Πολιτική

«Κλείνουμε τα αυτιά στους λαϊκιστές» λέει ο Κωστής Χατζηδάκης για τον προϋπολογισμό του 2025

«Κλείνουμε τα αυτιά στους λαϊκιστές» λέει ο Κωστής Χατζηδάκης για τον προϋπολογισμό του 2025

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//«Κλείνουμε τα αυτιά στους λαϊκιστές» λέει ο Κωστής Χατζηδάκης για τον προϋπολογισμό του 2025

Αποτυπώνεται η σαφής, συγκεκριμένη και χειροπιαστή βελτίωση της οικονομίας
Για «σαφή, συγκεκριμένη και χειροπιαστή βελτίωση» της ελληνικής οικονομίας, η οποία αποτυπώνεται στον νέο προϋπολογισμό και αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή ΜΜΕ έκανε λόγο από τη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Τοποθετούμενος στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία συνεχίζει, για δεύτερη ημέρα, την εξέταση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025» είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά μπροστά με σοβαρότητα, «κλείνοντας τα αυτιά μας στους λαϊκιστές και στις πρόσκαιρα ευχάριστες λύσεις, που τις έχουμε πληρώσει πανάκριβα σε αυτό τον τόπο, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των ελλήνων πολιτών, αλλά και με ικανοποίηση για όλα όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα».

Παρουσιάζοντας σειρά πινάκων, των οποίων την αξιοπιστία, προκάλεσε την αντιπολίτευση να αμφισβητήσει, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2025 συνδυάζει τη δημοσιονομική σύνεση, «δηλαδή να μην ξοδεύουμε παραπάνω από αυτά που αντέχουμε γιατί είμαστε σε αβέβαιους και ταραγμένους καιρούς», την ανάπτυξη και τις δράσεις κοινωνικής συνοχής. Όσο για τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η χώρα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «δεν περιμένουμε από κανέναν από την αντιπολίτευση να μας τα πει, διότι κι εμείς στην κοινωνία είμαστε, από την κοινωνία εκλεγόμαστε, γι’ αυτό είμαστε στην θέση της πλειοψηφίας σήμερα [. . . ] Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είπε ότι το 2025 η Ελλάδα θα έχει το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ΕΕ, που θα είναι 2,5% του ΑΕΠ, ενώ εφέτος, «με στόχο 2,1%, λόγω των θετικών επιδόσεων που είχαμε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, και παρότι μοιράσαμε εν τω μεταξύ, έκτακτες παροχές, το πρωτογενές πλεόνασμα, ανέβηκε από 2,1 στο 2,5%». Όσο για το έλλειμμα είπε ότι «ξεκινάει και πάλι να αγγίζει το μηδέν, και αυτό ειδικά σε αυτή την περίοδο είναι διπλά σημαντικό». Επίσης, μίλησε για σημαντική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους που θα πάει στο 147,5% και «αποτελεί τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Σήμερα, η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία, και τη Γαλλία, και αυτή η πραγματικότητα «γκρεμίζει την τυφλή αντιπολιτευτική σας στάση» είπε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στην κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για τα έσοδα, ο υπουργός είπε ότι το 2024 θα έχουμε μία υπεραπόδοση των εσόδων, παρά τους εφτά μειωμένους φόρους. «Θυμάστε καμιά άλλη περίοδο στην πρόσφατη ελληνική πολιτική και οικονομική ιστορία που είχαμε τόσο μεγάλη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής, με τόσο χειροπιαστά αποτελέσματα;» ρώτησε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναντίρρητα, έχει εξαιρετικά θετικές επιδόσεις στο συγκεκριμένο πεδίο. Υπογράμμισε, δε, ότι τα υπερέσοδα του προϋπολογισμού πήγαν για ενίσχυση συνταξιούχων και ευάλωτων, για αύξηση του επιδόματος γέννησης, για αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών των γιατρών και για επιπλέον ενισχύσεις των προϋπολογισμών των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, Κλιματικής Κρίσης και Άμυνας.

Ακολούθως, και αφού έδωσε στοιχεία για την πραγματική σύγκλιση που επιδιώκει η χώρα με την ΕΕ σε ρυθμούς ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η ανεργία έχει πέσει σημαντικά, από 17,9% το 2019 στο 9,7% το 2025, και ειδικότερα, σε θέματα φτώχειας, η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετές θέσεις στους σχετικούς πίνακες, ξεπερνώντας χώρες όπως η Μάλτα, η Εσθονία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, και η Βουλγαρία.

«Παρουσιάζω μια κατάσταση, η οποία, όπως και να μετρήσετε το πράγμα, η Ελλάδα παράδεισος δεν έχει γίνει, αλλά έχουμε μία σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς, που δεν έγινε αυτόματα. Δεν προέκυψε με τον αυτόματο πιλότο. Κάποιος πρωθυπουργός και κάποια κυβέρνηση προσπάθησαν για να γίνουν όλα αυτά. Και προχωράμε μπροστά» είπε ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας ότι έχουμε μπροστά μας επιπλέον 12 μειώσεις φόρων και επιπλέον 12 αυξήσεις αποδοχών, αλλά και αυξήσεις στις κοινωνικές δαπάνες και στην Άμυνα.

«Προχωράμε μπροστά με αίσθημα ευθύνης, για την Οικονομία, για την Πατρίδα μας, ξέροντας ότι έχουμε πολύ μεγάλο βάρος να σηκώσουμε ακόμα στους ώμους μας. Είναι εθνικό στοίχημα να τα καταφέρουμε» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

14.12.2025 | 18:37

OPEKEPE Shockwave: European Prosecutor Files Criminal Charges Against 16 Suspects for Serious Felonies

14.12.2025 | 18:30

ΟΠΕΚΕΠΕ σε δικαστικό σεισμό: Ποινική δίωξη της Ευρωπαίας εισαγγελέα σε 16 συλληφθέντες για βαριά κακουργήματα

14.12.2025 | 18:19

Χρυσοχοΐδης για αγροτικές κινητοποιήσεις: «Η ΕΛΑΣ δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες–Τι ψέμματα λέτε»

14.12.2025 | 18:12

Περιστέρι Betsson – Ολυμπιακός: Ακάθεκτοι συνέχισαν οι Πειραιώτες - 10/10 στη GBL

14.12.2025 | 18:03

“Greek Energy Ministers in Brussels: Big Network Deals and Crucial Talks with Rutte and Birol!”

14.12.2025 | 17:42

Σοκ! «Βόμβα» στη showbiz: Έρχεται καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση κατά κορυφαίου Έλληνα τραγουδιστή

14.12.2025 | 17:32

Συντάξεις Ιανουαρίου: Νωρίτερα οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες που θα δουν χρήματα οι δικαιούχοι

14.12.2025 | 17:23

Μακελειό στο Σίδνεϊ: Ποιοι είναι οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στην παραλία Μπόνταϊ

14.12.2025 | 17:42

Σοκ! «Βόμβα» στη showbiz: Έρχεται καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση κατά κορυφαίου Έλληνα τραγουδιστή

14.12.2025 | 16:21

Αϊβάζης εκτός εαυτού στις κάμερες: «Θες να σου πω γιατί χώρισα; Θα το αντέξεις;» – Φωτιά οι δηλώσεις

14.12.2025 | 15:59

ΧΑΜΟΣ με την Τούνη! Η αντίδραση στις κάμερες μετά τις «βολές» στον Αλεξάνδρου – Τι έκανε

14.12.2025 | 15:35

Ο Μαρτίκας απαντά στα σχόλια για τις AI φωτογραφίες με τον Παντελίδη: «Τι σκοπό να έχω; Δημοσιότητα; Έχω»

14.12.2025 | 14:39

Taylor Swift: Έδωσε μπόνους 197 εκατομμυρίων δολαρίων στους συνεργάτες της κι εκείνοι "λύγισαν" από συγκίνηση

14.12.2025 | 12:40

ΧΑΜΟΣ στο The Voice! Η Μαρίνα «πάγωσε» με την απίστευτη πρόταση Μαζωνάκη – «Θα βαφτίσω το παιδί σου!»

14.12.2025 | 11:33

Η ανακοίνωση του δικηγόρου του Τσιτσιπά για τη Lotus που έτρεχε με 210χλμ στην Αττική Οδό

14.12.2025 | 10:20

ΣΟΚ με τον Τσιμιτσέλη! «ΔΕΝ θα πιστέψεις τι έκανε στα μαλλιά του μετά από τόσα χρόνια! [pic]

14.12.2025 | 00:10

Το σχέδιο Τραμπ να «ξηλώσει» την ΕΕ: Οι 4 χώρες που θέλει εκτός Ευρώπης

13.12.2025 | 02:06

Η Ευρώπη «all in» στην άμυνα: Von der Leyen ανοίγει το κουτί του Πανδώρας για SAFE 2

13.12.2025 | 01:00

F-35 στην Τουρκία: Το παρασκήνιο, οι πιέσεις και τα σενάρια για τους S-400 από Ισραήλ

12.12.2025 | 20:07

ΝΑΤΟ – Ρούτε: Απειλεί Τραμπ και ειρήνη! Επανεξοπλισμός, «τρίτος παγκόσμιος» και στρατιωτικά κέρδη!

12.12.2025 | 10:55

«Σπάει ταμπού ο Τούρκος διευθυντής: “Κανείς στην Άγκυρα δεν ονειρεύεται ελληνικά νησιά – Σταματήστε τον φόβο!”»

12.12.2025 | 02:33

Τσελίκ: «Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι παράνομη»

12.12.2025 | 00:54

«Διελκυστίνδα» Ρωσίας – Τουρκίας για τους S-400 με φόντο τα F-35

11.12.2025 | 19:44

«Είμαστε ο επόμενος στόχος της Ρωσίας» – Προειδοποίηση Ρούτε για πόλεμο που θυμίζει Β’ Παγκόσμιο

Λιβάνιος: Επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές

Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, κάνοντας λόγο για μια αυτονόητη και ώριμη μεταρρύθμιση που ενισχύει την ισοτιμία και τη δημοκρατική συμμετοχή.

Λιβάνιος: Επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές

Μητσοτάκης για την επίθεση στο Σίδνεϊ: Αντισημιτισμός και μίσος δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο X για το αιματοκύλισμα στην παραλία του Σίδνεϊ

Μητσοτάκης για την επίθεση στο Σίδνεϊ: Αντισημιτισμός και μίσος δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας

Τσουκαλάς για Μητσοτάκη: Αν δεν τον είχε ξεβολέψει η ευρωπαϊκή εισαγγελία,το πλιάτσικο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχιζόταν

Σφοδρή κριτική στην κυριακάτικη ανάρτηση του πρωθυπουργού άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Τσουκαλάς για Μητσοτάκη: Αν δεν τον είχε ξεβολέψει η ευρωπαϊκή εισαγγελία,το πλιάτσικο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχιζόταν

«Όχι τελεσίγραφα»: η πολιτική γραμμή Μητσοτάκη για τον διάλογο με τους αγρότες

Η κυβέρνηση ανοίγει τον διάλογο, αλλά απορρίπτει τα μπλόκα και τα τελεσίγραφα – Το μήνυμα ευθύνης προς τον αγροτικό κόσμο

«Όχι τελεσίγραφα»: η πολιτική γραμμή Μητσοτάκη για τον διάλογο με τους αγρότες

Χατζηδάκης: Έξι μεταρρυθμίσεις θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα – Τι είπε για τους αγρότες και τις επιδοτήσεις

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν «κουνά το δάχτυλο» στους αγρότες και προσεγγίζει τα προβλήματά τους με ενσυναίσθηση

Χατζηδάκης: Έξι μεταρρυθμίσεις θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα–Τι είπε για τους αγρότες και τις επιδοτήσεις

Παπαθανάσης σε Πολάκη: Εσείς χειροκροτούσατε Βαρουφάκη εμείς, χειροκροτούμε Πιερρακάκη

Σε υψηλούς τόνους, ανάμεσα σε κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, συνεχίζεται για τρίτη μέρα, η συζήτηση του Κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2026.

Παπαθανάσης σε Πολάκη: Εσείς χειροκροτούσατε Βαρουφάκη εμείς, χειροκροτούμε Πιερρακάκη

Βουλή: Τρίτη ημέρα συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2026 -Δείτε [Live]

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα σήμερα, στη Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου

Βουλή: Τρίτη ημέρα συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2026 -Δείτε [Live]

Ο Παυλόπουλος με βαριά λόγια: Δημοκρατία, Ευρώπη και θεσμοί σε κρίση αξιοπιστίας

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας σπάει τη σιωπή του και μιλά για θεσμικό εκφυλισμό, ευρωπαϊκή υποκρισία και εθνικές εκκρεμότητες

Ο Παυλόπουλος με βαριά λόγια: Δημοκρατία, Ευρώπη και θεσμοί σε κρίση αξιοπιστίας