Κίνα: Το Πεκίνο θέλει περισσότερες γεννήσεις, αλλά δεν δίνει πραγματικά κίνητρα – Τι λένε οι αναλυτές
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Κίνα: Το Πεκίνο θέλει περισσότερες γεννήσεις, αλλά δεν δίνει πραγματικά κίνητρα – Τι λένε οι αναλυτές
Ανεπαρκή πολιτική από την πλευρά του Πεκίνου όσον αφορά την αντιμετώπιση του δημογραφικού εντοπίζουν οι αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη του πραγματικούς λόγους για τη δραματική πτώση των γεννήσεων, γεγονός το οποίο ακυρώνει στην πράξη ένα μεγάλο μέρος των κινήτρων που δίνει για την τόνωσή τους.
Παρόλο που η χώρα άρχισε να χαλαρώνει την αυστηρή της πολιτική για ένα παιδί σε κάθε οικογένεια πριν από σχεδόν μια δεκαετία, το ποσοστό γεννήσεων συνέχισε να πέφτει κατακόρυφα, φτάνοντας πέρυσι σε ιστορικό χαμηλό 9,02 εκατ. γεννήσεων.
Κίνα: Τα σχέδια τόνωσης πνίγουν την κερδοφορία των μεγάλων τραπεζών
Ο αριθμός των γάμων μειώθηκε επίσης κατά 25% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, προεξοφλώντας ετήσια μείωση στο τέλος του 2024 στα 6,4 εκατομμύρια, χαμηλό ρεκόρ από το 1979, σύμφωνα με την ανάλυση της Nomura.
Αντί να προσπαθούν να προκαλέσουν μια σημαντική «έκρηξη γεννήσεων», οι πολιτικές του Πεκίνου μέχρι στιγμής αφορούσαν περισσότερο «την υποστήριξη των οικογενειών [και] το να επιτρέπεται σε όσους θέλουν να κάνουν δεύτερο ή τρίτο παιδί να το κάνουν με μεγαλύτερες διευκολύνσεις και οικονομική άνεση είπε στο CNBC η Lauren Johnston, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Κέντρου Μελετών Κίνας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Τα τελευταία μέτρα είναι «ένα μικρό βήμα σε μια μακροπρόθεσμη ατζέντα», πρόσθεσε η ίδια.
Τον προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκαν γενναία σχέδια για επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις σε νοικοκυριά με παιδιά κάτω των 3 ετών. Επίσης, επεκτάθηκε η άδεια μητρότητας σε 158 ημέρες από 98 ημέρες. Πέρυσι, διπλασιάστηκαν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τη φροντίδα των παιδιών στα 2.000 γιουάν τον μήνα.
Οι νέοι το σκέφτονται δύο φορές
Οι γεννήσεις στην Κίνα έχουν μια δραστική πτωτική τάση από τότε που η κυβέρνηση εφάρμοσε την «πολιτική του ενός παιδιού» σε εθνικό επίπεδο το 1980. Ο ΟΗΕ τον Ιούλιο προέβλεψε ότι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, πιθανότατα θα χάσει περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της έως το 2100 σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Οι επιπτώσεις στην ψυχολογία των ανθρώπων από την πολιτική του ενός παιδιού φαίνεται να έχουν εδραιωθεί, αλλάζοντας θεμελιωδώς την αντίληψη των νέων για τη δημιουργία οικογένειας, δήλωσε ο Χάρι Μέρφι Κρουζ, οικονομολόγος στη Moody’s Analytics. Την ίδια στιγμή, η επιβράδυνση της ανάπτυξης έκανε τους νέους να το σκέφτονται δύο φορές πριν κάνουν οικογένεια.
Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας έδειξαν ότι το ποσοστό γονιμότητας ανά γυναίκα, ήταν 1,2 στην Κίνα το 2022, κάτω από 1,7 στις ΗΠΑ, οι οποίες επωφελήθηκαν από μια πιο ανοιχτή πολιτική μετανάστευσης.
Η αναλογία της Κίνας στις γεννήσεις στον πλανήτη αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 3% το 2100 από 8% το 2021, σύμφωνα με τον Austin Schumacher, επίκουρο καθηγητή επιστημών μετρήσεων υγείας στο Institute for Health Metrics and Evaluation, University of Washington.
Οπως είπε ο ίδιος, «οι τρέχουσες μελέτες για διάφορες προγεννητικές πολιτικές έχουν δείξει μόνο μέτριες αυξήσεις που οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι δεν θα είναι επαρκείς για να αναστρέψουν τη μείωση του πληθυσμού».
Η οικονομική ανασφάλεια
Ένας όλο και πιο πιεστικός παράγοντας για τις οικογένειες στην Κίνα είναι βεβαίως ο οικονομικός. Μετά από δεκαετίες ταχείας επέκτασης, η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε, παρασυρόμενη από την πτώση των ακινήτων. Τα μέτρα καταστολής εις βάρος μιας σειράς επιχειρηματικών κλάδων έπληξαν σε σημαντικό βαθμό τις προσλήψεις σε κλάδους που κάποτε ήταν δημοφιλείς στους πρόσφατους αποφοίτους.
Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Κίνα εκτοξεύτηκε σε υψηλό ρεκόρ 18,8% τον Αύγουστο.
«Το πρόβλημα είναι πραγματικά ότι οι άνθρωποι δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, πόσο μάλλον να σκεφτούν να έχουν αρκετά για να μεγαλώσουν παιδιά», είπε η Sheana Yue, οικονομολόγος στην Oxford Economics.
Η Sheana Yue, οικονομολόγος στην Oxford Economics, εκτιμά ότι αυτό που χρειάζεται η Κίνα για να αυξηθούν οι γεννήσεις είναι μέτρα που «ενισχύουν σθεναρά» το εισόδημα και μειώνουν το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών.
Η αστικοποίηση
Οι αναλυτές έχουν επισημάνει τη σχέση μεταξύ της αστικοποίησης και της πτώσης των ποσοστών γεννήσεων. Ενδεικτικά, περίπου το 83% των Αμερικανών ζούσε σε πόλεις το 2023, έναντι 74% το 1980, ενώ στην Κίνα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 65% το 2023 και 19% το 1980.
Η απότομη αστικοποίηση με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους ρυθμούς της καθημερινότητας τείνει να αποθαρρύνει τους γάμους και τις γεννήσεις, κάτι το οποίο μειώνει την αποτελεσματικότητα των κινήτρων, δήλωσε ο Ντάρεν Τέι, επικεφαλής του τμήματος κινδύνου χωρών APAC στο BMI.
Το γεγονός, εξάλλου, ότι έχει μειωθεί ως ποσοστό του πληθυσμού της Κίνας η ηλικιακή ομάδα 20 έως 39 ετών, μαρτυρά λιγότερους γάμους, πράγμα το οποίο προεξοφλεί λιγότερες γεννήσεις τα επόμενα χρόνια, εκτός εάν υπάρξει «ουσιαστική αλλαγή στα κίνητρα», λένε οι αναλυτές της Nomura., οι οποίο περιμένουν ότι τον Μάιο θα αυξηθεί το κονδύλι του προϋπολογισμού που προορίζεται για την τόνωση των γεννήσεων.
Ο Tianchen Xu, ανώτερος οικονομολόγος στο Economic Intelligence Unit, επεσήμανε ότι οι προηγούμενες πολιτικές για την ενθάρρυνση περισσότερων γεννήσεων ήταν «ασυνεπείς και ανεπαρκείς» ανάλογα με τα οικονομικά της τοπικής κυβέρνησης και την προθυμία να δοθεί προτεραιότητα στα μέτρα.
Για να αντιστραφεί η πτώση των ποσοστών γεννήσεων, η Κίνα χρειάζεται «έναν συνδυασμό ισχυρών άμεσων οικονομικών κινήτρων», είπε ο Xu, ιδιαίτερα επιδοτήσεις και παροχές για τη στέγαση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας