Ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην ευθεία προειδοποίησή του ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε όποια χώρα έχει δώσει όπλα στην Ουκρανία, «παραδέχεται ότι εκτοξεύτηκε Oreshnik.
Δυτικοί αναλυτές το ερμηνεύουν ως παραβίαση της συνθήκης INF του 1987 για τον περιορισμό πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς και με τη σειρά τους προειδοποιούν για «εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας».
Πεντάγωνο: Θα μπορούσε να είχε πυρηνική κεφαλή ο Oreshnik
Από αυτή τη στιγμή, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα σε προηγούμενες περιπτώσεις, η περιφερειακή σύγκρουση στην Ουκρανία, που προκλήθηκε από τη Δύση απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος στο τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος, απευθύνοντας προειδοποίηση για τα ουκρανικά πλήγματα με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους σε ρωσικό έδαφος.
Για μήνες ο Βλάντιμιρ Πούτιν προειδοποιούσε ότι η χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος θα θεωρούνταν άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Το ρωσικό πλήγμα στην περιοχή Ντνίπρο της Ουκρανίας την Πέμπτη ήταν η πιο ισχυρή απόδειξη ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να απαντήσει.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε με συμβατική κεφαλή, αλλά διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί πυρηνική.
Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί πριν από την εκτόξευση του πυραύλου μέσω των καναλιών Μείωσης Πυρηνικού Κινδύνου, που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή πληροφοριών, όμως το Πεντάγωνο αμφισβήτησε τη ρωσική εκδοχή λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκε ένας πειραματικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, βασισμένος στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «RS-26 Rubezh».
«Αυτοί είναι που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο. Είναι εξαιτίας της επιθετικότητας τους σε ένα κυρίαρχο έδαφος, την Ουκρανία. Και αυτός ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σήμερα. Μας ακούτε να το λέμε αυτό ξανά και ξανά. Μπορεί, εάν η Ρωσία σταματούσε τον πόλεμο», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιέρ.
Πηγή: pagenews.gr