Διεθνή

«Πράσινο φως» από Βρετανία και ΗΠΑ για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία

«Πράσινο φως» από Βρετανία και ΗΠΑ για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//«Πράσινο φως» από Βρετανία και ΗΠΑ για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία

Ανησυχία για ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου

Ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε χθες τη χρήση πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, που παρέχονται από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, ενώ, όπως έγινε γνωστό, νωρίτερα σήμερα, και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να ανάψει το «πράσινο φως».

Η Ρωσία απειλεί με «επαρκή και απτή» απάντηση, αν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος με την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάτι τέτοιο θα σημάνει μια ριζική κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Το υπουργείο αναφέρει ότι μια τέτοια ενέργεια θα άλλαζε θεμελιωδώς τη φύση του πολέμου και θα πυροδοτούσε μια «επαρκή και απτή» απάντηση από τη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Βιτσισλάβ Βολόντιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει νέα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, αν το Κίεβο πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Οι ΗΠΑ έκαναν την αρχή

Η απόφαση του Μπάιντεν συνιστά σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Η επιλογή αυτή έχει διχάσει τους συμβούλους του και η απόφαση αυτή έρχεται δύο μήνες προτού αναλάβει καθήκοντα ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να περιορίσει περαιτέρω την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Τα όπλα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν αρχικά κατά των ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων, για την υπεράσπιση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ο Στάρμερ απέφυγε να πει αν η χώρα του θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, που επικαλούνται πηγή από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο και αυτό μετά τις ΗΠΑ να δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κιρ Στάρμεραπέφυγε να δηλώσει σήμερα εάν η χώρα του θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, από τη Βραζιλία όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20.

«Προφανώς δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες επειδή εάν το κάναμε αυτό, ο μοναδικός κερδισμένος θα ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν», απάντησε στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για το θέμα.

«Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες και να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει όσα χρειάζεται για όσο καιρό απαιτείται, επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι απέφυγε και αυτός να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν θέλει «να θέσει σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ασφάλεια».

Από το Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Στάρμερ επιβεβαίωσε στα βρετανικά ΜΜΕ ότι «δεν έχει μιλήσει με τη Ρωσία» και «δεν σκοπεύει να το κάνει», λίγες ημέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Πούτιν.

«Αύριο είναι η χιλιοστή ημέρα του πολέμου, δηλαδή χίλιες ημέρες επιθετικότητας εκ μέρους της Ρωσίας και χίλιες ημέρες θυσίας από την πλευρά της Ουκρανίας. Το μήνυμά μου είναι σαφές: αυτό είναι το θέμα υπ’ αριθμόν 1 στην ατζέντα μου», τόνισε.

«Το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους παραμένει επιλογή» λένε οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Η Γαλλία, η οποία έχει προμηθεύσει με πυραύλους μακρού βεληνεκούς την Ουκρανία, δήλωσε πως το να επιτραπεί στο Κίεβο να πλήξει στρατιωτικούς στόχους μέσα στη Ρωσία παραμένει μια επιλογή στο τραπέζι.

«Έχουμε πει ανοικτά ότι αυτή ήταν μια επιλογή που θα εξετάζαμε, αν ήταν να επιτρέπαμε να πληγεί ένας στόχος από εκεί απ’ όπου η Ρωσία επιτίθεται τώρα στο ουκρανικό έδαφος. Άρα, τίποτα καινούριο» επισήμανε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο υπουργών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει μια σημαντική απόφαση σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε από την πλευρά της η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, τονίζοντας, πάντως, πως αυτό δεν συνιστά αλλαγή στη στρατηγική της Δύσης.

«Η απόφαση από αμερικανικής πλευράς, και θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό δεν είναι μια αναθεώρηση αλλά μια εντατικοποίηση αυτού στο οποίο έχουν ήδη ανταποκριθεί άλλοι εταίροι, είναι τόσο σημαντική αυτή τη στιγμή» σημείωσε η Μπέρμποκ προσερχόμενη στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Ο Σολτς αρνείται να παραδώσει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία

Η γερμανική κυβέρνηση επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να παραδώσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία, αλλά προτίθεται να δώσει 4.000 υπερσύγχρονα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι πύραυλοι Taurus δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο εάν η Γερμανία αναλάβει εν μέρει την ευθύνη για τον έλεγχο των στόχων, γεγονός που θα την καθιστούσε ντε φάκτο μέρος του πολέμου, είπε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μπορώ και δεν θέλω να αναλάβω την ευθύνη», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό» να παραδώσει τέτοιους πυραύλους στο Κίεβο.

Ο Σολτς αρνείται εδώ και μήνες να παραδώσει πυραύλους Taurus, που έχουν βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων, επικαλούμενος τον κίνδυνο κλιμάκωσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο θα παραδώσει στην Ουκρανία 4.000 προηγμένα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Πρόκειται για δρόνους που μπορούν να θέσουν εκτός λειτουργίας την ηλεκτρονική άμυνα των αντιπάλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών», έχουν τη δυνατότητα να δράσουν σε βάθος «30, 40 χιλιομέτρων» εντός του ρωσικού εδάφους και «να επιτεθούν σε μάχιμες θέσεις, σε επιμελητειακούς κόμβους και άλλους στόχους», ανέφερε.

Τα drones αυτά κατασκευάζονται από τη Helsing, ευρωπαϊκή εταιρεία που ειδικεύεται στην αμυντική τεχνητή νοημοσύνη και η οποία σύναψε τον Σεπτέμβριο μια σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές λέει ο Μπορέλ

«Δεν είναι μεγάλη η απόσταση που μπορούν να διανύσουν οι πύραυλοι» δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξουσιοδότησε (σ.σ. τις ουκρανικές δυνάμεις) να χρησιμοποιήσουν πυραύλους βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων για να χτυπήσουν ρωσικά εδάφη. Δεν είναι πολύ, δεν είναι μεγάλη η απόσταση που μπορούν να διανύσουν αυτοί οι πύραυλοι, αλλά αυτή είναι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης», ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου.

«Γιατί πήραν αυτή την απόφαση τώρα και όχι πριν τις εκλογές, δεν ξέρω να σας απαντήσω», παραδέχτηκε ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στο σημερινό Συμβούλιο. «Νομίζω ότι είναι λογικό όταν δίνουμε όπλα να μπορούν με αυτά να χτυπούν όχι μόνο τα βέλη, αλλά και τους τοξότες που τα ρίχνουν. Αυτό όμως είναι μια εθνική απόφαση», πρόσθεσε ο ίδιος. «Σήμερα δεν υπάρχουν αποφάσεις γι’ αυτό το ζήτημα, η κάθε χώρα θα λάβει την απόφαση που θεωρεί κατάλληλη», σημείωσε.

«Πολλές φορές έπρεπε να συζητήσουμε για πάρα πολύ καιρό. Δεν γίνεται να ισχυριζόμαστε ότι είμαστε μια γεωπολιτική δύναμη εάν για να φτάσουμε σε μια συμφωνία χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες. Η τελευταία έκκλησή μου προς τους συναδέλφους μου είναι να είναι πιο ενωμένοι και να παίρνουν πιο γρήγορα αποφάσεις», πρόσθεσε ο Ζ. Μπορέλ, ο οποίος πρόκειται να αντικατασταθεί τον Δεκέμβριο από την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

18.10.2025 | 14:34

«Σοκ στο Μαξίμου: Η Κοβέσι Βάζει στο Μικροσκόπιο τον Μυλωνάκη!»

18.10.2025 | 14:29

Σοκ στην Κύπρο: Μαφιόζικη εκτέλεση του επιχειρηματία Σταύρου Δημοσθένους στη Λεμεσό

18.10.2025 | 14:23

«Πολιτικός Σεισμός με Καρυστιανού: 50% Αποδοχή και Σενάρια για Νέο Ρόλο!»

18.10.2025 | 14:17

«Τσίπρας Κινείται Καθαρά: Νέο Κόμμα Χωρίς Βαρίδια – Μάρτιος η Μεγάλη Αποκάλυψη»

18.10.2025 | 14:06

Η ΕΕ Απειλεί: Κράτη που Δεν Μεταρρυθμίζουν τις Συντάξεις Χάνουν τα Κονδύλια!

18.10.2025 | 13:56

Η Ιωάννα Τούνη φουντώνει τη φημολογία από το Λας Βέγκας: «Μην παντρευτεί...»

18.10.2025 | 13:43

Ελληνικός Τουρισμός: Ρεκόρ Επιβατικής Κίνησης με +4,5% στα Αεροδρόμια!

18.10.2025 | 13:36

Μητσοτάκης στα Μελίσσια: «Μείωση φόρων και στήριξη νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια»

18.10.2025 | 13:56

Η Ιωάννα Τούνη φουντώνει τη φημολογία από το Λας Βέγκας: «Μην παντρευτεί...»

17.10.2025 | 19:35

Μυρτώ Αλικάκη: Είναι σοκαριστικό,εμφυσούμε την αγωνία της γήρανσης σε κορίτσια 25 χρονών, που κάνουν ήδη botox

17.10.2025 | 18:35

Γιώργος Μαζωνάκης: Ανακοίνωση-"βόμβα" από τον δικηγόρο του!

17.10.2025 | 13:37

Καινούργιου: Μιλά για την πίστη της και ένα προσωπικό θαύμα που θα αποκαλύψει σύντομα

17.10.2025 | 13:28

Νίνο: Ο έρωτας είναι μια ψυχολογική διαταραχή που περνάει μέσα σε 8-10 μήνες

16.10.2025 | 23:32

Βλοντάκης: Η κόρη του, Μαλένα, πήγε ως παίκτρια στο «Deal»

16.10.2025 | 23:08

Βλαδίμηρος Κυριακίδης με χιούμορ: Έκανα κοιλιά και μου λέει ο παραγωγός μας "περάστε κύριε Κωνσταντάρα"

16.10.2025 | 18:25

Μαίρη Χρονοπούλου: «Είμαστε σίγουροι ότι την έχουν σκοτώσει – Κάποιο αόρατο χέρι μπλοκάρει την έρευνα»

18.10.2025 | 04:28

Τουρκία: Σχεδιάζει Αποστολή Οπλικών Συστημάτων στη Συρία για Υποστήριξη al-Sharaa

17.10.2025 | 22:00

Το Κρεμλίνο βλέπει τη Βουδαπέστη σαν τη νέα Γιάλτα: Ο Πούτιν παίζει γεωπολιτικά παιχνίδια με Τραμπ και ΕΕ

17.10.2025 | 16:04

Βρετανία: Επίσημα ένοχο το BBC για το ντοκιμαντέρ στη Γάζα με πρωταγωνιστή τον γιο υπουργού Χαμάς

17.10.2025 | 15:34

Τεράστια εθνική ήττα: Ο Μέρτς δίνει eurofighter στον Ερντογάν

17.10.2025 | 15:27

Ο Πούτιν «πάγωσε» τους tomahawk και επανέφερε τη Ρωσία στην Ευρώπη

17.10.2025 | 13:54

Bye Bye Tomahawk: Ο Τραμπ «παίζει» με τον Πούτιν στη Βουδαπέστη – Σοκ για την ΕΕ

17.10.2025 | 10:19

Τομαχόκ επαναφέρουν Τραμπ & Πούτιν στο τραπέζι — Σήμερα ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο

17.10.2025 | 10:07

Ερντογάν: Έτοιμος να στείλει στρατό στη Γάζα

Μπορεί ο Πούτιν να πατήσει ξανά ευρωπαϊκό έδαφος;

Το ενδεχόμενο συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Βουδαπέστη προκαλεί πολιτικό σεισμό στις Βρυξέλλες, καθώς εγείρονται κρίσιμα νομικά και διπλωματικά ερωτήματα για το πώς ένας ηγέτης υπό κυρώσεις και διεθνές ένταλμα σύλληψης μπορεί να εισέλθει σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορεί ο Πούτιν να πατήσει ξανά ευρωπαϊκό έδαφος;

