτερη αμοιβή της - "Κράτησε μισή ώρα και η αμοιβή ήταν 60.000 ευρώ"

06.07.2025 | 18:59

Μαρία Δήμητρα Κολυμπάρη: «Πήγα στη ΓΑΔΑ γιατί φοβόμουν για τη ζωή μου»

05.07.2025 | 21:02

Γρηγόρης Γκουντάρας: Διέρρηξαν το σπίτι του "Βίασαν το σπίτι, την ψυχή και την οικογένειά μας"

08.07.2025 | 10:35

«Το Ισραήλ προσπάθησε να με δολοφονήσει» καταγγέλει ο πρόεδρος του Ιράν

08.07.2025 | 10:22

Πώς οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα προετοίμασαν την αιγυπτιακή οικονομία για μελλοντικές κρίσεις

08.07.2025 | 10:13

Οι νέοι εγκαταλείπουν την Τουρκία

07.07.2025 | 11:50

Από τις επιθέσεις στη στρατηγική: Ο Νετανιάχου αναζητεί κάλυψη στη συνάντηση με Τραμπ

07.07.2025 | 11:37

Το μακροπρόθεσμο σχέδιο του Ερντογάν για την αντιπολίτευση

07.07.2025 | 11:19

Επίθεση σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

06.07.2025 | 17:40

Η Ρωσία στρατολογεί Κουβανούς για το ουκρανικό μέτωπο

06.07.2025 | 12:14

Οι ανατολικές φιλοδοξίες της Τουρκίας εξυπηρετούν την ατλαντική τάξη

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι

Το ύφος παρέπεμπε σε εργατικές φόρμες από τα ’80s, μια σταθερή εμμονή του σχεδιαστή, ο ίδιος, όμως, σύστησε τη συλλογή ως φόρο τιμής σε μια γενιά queer Νεοϋορκέζων καλλιτεχνών που εγκαταστάθηκαν στα 1970s στο Fire Island

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι

Ιαπωνία: Θα πληρώνετε 89 δολ. για μία φράουλα; Η νέα τάση που εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο

Η νέα τάση που ξεκίνησε από την Ιαπωνία και εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο

Ιαπωνία: Θα πληρώνετε 89 δολ. για μία φράουλα; Η νέα τάση που εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο

Ο «κανόνας των 90 δευτερολέπτων» για την αντιμετώπιση δυσκολιών

Η οικοδόμηση νέων συνηθειών μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά όταν αισθάνεστε συναισθηματικά φορτισμένοι. Σε μια μελέτη του 2009, η ερευνήτρια ψυχολογίας Phillippa Lally διαπίστωσε ότι μπορεί να χρειαστούν από 18 έως 254 ημέρες

Ο «κανόνας των 90 δευτερολέπτων» για την αντιμετώπιση δυσκολιών

5 σημάδια ότι μια γυναίκα είχε πολλούς συντρόφους

5 διακριτικά σημάδια ότι έχει πλούσιο ρομαντικό παρελθόν

5 σημάδια ότι μια γυναίκα είχε πολλούς συντρόφους

Η φωτογραφία εξωφύλλου του νέου άλμπουμ της Lorde έγινε viral

«Ακόμα και αν μπορείτε να δείτε μέσα από εμένα, μπορείτε να καταλάβετε ακόμα λιγότερα από όσα συμβαίνουν.»

Η φωτογραφία εξωφύλλου του νέου άλμπουμ της Lorde έγινε viral

Πώς είναι ο Ντόμινικ Πάρσελ 8 χρόνια μετά το τέλος του «Prison Break»

Αγνώριστος ο Ντόμινικ Πάρσελ - Τι είπε για το «Prison Break»

Πώς είναι ο Ντόμινικ Πάρσελ 8 χρόνια μετά το τέλος του «Prison Break»

Αυτή είναι κορυφαία πόλη για νυχτερινή ζωή στην Ευρώπη – Η θέση της Αθήνας

Αυτή είναι η λίστα με τις 10 κορυφαίες πόλεις για νυχτερινή ζωή στην Ευρώπη. Ποια πέρασε πρώτη και ποια η θέση της Αθήνας στην κατάταξη;

Αυτή είναι κορυφαία πόλη για νυχτερινή ζωή στην Ευρώπη – Η θέση της Αθήνας

Το «Ζότα» που δεν ήταν Ζότα: Η ιστορία πίσω από το ποδοσφαιρικό ψευδώνυμο του Ντιόγκο Ζοσέ ντα Σίλβα

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά τον γάμο του με τη σύντροφό του Ρούτε Καρντόσο, ο Πορτογάλος επιθετικός της Λίβερπουλ έφυγε πρόωρα, όπως και ο 25χρονος αδελφός του, Αντρέ Σίλβα, ο οποίος επίσης επέβαινε στο όχημα την ώρα του δυστυχήματος. 

Το «Ζότα» που δεν ήταν Ζότα: Η ιστορία πίσω από το ποδοσφαιρικό ψευδώνυμο του Ντιόγκο Ζοσέ ντα Σίλβα