Podcasts | Pagenews Politics #51

Ζαχαράκη: Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό & Στεγαστικό είναι συνεκτικό πρόγραμμα πολλαπλών λύσεων

Είναι ένα σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας

10.10.2024 | 01:31

Listen On:

Ζαχαράκη: Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό & Στεγαστικό είναι συνεκτικό πρόγραμμα πολλαπλών λύσεων

Είναι ένα σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας

Συνέντευξη για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Στεγαστικό και το Δημογραφικό, καθώς και για άλλα κεντρικά ζητήματα του χαρτοφυλακίου της, παραχώρησε η κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Μιλώντας στο Pagenews.gr και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του εν λόγω Εθνικού Σχεδίου, μίλησε για τις παρεμβάσεις στο Νομό Έβρου, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προωθούμενες αλλαγές σε σειρά επιδομάτων και εξήγησε τις προόδους του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου».

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση της κ. Χύτου για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Στεγαστικό και το Δημογραφικό, η κ. Σοφία Ζαχαράκη τόνισε πως «η συζήτηση, θα έλεγα ότι ξεκινάει αργά. Η συζήτηση για το δημογραφικό δεν ξεκινάει στο παραπέντε, αλλά στο και πέντε. Κι αυτό όχι γιατί είμαι απαισιόδοξη, αλλά γιατί διαβάζω τους αριθμούς. Οι γυναίκες 20 – 40 ετών είναι 150.000 λιγότερες τα τελευταία πέντε χρόνια. Μιλάμε για αναπαραγωγική και δυναμική ηλικία. Το ζήτημα της δημιουργίας οικογένειας σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι μόνο οικονομικό. Αν κάποιος το βλέπει μόνο οικονομικά, κάνει ένα λάθος ανάγνωσης. Είναι και οικονομικό, και θέμα επιλογής και ζήτημα δυτικού τρόπου ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζει όλες τις χώρες που έχουν το δημογραφικό ζήτημα. Οι δυτικές χώρες με ισχυρό κοινωνικό κράτος βλέπουν πτώση στον δημογραφικό δείκτη. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δεν είναι η λύση, αλλά είναι ένα συνεκτικό πρόγραμμα, το οποίο μαζεύει πολλές –  πολλές λύσεις μαζί. Πιστεύω πως με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα μπορέσουμε να μετριάσουμε το ρυθμό της δημογραφικής πτώσης. Είναι ένα σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας. Και πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε επιμέρους εθνικά σχέδια δράσης: άλλο σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, άλλο για την Κρήτη, άλλο για την Στερεά Ελλάδα και άλλο για την Ήπειρο».

Τοποθετούμενη, σε ένα δεύτερο χρόνο, για τις δράσεις που σχετίζονται με τον Νομό Έβρου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σημείωσε ότι «η στόχευση του πρωθυπουργού είναι να εξειδικεύουμε πλέον τα περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια ανά περιφερειακή ενότητα. Ξεκινήσαμε από τον Έβρο, ο οποίος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Σκοπός μας είναι οι άνθρωποι που θέλουν να παραμείνουν ή να επιστρέψουν εκεί, να έχουν κίνητρα. Είναι 19 δράσεις. Κάποιες εξ αυτών έχουν να κάνουν και με τις μετεγκαταστάσεις. Ήδη τρεις οικογένειες θέλουν να επιστρέψουν στην Ορεστιάδα. Έχουμε θεσπίσει ειδική μοριοδότηση για την περιοχή. Μιλάμε για την ειδική προσθήκη των 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση σε οικισμό με κάτω από πεντακόσιους κατοίκους. Αν κάποιος μετεγκασταθεί σε έναν οικισμό με πάνω από πεντακόσιους κατοίκους, θα λάβει 6.000 ευρώ. Κι αυτό δεν είναι πανάκεια. Είναι ένα πρώτο κίνητρο, θα έρθουν και άλλα. Κι υπάρχει ειδικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για εύρεση εργασίας. Παράλληλα, όπως τόνισε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, πρέπει να υπάρξει και μια επένδυση στην περιοχή. Αν κάνουμε λοιπόν μικρές κυψέλες ανάπτυξης, τότε μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα σε συνολικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Το «διά ταύτα» είναι ότι έχεις ένα πλαίσιο: έχεις το κίνητρο να πας, έχεις το κίνητρο να δουλέψεις, έχεις τη δυνατότητα να βρεις εργασία, θα έχεις βοήθεια στο θέμα του σπιτιού και εξετάζουμε το θέμα της ανακαίνισης ορισμένων σπιτιών, ιδιαίτερα αυτών που είναι εγκαταλελειμμένα σε κάποια χωριά. Θα ανακαινίσουμε, ακόμη, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, θα έχουμε για πρώτη φορά γηροκομείο στην Ορεστιάδα. Για το γηροκομείο, θα βρεθεί ο χώρος και θα ανακαινιστεί με κρατικά χρήματα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Όλα αυτά σημαίνουν λοιπόν ότι υπάρχει μια «βεντάλια». Ειδικά, δε, για την περιφερειακή ενότητα Έβρου, το καινούργιο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» θα εντάσσει στην ειδική μοριοδότηση του επιτοκίου όσους έχουν οικογένεια με δύο παιδιά».

