Μητσοτάκης: Κάλεσα τον Τραμπ να έρθει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό – Είχα μια θερμή συζήτηση μαζί του
Πηγή Φωτογραφίας: [373355] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "FUTURE UNFOLD - THE ANNUAL TECNOLOGY FORUM" ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
«Είχα την ευκαιρία πριν από μια ώρα να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Τραμπ. Ειχαμε μια θερμή συζήτηση, τον συνεχάρην και του υπενθύμισα το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που είχε διαμορφωθεί από την πρώτη του θητεία» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο τηλεφώνημα με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο εκδήλωσης της εταιρείας Grant Thornton με τίτλο «Future Unfold – The Annual Technology Forum»:
«Είμαι από τους παλαιότερους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχω θεσμική μνήμη συζητήσεων με τον Πρόεδρο Τραμπ και τον κάλεσα να έρθει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν στο πλαίσιο περιοδειών που θα κάνει στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στρατηγικού χαρακτήρα και κατοχυρωμένες στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουμε υπογράψει με τις ΗΠΑ και αναφέρομαι στην συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και δεν στηρίζονται σε ένα αξιακό πλαίσιο αλλά και σχέσεις που βασίζονται στο αμοιβαίο συμφέρον το οποίο οι ΗΠΑ βλέπουν στην χρησιμότητα στήριξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».
«Η Ελλάδα δεν αποτελεί απλά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή αλλά είναι παράγων που μπορεί να διαμορφώσει εξελίξεις στην περιοχή. Οι σχέσεις δεν περνούν μόνο από την εκτελεστική αλλά και μέσα από τη νομοθετική εξουσία και οι σχέσεις που έχουμε με το Κογκρέσο είναι στενές και η πρόσκληση που έλαβε για την ομιλία μου ήταν διακομματική».
Για τις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ
«Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον λήθαργο γεωπολιτικής αφέλειας στον οποίο έχει εισέλθει εδώ και πολλά χρόνια», είπε και τόνισε ότι «Όταν ο Τραμπ είχε πει στο ΝΑΤΟ ότι δεν γίνεται μονίμως οι ΗΠΑ να εγγυώνται την ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και η Ευρώπη να μην φτάνει στις αμυντικές δαπάνες που είναι καθορισμένες από το ΝΑΤΟ είχε δίκιο».
«Η αμυντική θωράκιση της ΕΕ χτίζει καλύτερες γέφυρες συνεργασίας με τις ΗΠΑ».
Αναφορικά με την οικονομία είπε ότι οι επιπτώσεις από την εκλογή Τραμπ θα είναι μια πολιτική περαιτέρω μείωσης φόρων και ελεγχόμενης προσέλκυσης κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ γιατί θα γίνουν πιο ελκυστικές. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να λάβει χαρακτηριστικά κατεπείγοντος.
Μπορούμε να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο ΕΕ – ΗΠΑ
Για το εμπόριο και τις πολιτικές των δασμών θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει μια ζώνη συνεννόησης με τις ΗΠΑ. Μπορούμε να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Πιστεύουμε στις ανοικτές οικονομίες και το ελεύθερο εμπόριο».
Για την ευρωζώνη και αν ανησυχεί: «Από τη μια ανησυχώ αλλά δεν ανήκω στην κατηγορία εκείνων που έχουν ξεγράψει την Ευρώπη και έχουν φορέσει πλερέζες για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού μας σπιτιού. Την τελευταία 5ετια έγιναν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός από τον κοινό εμβολιασμό έως την στήριξη της Ουκρανίας και στην ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι ένα εργαλείο που συνεισφέρει στην ανάκαμψη χωρών και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους.
Το ερώτημα είναι πως θα συγκεράσουμε τις μεγάλες φιλοδοξίες που έχουμε στην Ευρώπη να κάνουμε την πράσινη μετάβαση πράξη, και να επενδύσουμε στην κοινωνική συνοχή και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Τα ιδιωτικά κεφάλαια είναι απαραίτητα αλλά και οι πρόσθετοι δημόσιοι πόροι. Θα προέλθουν από τους προϋπολογισμούς των κρατών και με βάση τα όρια που έχουν τεθεί η Ελλάδα θεωρείται υπόδειγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας χωρίς να επηρεάζονται οι ρυθμοί ανάπτυξης».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μητέρα όλων των διαπραγματεύσεων» εκείνη που θα γίνει για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Πρόσθεσε ότι μας χωρίζει ένα χάσμα ανταγωνιστικότητας με τις ΗΠΑ.
Επενδύσεις: Πως θα επιταχυνθούν
«Έχουμε καλύψει μια σημαντική απόσταση από το χαμένο έδαφος της κρίσης. Η κρίση ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν υπερβολικής έκθεσης στην κατανάλωση. Η απόφαση οποιασδήποτε επιχείρησης να επενδύσει στηρίζεται στην πίστη ότι μπορεί να διεκδικήσει καινούριες αγορές».
Έκανε εκ νέου αναφορά στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και λογικής φορολογίας για τις επιχειρήσεις που σε μεγάλο βαθμό όπως είπε έχουν γίνει. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα βήματα και ως προς τα κίνητρα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φορολογικά κίνητρα αλλά έχουμε δώσει σημαντικά κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία.
«Μια χώρα που εκπέμπει σταθερότητα και σοβαρότητα και στηρίζει τις εταιρείες όπως κάναμε με την φαρμακοβιομηχανία έδειξε ότι στηρίζουμε έναν κλάδο που είναι καινοτόμος και σοβαρός».
Για την τεχνητή νοημοσύνη
«Να δούμε ως χώρα πως θα κάνουμε ένα άλμα παραγωγικότητας με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Να στηρίξουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Να δούμε επίσης πως θα στηρίξει το κράτος την τεχνητή νοημοσύνη. Η Ελλάδα έκανε ένα άλμα με το gov.gr και από ουραγοί γίναμε πρωταγωνιστές. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έρχεται να υποκαταστήσει θέσεις εργασίας αλλά να βοηθήσει την δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων».
Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων και την ανάγκη ρύθμισης ενός πλαισίου.
«Πρέπει να βρούμε την θέση μας στον χώρο των υποδομών της τεχνητής νοημοσύνης και έχουμε επενδύσεις στα data centers αλλά να δούμε και το ενεργειακό τους αποτύπωμα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας