Πολιτική

Σύγκρουση Τραμπ – Πάουελ

Σύγκρουση Τραμπ – Πάουελ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι σχέσεις Πάουελ - Τραμπ ήταν δύσκολες στην πρώτη θητεία του και υπήρξαν ευρείες προσδοκίες ότι ο επανερχόμενος πρόεδρος μπορεί να προσπαθήσει να απομακρύνει τον Πάουελ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα παραιτηθεί εάν του το ζητήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί εάν του ζητηθεί, ο Πάουελ είπε «όχι» στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την πολιτική.

O εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να επιτρέψει στον Τζερόμ Πάουελ να υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του ως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), μετέδωσε το CNN την Πέμπτη, επικαλούμενο ανώτερο σύμβουλο του Τραμπ.

Αν και ο Τραμπ θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη, η σημερινή άποψη του ίδιου και της οικονομικής του ομάδας είναι ότι ο Πάουελ θα πρέπει να παραμείνει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας μέχρι τη λήξη της θητείας του Πάουελ τον Μάιο του 2026, ανέφερε το CNN.

Ο Τραμπ και ο Πάουελ συγκρούστηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, με τον εκλεγμένο πρόεδρο να απειλεί να τον απολύσει από τη θέση σε πολλές περιπτώσεις.

Το 2018, ο Τραμπ είπε ότι σκέφτεται να αντικαταστήσει τον Πάουελ μετά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Μετά την πτώση των αγορών κατά την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους ότι «είχε το δικαίωμα να αποπέμψει τον Πάουελ», προσθέτοντας ότι «έχει λάβει, μέχρι στιγμής, πολλές κακές αποφάσεις, κατά τη γνώμη μου”.

Επισημαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει ανοιχτά την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα διαθέτει υπερβολική ανεξαρτησία, ενώ έχει αναφερθεί στον Πάουελ με τρόπο που δεν είναι καθόλου κολακευτικός. Είναι προφανές ότι ο διοικητής δεν θα σχολιάσει ποτέ δημόσια αυτό το ζήτημα, αλλά είναι βέβαιο ότι τον απασχολεί εδώ και αρκετούς μήνες και θα προσπαθήσει να αποφύγει μια άμεση αντιπαράθεση με τον πρόεδρο και την ομάδα του, προς όφελος του ίδιου, των συνεργατών του και της τράπεζας.

Αν και δεν έχουμε ακόμη επίσημες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ, είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των αναλυτών, δημοσιογράφων και επενδυτών εστιάζει περισσότερο στην αναπόφευκτη σύγκρουση μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και της νέας οικονομικής πολιτικής, δηλαδή ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι Πάουελ, παρά στις εκτιμήσεις του Πάουελ για τα οικονομικά δεδομένα.

Έτσι, σε αντίθεση με τις συνήθεις αντιδράσεις που παρατηρούμε κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων της FOMC, η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του διοικητή Πάουελ εστίασε κυρίως στη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% και στις προβλέψεις της Fed για το μέλλον. Ωστόσο, οι σκέψεις όλων ήταν στραμμένες δύο μήνες μπροστά, όταν θα πλησιάσει η ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την απάντησή του σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πάουελ απάντησε ευγενικά σε θέματα που αφορούσαν τη δημοσιονομική πολιτική και τις εκλογές, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση ότι η κατάσταση στον τομέα του πληθωρισμού είναι θετική. Επιπλέον, ανέφερε ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να αποθερμαίνεται σταδιακά και κατέληξε λέγοντας ότι η Fed θα συνεχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική με βάση τα οικονομικά δεδομένα που θα προκύπτουν στο μέλλον. Φυσικά, ο διοικητής δεν μπορούσε να αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις σκέψεις του (και των συνεργατών του) για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το μόνο ουσιαστικό που ανέφερε ήταν ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, ακόμη και αν του το ζητήσει ο νέος πρόεδρος. Φυσικά, είναι κατανοητό ότι δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό αυτή τη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κανένα λόγο να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα του πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του. Αυτό το «κενό πληροφοριών» που πιθανόν να μας συνοδεύσει στο προσεχές διάστημα, μπορεί να δημιουργήσει αβεβαιότητα στις αγορές ομολόγων και, ενδεχομένως, αργότερα και στις αγορές μετοχών.

Δεν γνωρίζουμε πότε και αν θα συμβεί αυτό, αλλά υποθέτουμε ότι αν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ξεπεράσουν το 4,50%, οι επενδυτές ενδέχεται να αρχίσουν να αισθάνονται κάποια ανησυχία για τις μετοχές τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

05.12.2025 | 03:28

ΙΕΛΚΑ: Στο 1,75% ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Νοέμβριο – Πού πέφτουν και πού «φωτιά» οι τιμές

05.12.2025 | 03:06

ΣΒΕ – Βραβεία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ 2025»: Η βιομηχανία που επιμένει, καινοτομεί και ανεβάζει τον πήχη

05.12.2025 | 02:31

Italgas: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2031 για νέο, ψηφιακό δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα

05.12.2025 | 02:07

Σαρωνικός: 40 τόνοι απορριμμάτων από «φαντασμαγορική» ιχθυοκαλλιέργεια οδεύουν για ανακύκλωση

05.12.2025 | 01:38

Επτά παιδιά επέστρεψαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία με παρέμβαση της Μελάνια Τραμπ

05.12.2025 | 01:08

ΕΙΒ και Angelini Ventures: «Ένεση» 150 εκατ. ευρώ σε ευρωπαϊκές startups υγείας

05.12.2025 | 01:00

Κακοκαιρία Byron: Κλειστά σχολεία σήμερα — Τι ισχύει για δημόσιο & ιδιωτικό τομέα

05.12.2025 | 00:36

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,2% η ανεργία το γ’ τρίμηνο – Μείωση ανέργων, αλλά με “βαρίδια” τη μακροχρόνια ανεργία

04.12.2025 | 21:44

Έλενα Κρεμλίδου: «Με εκβίασαν με φωτογραφίες που είχα μοιραστεί με συντρόφους μου όσο ήμουν ανήλικη»

04.12.2025 | 19:57

Παναγιώταρου: “Ο γάμος είναι όμορφος, αλλά θέλει σκέψη και σιγουριά” – Τι λέει για το ενδεχόμενο νέου γάμου

04.12.2025 | 16:02

"Λιώνει" από έρωτα ο Μπισμπίκης: Θέλω μια φωλιά στην Κρήτη για να αράζω με τη Δέσποινα

04.12.2025 | 15:11

Νένα Μεντή: «Έχασα τρία παιδιά από τοξόπλασμα, έφαγα κρέας από ταβέρνα που μάλλον το είχε γλύψει γάτα»

04.12.2025 | 13:02

Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου ξεκαθαρίζει: “Δεν είμαι αυτό που νομίζετε” – Απαντά στις φήμες για τη σεξουαλικότητά του

04.12.2025 | 10:09

Αντώνης Ρέμος για Παντελή Παντελίδη: «Λένε διάφορες μ@λ@@κ@@ς, για εμένα ήταν πάντα...»

04.12.2025 | 01:11

Μαρία Πολύζου: «Ο πατέρας μου με κακοποίησε σεξουαλικά στα 11 – Το γνώριζε η μητέρα μου»

04.12.2025 | 01:02

Συρίγος για Τούνη: «Είναι δυνατόν μετά από 8 χρόνια, να παλεύει να αποδείξει ότι είναι θύμα; Πού ζούμε;»

04.12.2025 | 19:14

Προειδοποιήσεις–Φωτιά από Κρεμλίνο: «Κατάσχεση ρωσικών assets = Πράξη Πολέμου» ξεσηκώνει την Ευρώπη

04.12.2025 | 15:34

Ο Τραμπ θέλει συμφωνία, αλλά η Μόσχα λέει Όχι – Η Ευρώπη Κοιτάει την Κίνα

04.12.2025 | 02:37

Μόσχα βάζει φωτιά στη Μαύρη Θάλασσα: «Επίθεση στην κυριαρχία της Τουρκίας» από το Κίεβο

03.12.2025 | 20:25

«Πόλεμος ή Ειρήνη; Το ΝΑΤΟ Αντιμετωπίζει τη Ρωσική Απειλή – Ευρώπη σε Ετοιμότητα Πόλεμου!»

03.12.2025 | 20:16

Ο Μακρόν κατηγορείται ότι σχεδιάζει «οργουελική» λογοκρισία στα γαλλικά ΜΜΕ

03.12.2025 | 17:56

ΝΑΤΟ προς Πούτιν: Νέο πακέτο-μαμούθ 1 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

03.12.2025 | 08:04

Χακάν Φιντάν: Η Τουρκία «ονειρεύεται» πρωταγωνισμό στην ευρωπαϊκή άμυνα

03.12.2025 | 07:00

Η Τουρκία εκτοξεύει πυρά για το αμυντικό δόγμα Δένδια στο Αιγαίο

Ο Άδωνις θωρακίζει το ΕΣΥ με 196 κρίσιμες προσλήψεις

Στην πρόσφατη ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη νέα προκήρυξη για 196 μόνιμες θέσεις ιατρών, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με έμφαση στην περιφέρεια και στις δομές Ψυχικής Υγείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προκήρυξη αποτελεί συνέχεια μιας συνολικής στρατηγικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας.

Ο Άδωνις θωρακίζει το ΕΣΥ με 196 κρίσιμες προσλήψεις

Κασσελάκης κατά Τσίπρα: «Αλλαγή; Εγώ είδα μόνο την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας κατηγορεί τον πρώην πρωθυπουργό για πολιτική ανακύκλωση

Κασσελάκης κατά Τσίπρα: «Αλλαγή; Εγώ είδα μόνο την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ»

Δεν θα γίνει η αυριανή συνάντηση Χατζηδάκη, Τσιάρα με εκπροσώπους των αγροτών Κρήτης

Οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν αυτή τη φορά στη συνάντηση να συμμετέχουν και όλοι οι βουλευτές του νησιού

Δεν θα γίνει η αυριανή συνάντηση Χατζηδάκη, Τσιάρα με εκπροσώπους των αγροτών Κρήτης

Μαγειρίας στην Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: “Με χρήματα που μου δώρισε η μητέρα μου αγόρασα τη Ferrari”

Στις απαντήσεις των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ απάντησε την Τετάρτη ο Χρήστος Μαγειρίας, σύντροφος της Πόπης Σεμερτζίδου

Μαγειρίας στην Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: “Με χρήματα που μου δώρισε η μητέρα μου αγόρασα τη Ferrari”

Βορίδης: Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος από την Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ

«Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος σε προσωπικό επίπεδο από την Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης.

Βορίδης: Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος από την Εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Χθες είδαμε ένα αποτυχημένο reunion παλιών συντρόφων

«Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία αν φοβόμαστε ή όχι. Κανένας δεν φοβάται κανέναν. Οι πολίτες θα μας κρίνουν»

Μαρινάκης για Τσίπρα: Χθες είδαμε ένα αποτυχημένο reunion παλιών συντρόφων

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένας πυλώνας σταθερότητας

Στην 32η Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένας πυλώνας σταθερότητας

Καρυστιανού: Απαιτούμε μη εφαρμογή του Άρθρου 86 ξεπλύματος των πολιτικών και πλήρη λογοδοσία τους

Ανάρτηση στο Twitter έκανε το πρωί της Πέμπτης (4/12) η Μαρία Καρυστιανού, αναφερόμενη στις αγροτικές κινητοποιήσεις και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ μεταξύ άλλων ζητεί «μη εφαρμογή του Άρθρου 86» περί ευθύνης υπουργών.

Καρυστιανού: Απαιτούμε μη εφαρμογή του Άρθρου 86 ξεπλύματος των πολιτικών και πλήρη λογοδοσία τους