Αναφερόμενη, εν συνεχεία, στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στα επιδόματα που χορηγούνται στους πολίτες, η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι «από τις αρχές Ιανουαρίου θα δούμε τις δυο πιο βασικές αλλαγές. Μια βασική αλλαγή είναι η καλύτερη στόχευση των επιδομάτων. Δηλαδή κάποιοι θα δουν αύξηση. Όμως, κάποιοι που αποκρύπτουν το εισόδημά τους, δεν θα μπορούν να παραμείνουν στο επίδομα. Επίσης, το επίδομα που θα αυξηθεί είναι το επίδομα στέγης. Θα θέσουμε τα 75 ευρώ, αλλά και 25 ευρώ, ως δεύτερη εισοδηματική κατηγορία, για να μη βγαίνει κάποιος από το επίδομα, αλλά να μένει όσο περισσότερο μπορεί.

Όσον αφορά το επίδομα παιδιού, θα υπάρξουν κάποιες μειώσεις. Η στόχευση είναι «περισσότερη δικαιοσύνη». Δεν μπορείς να αφήνεις ένα επίδομα ανέγγιχτο, χωρίς να υπάρχει κανένα κριτήριο. Και επειδή έχει αρχίσει μια συζήτηση, ότι δήθεν οι πολύτεκνοι με τα 1.600 κυβικά κόβονται, αυτά τα πράγματα δεν ισχύουν. Δεν ισχύουν επ’ ουδενί. Το κριτήριο που ισχύει λαμβάνει υπ’ όψη την κινητή περιουσία προφανώς, και το κομμάτι της παλαιότητας και, σε κάθε περίπτωση, αυτά πολλαπλασιάζονται για τους πολύτεκνους».

Κληθείσα να τοποθετηθεί για το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου», η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπογράμμισε ότι «ο στόχος είναι το 2027 να έχουμε δώσει ως κράτος και ως  κυβέρνηση 5 δις για το στεγαστικό. Δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Στην αγορά δεν υπάρχουν πολλά νέα διαμερίσματα και επίσης, υπάρχουν αρκετά παλαιά διαμερίσματα, που προσπαθούμε να ανοίξουμε. Για διαφορετικούς λόγους, οι ιδιοκτήτες τα κρατούσαν κλειστά και ορισμένα είναι αδήλωτα. Το «διά ταύτα» είναι ότι ήδη με το «Σπίτι 1» πάνω από 7.300 ζευγάρια ή και μεμονωμένοι αιτούντες έχουν εκταμιεύσει το δάνειό τους. Στο τέλος της χρονιάς, ο αριθμός θα έχει φτάσει τους 9.155. Υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή. Ο κόσμος το αγκάλιασε το «Σπίτι 1».

Ο στόχος για το καινούργιο πρόγραμμα «Σπίτι 2» είναι στο τέλος του έτους να έχουν εκταμιευτεί περί τα 20.000 δάνεια. Διευρύναμε το ηλικιακό. Πλέον θα είναι μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Το θέμα ήταν να βρεθούν τα λεφτά. Και μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού, ήμασταν κάπως επιφυλακτικοί. Όμως, έχουμε και επιχειρήματα και πειθώ και ειδικό βάρος στην Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού πέτυχε και έτσι, θα έχουμε 1 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και 1 δις από τις τράπεζες. Επίσης διευρύναμε το εισοδηματικό. Το μονοπρόσωπο νοικοκυριό είναι 20.000 ευρώ, η οικογένεια έχει 28.000 ευρώ και 4.000 ευρώ ανά παιδί και ο μονογονέας έχει 31.000 ευρώ και 5.000 ευρώ ανά παιδί».

Τέλος, μιλώντας για τα voucher στους παιδικούς σταθμούς, τις «νταντάδες της γειτονιάς», τον προσωπικό βοηθό για τα άτομα με αναπηρία, η κυρία Ζαχαράκη ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή οι θέσεις είναι δεδομένες. Είχαν κληρωθεί οι θέσεις της Αττικής και κληρώθηκαν παραπάνω από όσες είχαμε υπολογίσει. Για τον προσωπικό βοηθό της περιφέρειας, το πρόγραμμα «τρέχει» αυτή τη στιγμή, γιατί αυτά είναι συμφωνημένα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, στόχος μας και επιθυμία του πρωθυπουργού είναι να βρούμε το δημοσιονομικό περιθώριο μέσω των περιφερειών, έτσι ώστε ο προσωπικός βοηθός να διευρυνθεί σε όλη την Ελλάδα, χωρίς ηλεκτρονική κλήρωση, και άρα να φύγουμε από την πιλοτική φάση, αλλά από το 2026 και μετά. Αν δικαιούσαι, θα μπεις στο πρόγραμμα. Άρα, χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμη. Μεγάλο ζήτημα είναι να μπορέσεις να βρεις προσωπικούς βοηθούς. Για αυτό το λόγο, ξεκινάμε και καμπάνια για να αυξήσουμε τον αριθμό των προσωπικών βοηθών.

Ακόμη, φτάσαμε από τα 400 στα 700 άτομα, που έχουν πάρει «νταντάδες της γειτονιάς». Διευρύναμε το πιλοτικό. Πλέον οι «νταντάδες της γειτονιάς» φεύγουν από την πιλοτική φάση και από το 2025 αναλαμβάνει το υπουργείο μέσω του ΕΣΠΑ 100 εκατομμύρια σε όλους τους δήμους για τις «νταντάδες της γειτονιάς».

Ξεκινάμε, δε, με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής πρόγραμμα συνεργασίας, έτσι ώστε να βάλουμε πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης. Να καταλαβαίνει ο βρεφονηπιοκόμος και η παιδαγωγός πρώιμης βρεφικής ηλικίας αν κάτι συμβαίνει στο παιδί από νωρίς. Και θα βάλουμε για πρώτη φορά ένα περίγραμμα σαν πρόγραμμα στο βρεφονηπιακό σταθμό, έτσι ώστε να μπορούμε να χτίσουμε περισσότερο τις δεξιότητες και να εντοπίσουμε εγκαίρως τυχόν προβλήματα».

Όπως είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, «αρχίσαμε και πάλι τις παλαιές σχολές γονέων, αλλά πιο μοντέρνες, πιο επικαιροποιημένες. Έχουμε προγράμματα που σχετίζονται με τη βία ανηλίκων, την κακοποίηση και τις απειλές στο διαδίκτυο, την δυσκολία διαχείρισης από τους γονείς. Για αυτό και ζητάμε τη βοήθεια των ειδικών (Πανεπιστήμια, παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδοψυχίατροι, εκπαιδευτικοί κλπ), προκειμένου να φτιάξουμε ένα πιο μεστό πρόγραμμα καθοδήγησης», κατέληξε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη.