Ένα πόδι που πιστεύεται πως ανήκει σε Βρετανό ορειβάτη που χάθηκε πριν από 100 χρόνια, βρέθηκε στο Έβερεστ. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που μπορεί να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που απασχόλησαν ποτέ τους ορειβάτες.
Πιο συγκεκριμένα, ο λόγος για τον Andrew Comyn «Sandy» Irvine που είχε προσπαθήσει να σκαρφαλώσει στο Έβερεστ τον Ιούνιο του 1924 με τη σύντροφό του, όμως το ζευγάρι τότε εξαφανίστηκε. Ενώ τα λείψανα της συντρόφου του ανασύρθηκαν τελικά, το σώμα του Irvine δεν ανακαλύφθηκε ποτέ. Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα ορειβατών που γύριζαν ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic σκόνταψε στο πόδι, το οποίο αποκαλύφθηκε από το λιώσιμο των πάγων σε έναν παγετώνα.
Οι βρετανικές αρχές επαληθεύουν τώρα την ταυτότητα του ποδιού χρησιμοποιώντας δείγμα DNA, σύμφωνα με έκθεση του National Geographic. Το BBC ζήτησε από το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης για σχόλια. Αλλά η ομάδα δημιουργίας ταινιών είναι αρκετά σίγουρη ότι ανήκει στον Irvine, επειδή η κάλτσα που βρέθηκε μέσα στη μπότα είναι κεντημένη με τις λέξεις “A.C. Irvine”.
«Δηλαδή, φίλε… υπάρχει μια ετικέτα», φέρεται να είπε ο Τσιν.
Ενεργοποιημένη από αυτό το πιθανό σημάδι ότι το σώμα του Irvine θα μπορούσε να είναι κοντά, η ομάδα έψαξε τον παγετώνα για αρκετές ημέρες, προτού ένας από αυτούς δει τη μπότα να αναδύεται από το λιώσιμο του πάγου. Ήταν ένα τυχαίο σημείο – υπολόγισαν ότι ο πάγος είχε λιώσει μόνο μια εβδομάδα πριν την ανακάλυψή τους.