Πολιτική

Σύγκρουση Τραμπ – Πάουελ

Σύγκρουση Τραμπ – Πάουελ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Οι σχέσεις Πάουελ - Τραμπ ήταν δύσκολες στην πρώτη θητεία του και υπήρξαν ευρείες προσδοκίες ότι ο επανερχόμενος πρόεδρος μπορεί να προσπαθήσει να απομακρύνει τον Πάουελ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα παραιτηθεί εάν του το ζητήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί εάν του ζητηθεί, ο Πάουελ είπε «όχι» στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την πολιτική.

O εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να επιτρέψει στον Τζερόμ Πάουελ να υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του ως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), μετέδωσε το CNN την Πέμπτη, επικαλούμενο ανώτερο σύμβουλο του Τραμπ.

Αν και ο Τραμπ θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη, η σημερινή άποψη του ίδιου και της οικονομικής του ομάδας είναι ότι ο Πάουελ θα πρέπει να παραμείνει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας μέχρι τη λήξη της θητείας του Πάουελ τον Μάιο του 2026, ανέφερε το CNN.

Ο Τραμπ και ο Πάουελ συγκρούστηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, με τον εκλεγμένο πρόεδρο να απειλεί να τον απολύσει από τη θέση σε πολλές περιπτώσεις.

Το 2018, ο Τραμπ είπε ότι σκέφτεται να αντικαταστήσει τον Πάουελ μετά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Μετά την πτώση των αγορών κατά την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους ότι «είχε το δικαίωμα να αποπέμψει τον Πάουελ», προσθέτοντας ότι «έχει λάβει, μέχρι στιγμής, πολλές κακές αποφάσεις, κατά τη γνώμη μου”.

Επισημαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει ανοιχτά την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα διαθέτει υπερβολική ανεξαρτησία, ενώ έχει αναφερθεί στον Πάουελ με τρόπο που δεν είναι καθόλου κολακευτικός. Είναι προφανές ότι ο διοικητής δεν θα σχολιάσει ποτέ δημόσια αυτό το ζήτημα, αλλά είναι βέβαιο ότι τον απασχολεί εδώ και αρκετούς μήνες και θα προσπαθήσει να αποφύγει μια άμεση αντιπαράθεση με τον πρόεδρο και την ομάδα του, προς όφελος του ίδιου, των συνεργατών του και της τράπεζας.

Αν και δεν έχουμε ακόμη επίσημες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ, είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των αναλυτών, δημοσιογράφων και επενδυτών εστιάζει περισσότερο στην αναπόφευκτη σύγκρουση μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και της νέας οικονομικής πολιτικής, δηλαδή ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι Πάουελ, παρά στις εκτιμήσεις του Πάουελ για τα οικονομικά δεδομένα.

Έτσι, σε αντίθεση με τις συνήθεις αντιδράσεις που παρατηρούμε κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων της FOMC, η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του διοικητή Πάουελ εστίασε κυρίως στη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% και στις προβλέψεις της Fed για το μέλλον. Ωστόσο, οι σκέψεις όλων ήταν στραμμένες δύο μήνες μπροστά, όταν θα πλησιάσει η ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την απάντησή του σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πάουελ απάντησε ευγενικά σε θέματα που αφορούσαν τη δημοσιονομική πολιτική και τις εκλογές, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση ότι η κατάσταση στον τομέα του πληθωρισμού είναι θετική. Επιπλέον, ανέφερε ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να αποθερμαίνεται σταδιακά και κατέληξε λέγοντας ότι η Fed θα συνεχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική με βάση τα οικονομικά δεδομένα που θα προκύπτουν στο μέλλον. Φυσικά, ο διοικητής δεν μπορούσε να αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις σκέψεις του (και των συνεργατών του) για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το μόνο ουσιαστικό που ανέφερε ήταν ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, ακόμη και αν του το ζητήσει ο νέος πρόεδρος. Φυσικά, είναι κατανοητό ότι δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό αυτή τη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κανένα λόγο να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα του πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του. Αυτό το «κενό πληροφοριών» που πιθανόν να μας συνοδεύσει στο προσεχές διάστημα, μπορεί να δημιουργήσει αβεβαιότητα στις αγορές ομολόγων και, ενδεχομένως, αργότερα και στις αγορές μετοχών.

Δεν γνωρίζουμε πότε και αν θα συμβεί αυτό, αλλά υποθέτουμε ότι αν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ξεπεράσουν το 4,50%, οι επενδυτές ενδέχεται να αρχίσουν να αισθάνονται κάποια ανησυχία για τις μετοχές τους.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Latest News

22.10.2026 | 22:40

Το «ευχαριστώ» του Λούλα στον Τσίπρα: «Σύντροφε Αλέξη είμαστε μαζί στον αγώνα κατά της ακροδεξιάς»

22.10.2026 | 22:19

Βρούτσης: "Παγώνουν" οι επιχορηγήσεις στην ΕΟΚ - Στο μικροσκόπιο τα οικονομικά της τριετίας 2024-2026

22.10.2026 | 22:00

Μαξίμου: «Κανένα θέμα Γεραπετρίτη» για το τουρκολιβυκό – Τα τρία ραντεβού που φέρνουν νέα ερωτήματα

22.10.2026 | 21:45

Σκέρτσος για απαγόρευση πρόσβασης στο Διαδίκτυο των ανήλικων: Καλώ την αντιπολίτευση να δείξει υπεύθυνη στάση

22.10.2026 | 21:25

Άννα Βίσση: Η χαλαρή ανάρτηση που τράβηξε τα βλέμματα εν μέσω ρήξης με τον Νίκο Καρβέλα [pic]

22.10.2026 | 21:11

Επίδομα 400 ευρώ: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς – Οι 16 κατηγορίες δικαιούχων

22.10.2026 | 21:00

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: «Παταγώδης αποτυχία» στην εξωτερική πολιτική – Φωτιά για Τουρκολιβυκό και Κάσο

22.10.2026 | 20:41

Θρίλερ στο Περιστέρι: «Ήθελε να τον σκοτώσει» – Σοκάρει ο αδελφός του γιατρού που δηλητηρίαζε η 40χρονη

22.10.2026 | 21:25

Άννα Βίσση: Η χαλαρή ανάρτηση που τράβηξε τα βλέμματα εν μέσω ρήξης με τον Νίκο Καρβέλα [pic]

22.10.2026 | 20:27

Σάσα Μπάστα: Στο νοσοκομείο μετά την αποκάλυψη της 2ης εγκυμοσύνης– Η ατάκα όλο νόημα: «Το μάτι σας!»

22.10.2026 | 20:05

Λύτρας: Νέος έρωτας με εντυπωσιακή καλλονή μετά τον χωρισμό! Η πρώτη αντίδραση της Δώρας Παπαδοπούλου

22.10.2026 | 19:35

«Βόμβα» από τη Βάνα Μπάρμπα για τον Μαζωνάκη: «Θα μπορούσα να είμαι κι εγώ θύμα γιατρών»

22.10.2026 | 17:38

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Νυχτοπερπατήματα στην Αθήνα μετά την αποπομπή της – Στα μαύρα και με το κινητό στο χέρι!

22.10.2026 | 16:14

First Dates: ΧΑΜΟΣ!«Αρπάχτηκαν» η Ισαβέλλα και ο Ηλίας – «Με προσέβαλε σαν γυναίκα!»

22.10.2026 | 15:57

Μαζωνάκης: Πήγε και κάθισε στον τάφο του και συγκίνησε το διαδίκτυο - Ανατριχιάζει το βίντεο που κυκλοφορεί

22.10.2026 | 15:33

Καρβέλας: Οι δύο τραγουδιστές που πήραν την άδειά του – Ποιοι είναι;

22.10.2026 | 18:01

Σαουδική Αραβία–Κίνα: Διπλωματικό θρίλερ για τα όπλα των Χούθι – Το Ριάντ πιέζει το Πεκίνο

22.10.2026 | 17:46

Πρόεδρος Τσεχίας κατά Τραμπ: Το ντιζελο-ντιλ με τη Ρωσία έδωσε νέα ελπίδα στον Πούτιν

22.10.2026 | 17:17

Μακρόν από τον Κόλπο: Ανοίξτε τα Στενά του Ορμούζ – Παρέμβαση για Γάζα και Ιράν

22.10.2026 | 07:00

Ουκρανία: Παράθυρο τριμερούς στο Αμπού Ντάμπι — Το Κρεμλίνο μιλά για τέλος του πολέμου

22.10.2026 | 00:30

Ερντογάν για τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Σημαντική είδηση, εύχομαι να αποδειχθεί επωφελής»

21.10.2026 | 23:44

Ισραήλ κατά Τουρκίας για το μνημόνιο: «Αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο»

21.10.2026 | 22:00

«Πούτιν, είσαι ανθρωπιστής, σε χαιρετώ»: Ο Γουίτκοφ αποθεώνει τον Ρώσο πρόεδρο – Παζάρι για Ουκρανία

21.10.2026 | 19:11

Τουρκία: Στήνει αμυντικό άξονα με Κατάρ, Πακιστάν και Ινδονησία – Το νέο στρατιωτικό παζάρι της Άγκυρας

Σκέρτσος για απαγόρευση πρόσβασης στο Διαδίκτυο των ανήλικων: Καλώ την αντιπολίτευση να δείξει υπεύθυνη στάση

Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας, 'Ακης Σκέρτσος

Σκέρτσος για απαγόρευση πρόσβασης στο Διαδίκτυο των ανήλικων: Καλώ την αντιπολίτευση να δείξει υπεύθυνη στάση

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: «Παταγώδης αποτυχία» στην εξωτερική πολιτική – Φωτιά για Τουρκολιβυκό και Κάσο

Σφοδρή επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον πρωθυπουργό με φόντο τις εξελίξεις στη Λιβύη, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου και την τουρκική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. καταγγέλλει «απανωτές εθνικές ήττες και υποχωρήσεις» και ζητά αλλαγή στρατηγικής στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: «Παταγώδης αποτυχία» στην εξωτερική πολιτική – Φωτιά για Τουρκολιβυκό και Κάσο

Μήνυμα Καΐρου στην Άγκυρα: Ο Αμπντελατί ανοίγει ξανά τον φάκελο της ΑΟΖ με την Ελλάδα

Η δημόσια ανάρτηση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών μετά την επικοινωνία με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, το διπλωματικό damage control μετά την κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου και η προοπτική επέκτασης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας του 2020. Στο επίκεντρο Κρήτη, Λιβύη και οι νέες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μήνυμα Καΐρου στην Άγκυρα: Ο Αμπντελατί ανοίγει ξανά τον φάκελο της ΑΟΖ με την Ελλάδα

Πλεύρης: «Δεν θα δώσουμε λογαριασμό για τα σύνορά μας» – Έλεγχοι στα «υπνωτήρια», συναγερμός στην Κρήτη

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προαναγγέλλει αυστηρότερη αντιμετώπιση των παράνομων υπεκμισθώσεων, αποκέντρωση δομών ασυνόδευτων ανηλίκων και ενίσχυση της προετοιμασίας στην Κρήτη. Η αντιπαράθεση με τη Ράνια Τζίμα για τις επαναπροωθήσεις, οι 20.000 αφίξεις από τη Λιβύη και η προειδοποίηση για πιθανή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Πλεύρης: «Δεν θα δώσουμε λογαριασμό για τα σύνορά μας» – Έλεγχοι στα «υπνωτήρια», συναγερμός στην Κρήτη

Αθήνα–Κάιρο απαντούν στην Άγκυρα: Στο τραπέζι η επέκταση της ΑΟΖ – Νέο μέτωπο για το τουρκολιβυκό

Γεραπετρίτης και Αμπντελατί ανοίγουν νέο κύκλο διαβουλεύσεων για τη διεύρυνση της ελληνοαιγυπτιακής οριοθέτησης του 2020. Η κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή της ανατολικής Λιβύης ενεργοποιεί διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αίγυπτο και τη Γερμανία να απορρίπτουν τη συμφωνία Άγκυρας–Τρίπολης.

Αθήνα–Κάιρο απαντούν στην Άγκυρα: Στο τραπέζι η επέκταση της ΑΟΖ – Νέο μέτωπο για το τουρκολιβυκό

Εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο ο αναπληρωτής υπ. Μεταφορών Γιώργος Κώτσηρας:Ένιωσε έντονη αδιαθεσία στη Βουλή

Ο 42χρονος υπουργός αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ βρισκόταν στη Βουλή

Εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο ο αναπληρωτής υπ. Μεταφορών Γιώργος Κώτσηρας:Ένιωσε έντονη αδιαθεσία στη Βουλή

Άδωνις για Ισραήλ: «Μυστική συνάντηση με 200 άτομα;» – Η απάντηση στις καταγγελίες Καζαμία

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρο Καζαμία, με επίκεντρο την Αθηναϊκή Λέσχη, τη στρατηγική σχέση Ελλάδας–Ισραήλ και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. «Δεν είστε παιδονόμος ούτε αστυφύλακας», απάντησε ο υπουργός, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί μυστικής συνάντησης.

Άδωνις για Ισραήλ: «Μυστική συνάντηση με 200 άτομα;» – Η απάντηση στις καταγγελίες Καζαμία

Καραγκούνης για Λαζαρίδη: «Καλά έκανε και ζήτησε συγγνώμη» – Τέλος στις προσωπικές επιθέσεις

Ο βουλευτής της ΝΔ ζητά πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και όχι χαρακτηρισμούς, διαχωρίζει την υπόθεση Λαζαρίδη από τη δικαστική διαμάχη Κωνσταντόπουλου και προειδοποιεί για την ένταση της μακράς προεκλογικής περιόδου.

Καραγκούνης για Λαζαρίδη: «Καλά έκανε και ζήτησε συγγνώμη» – Τέλος στις προσωπικές επιθέσεις