«Σκωτσέζικο ντουζ» Τραμπ στον Ζελένσκι: «Πάγωσε» τις ελπίδες για Tomahawk - Νέα συνάντηση στη Βουδαπέστη

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε Μόσχα και Κίεβο να βάλουν τέλος στις εχθροπραξίες, τονίζοντας πως «είναι ώρα για ειρήνη» και υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν βρισκόταν ήδη στον Λευκό Οίκο.

«Σκωτσέζικο ντουζ» Τραμπ στον Ζελένσκι: «Πάγωσε» τις ελπίδες για Tomahawk – Νέα συνάντηση στη Βουδαπέστη

Η Χαμάς δηλώνει πως δεν μπορεί να δεσμευτεί για αφοπλισμό — Προτείνει εκεχειρία έως 5 ετών στη Γάζα

Αμφιβολίες για τη διάρκεια της εύθραυστης ειρήνης στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η Χαμάς απορρίπτει τον όρο του αφοπλισμού, ζητώντας μεταβατική περίοδο με δικό της έλεγχο ασφαλείας και προοπτική ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η Χαμάς δηλώνει πως δεν μπορεί να δεσμευτεί για αφοπλισμό — Προτείνει εκεχειρία έως 5 ετών στη Γάζα

Νάιτζελ Φάρατζ: «Πολύ Κακός Τύπος ο Πούτιν – Να Καταρρίπτουμε Ρωσικά Μαχητικά στον Εναέριο Χώρο του ΝΑΤΟ»

Σκληρή Στάση για να Αντιμετωπίσει Επιθέσεις: Υποστήριξη σε Ουκρανία και Down of Russian Jets – Απάντηση σε «Προ-Ρωσία» Κατηγορίες

Νάιτζελ Φάρατζ: «Πολύ Κακός Τύπος ο Πούτιν – Να Καταρρίπτουμε Ρωσικά Μαχητικά στον Εναέριο Χώρο του ΝΑΤΟ»

Υπόθεση κατασκοπείας ταρακουνά την κυβέρνηση Starmer – Η MI5 σε συναγερμό για κινεζικές απειλές

Η κατάρρευση της δίκης δύο Βρετανών για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας φέρνει πολιτική θύελλα και αποκαλύπτει ενδοκυβερνητικές εντάσεις στο Λονδίνο.

Υπόθεση κατασκοπείας ταρακουνά την κυβέρνηση Starmer – Η MI5 σε συναγερμό για κινεζικές απειλές

Ιαπωνία: Πέθανε ο Τομίτσι Μουραγιάμα, ο πρωθυπουργός που ζήτησε συγγνώμη για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε ηλικία 101 ετών έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που τόλμησε να αναγνωρίσει δημόσια τα εγκλήματα της Ιαπωνίας στον πόλεμο και να ζητήσει συγχώρεση από τα θύματα.

Ιαπωνία: Πέθανε ο Τομίτσι Μουραγιάμα, ο πρωθυπουργός που ζήτησε συγγνώμη για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Ευρώπη σχεδιάζει «διπλωματική αντεπίθεση» στη Γάζα: Πίεση στον Τραμπ για τη λύση δύο κρατών

Το προσχέδιο της ΕΕ στοχεύει να επαναφέρει το παλαιστινιακό ζήτημα στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας, επιδιώκοντας να διασφαλίσει ότι η εκεχειρία που πέτυχε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αποδυναμώσει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η Ευρώπη σχεδιάζει «διπλωματική αντεπίθεση» στη Γάζα: Πίεση στον Τραμπ για τη λύση δύο κρατών

Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο: «Ελπίζουμε να μη χρειαστούν Tomahawk – Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος»

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας και νέα όπλα, επιμένοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει ειρήνη».

Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο: «Ελπίζουμε να μη χρειαστούν Tomahawk – Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος»