Πολιτική

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: “Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την ανάγκη αυστηρής φύλαξης των συνόρων”

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: “Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την ανάγκη αυστηρής φύλαξης των συνόρων”

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

"Η επόμενη πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει η Ε.Ε. είναι η υποχρέωση να γίνονται δεκτές οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο", υπογράμμισε

«Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την ανάγκη αυστηρής φύλαξης των συνόρων και το έκανε πράξη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το Μεταναστευτικό κατά τη διάρκεα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός «χειροκρότησε» το ότι «είναι θετικό πως πλέον στη θέση αυτή συγκλίνει και η Ε.Ε.», τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες –ανέφερε το παράδειγμα της Τουρκίας– και τέλος υπογράμμισε ότι «η επόμενη πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει η Ε.Ε. είναι η υποχρέωση να γίνονται δεκτές οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο». Κυριάκος Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Η ΕΕ έχει έρθει κοντά στις ελληνικές θέσεις «Σταδιακά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έρθει πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις, δίνοντας μεγάλη σημασία στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και στη φύλαξη των συνόρων», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά σήμερα, με βασικά θέματα το «αγκάθι» της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού (με φόντο τη Μέση Ανατολή), την Ουκρανία και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης μιας αυστηρής, αλλά δίκαιης πολιτικής στο μεταναστευτικό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Λείπει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών

«Αυτό που λείπει είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που, όπως τόνισε, αναγνωρίζεται από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «την οποία θα εξουσιοδοτήσουμε να καταθέσει καινοτόμες προτάσεις για επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία γιατί αυτό είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας από το 2016, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση.

Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι μπορεί το μεταναστευτικό να απασχολεί την Ευρώπη, «αλλά δεν είναι ψηλά σε αυτά που απασχολούν τους Έλληνες, γιατί η Ελλάδα υπήρξε αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και μπορούμε να μεταφέρουμε την ελληνική εμπειρία». Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση ηγετών για το μεταναστευτικό που συγκαλείται με πρωτοβουλία της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.

Τι είπε για Ουκρανία και προτάσεις Ντράγκι
Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα που θα συζητηθούν, στάθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως τόνισε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνομιλήσουν με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και θα ακούσουν τις προτάσεις του για το «σχέδιο νίκης» το οποίο έχει διαμορφώσει. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ωστόσο πως «θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση της Ελλάδας, η οποία είναι και θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ουκρανία είναι εκείνη που θα επιλέξει τον χρόνο τον οποίο θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία. Πρέπει όμως να μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας».

Όσον αφορά τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στις προτάσεις Ντράγκι. Τόνισε, πάντως, ότι οι φιλόδοξοι στόχοι της Ε.Ε. δεν εναρμονίζονται με τα οικονομικά μέσα που είναι διαθέσιμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

19.11.2025 | 11:15

Πέτσας: «50% των κινεζικών προϊόντων είναι παράνομα – Φτάνει πια, προστατεύουμε τον Έλληνα!»

19.11.2025 | 11:03

Στα Γραφεία της UEFA οι Ηλιόπουλος και Λυσάνδρου για την Υπόθεση Λανουά

19.11.2025 | 10:57

Κάναμε αυτοψία στο νέο αεροδρόμιο Κρήτης και σας το παρουσιάζουμε

19.11.2025 | 10:34

Ενισχύονται οι πράσινοι! Από την ΑΕΚ ήρθε στον Παναθηναϊκό

19.11.2025 | 10:23

Μυστικό παζάρι ΗΠΑ–Ρωσίας για Ουκρανία: Το «σχέδιο 28 σημείων» Τραμπ που αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα

19.11.2025 | 10:18

Greece deploys new gov.gr tools to crack down on illegal tobacco and alcohol sales to minors

19.11.2025 | 10:10

Έρχεται ψηφιακή «σκούπα» στα μαγαζιά: Τέλος το αλκοόλ και τα τσιγάρα στους ανήλικους

19.11.2025 | 10:03

Ισχυρές Βροχές σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία: Ζημιές από Κεραυνούς και Πτώσεις Δέντρων

19.11.2025 | 02:05

Βρισηίδα Ανδριώτου: Δεν είναι εύκολο να βγάζεις τίμια τα λεφτά σου, κάνω τρεις δουλειές

19.11.2025 | 02:00

Γλυκερία για τη συναυλία στο Ισραήλ: Δεν με στήριξαν από τον χώρο μου αλλά δεν με ενδιαφέρει, υπάρχει ζήλια

18.11.2025 | 21:06

Παρά Πέντε: Οι αγαπημένοι ήρωες που δεν θα γυρίσουν – Τα πρόσωπα που “έφυγαν” πριν το επετειακό επεισόδιο

17.11.2025 | 22:57

Η Οικονομάκου με τον Τσερέλα και τα παιδιά της στο Μιλάνο – «Με τους αγαπημένους μου μικρούς συνταξιδιώτες»

17.11.2025 | 20:03

Μαρτίκας για το κύκλωμα που τον εξαπάτησε: Έκανα απόπειρα αυτοκτονίας, με έσωσαν η Βρισηίδα και η αδερφή μου

17.11.2025 | 12:28

Ράνια Καρατζαφέρη: Είναι η δημοσιογράφος που συνελήφθη για επεισόδιο με αστυνομικούς:«Έχασα την ψυχραιμία μου»

17.11.2025 | 11:15

Εβελίνα Σκίτσκο: Η πρώην παίκτρια του GNTM διαγνώστηκε με καρκίνο

16.11.2025 | 22:55

Βρισηίδα Ανδριώτου: Η influencer βρέθηκε στο στόχαστρο κυκλώματος - Τα 40.000€ που "έκαναν φτερά"

19.11.2025 | 10:23

Μυστικό παζάρι ΗΠΑ–Ρωσίας για Ουκρανία: Το «σχέδιο 28 σημείων» Τραμπ που αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα

19.11.2025 | 08:37

Η Ευρώπη «τρέχει» να φτιάξει «αυτοκινητόδρομους» για τανκς και στρατιώτες

18.11.2025 | 20:53

Φιντάν για Δυτική Θράκη και Κυπριακό: «Προστασία δικαιωμάτων και νέα εποχή στις σχέσεις με ΕΕ»

18.11.2025 | 19:03

Πολεμικά drones στην Ελλάδα: Η ουκρανική τεχνολογία που «ταράζει» την Τουρκία

18.11.2025 | 14:30

Στο επίκεντρο η Ζαπορίζια: Η «στρατηγική υποχώρηση» των Ουκρανών και το ρευστό μέτωπο του νότου

18.11.2025 | 12:19

Ο Δούναβης σε συναγερμό: Τουρκικό δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από ρωσικά drones – φωτιά και κίνδυνος έκρηξης

18.11.2025 | 10:00

Ο Τραμπ “παίζει σκάκι” με την πυρηνική Ρωσία – Η Μόσχα εκτός ελέγχου

17.11.2025 | 22:00

Υψώνεται η γαλανόλευκη: Η τέταρτη φρεγάτα FDI HN «Θεμιστοκλής» έτοιμη για το Πολεμικό Ναυτικό

Στέλιος Πέτσας: Από την ενέργεια έως το εισόδημα, η Ελλάδα δυναμώνει παντού [pics,vid]

Με σταθερή πολιτική, διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας και μέτρα για το εισόδημα των πολιτών, η Ελλάδα ενισχύει τη γεωπολιτική της θέση και την οικονομική της ανθεκτικότητα.

Στέλιος Πέτσας: Από την ενέργεια έως το εισόδημα, η Ελλάδα δυναμώνει παντού [pics,vid]

Healthcare Awards: Οραματικός Άδωνις για επενδύσεις 2 δισ. και ισχυρή φαρμακοβιομηχανία

Το μήνυμα υψηλής πολιτικής βαρύτητας του Άδωνι Γεωργιάδη σε μια βραδιά που ανέδειξε επενδύσεις, εξωστρέφεια και την ώριμη δυναμική του κλάδου της υγείας.

Healthcare Awards: Οραματικός Άδωνις για επενδύσεις 2 δισ. και ισχυρή φαρμακοβιομηχανία

«Φαινόμενο μουσικής καρέκλας»: Μητσοτάκης για τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις πολιτικών πριν από το 2027

Ο πρωθυπουργός βάζει στο στόχαστρο τις μετακινήσεις στελεχών μεταξύ κομμάτων, την ώρα που σκιαγραφεί τις επόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε οικονομία, ενέργεια και στέγαση.

«Φαινόμενο μουσικής καρέκλας»: Μητσοτάκης για τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις πολιτικών πριν από το 2027

«Άφωνη η Μέρκελ με το δημοψήφισμα»: Νέο απόσπασμα από την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα

«Η Μέρκελ άφωνη»

«Άφωνη η Μέρκελ με το δημοψήφισμα»: Νέο απόσπασμα από την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα

Τσιάρας: Ισχυρή ελληνική παρέμβαση για τη νέα ΚΑΠ και κρίσιμες ευρωπαϊκές πολιτικές

Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι οι μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, που αποτελούν τον κανόνα στη χώρα μας, προστατεύονται ούτως ή άλλως από το υφιστάμενο πλαίσιο.

Τσιάρας: Ισχυρή ελληνική παρέμβαση για τη νέα ΚΑΠ και κρίσιμες ευρωπαϊκές πολιτικές

Στέλιος Πέτσας: Η Ελλάδα ισχυροποιείται γεωπολιτικά και ενεργειακά με ξεκάθαρη στρατηγική [pics]

Με σταθερή πολιτική και διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας, η Ελλάδα ενισχύει την ασφάλεια και τη διεθνή της θέση.

Στέλιος Πέτσας: Η Ελλάδα ισχυροποιείται γεωπολιτικά και ενεργειακά με ξεκάθαρη στρατηγική [pics]

Μητσοτάκης για Γλυπτά Παρθενώνα: «Η επιστροφή τους είναι ζήτημα επανένωσης–Η πίεση στη Βρετανία αυξάνεται

«Δεν είμαστε κοντά σε θετικό αποτέλεσμα όμως η κοινή γνώμη στη Βρετανία αλλάζει υπέρ μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης για Γλυπτά Παρθενώνα: «Η επιστροφή τους είναι ζήτημα επανένωσης–Η πίεση στη Βρετανία αυξάνεται

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Γκίλφοϊλ: Το λιμάνι της Onex στην Ελευσίνα γίνεται κέντρο για ενέργεια, εμπόριο, άμυνα

Σε logistic hub δρομολογείται να μετατραπεί το λιμάνι της Ελευσίνας και το Θριάσιο

Συνάντηση Θεοδωρικάκου-Γκίλφοϊλ: Το λιμάνι της Onex στην Ελευσίνα γίνεται κέντρο για ενέργεια, εμπόριο, άμυνα