Γεωπολιτικά

Έτσι έπεισε ο Τραμπ τον Νετανιάχου να υπογράψει την εκεχειρία

Έτσι έπεισε ο Τραμπ τον Νετανιάχου να υπογράψει την εκεχειρία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Έτσι έπεισε ο Τραμπ τον Νετανιάχου να υπογράψει την εκεχειρία

Η πλευρά το προέδρου Τζο Μπάιντεν, ισχυρίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ βασίζεται στην πραγματικότητα στην προηγούμενη πρόταση του Λευκού Οίκου.

Οι περισσότεροι αναλυτές δίνουν τα εύσημα στον Ντόναλντ Τραμπ για την επίτευξη της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς. Το ζήτημα είναι με ποιό τίμημα;

«…Συνέχισε να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις. Αυτό πρέπει να τελειώσει» ανέφερε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσον αφορά την τήρηση της συμφωνίας με τη Χαμάς. Υπάρχουν όμως καλοί λόγοι, το καλάθι να είναι μικρό όταν έχεις να κάνεις με τον Νετανιάχου.

Η πλευρά το προέδρου Τζο Μπάιντεν, ισχυρίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ βασίζεται στην πραγματικότητα στην προηγούμενη πρόταση του Λευκού Οίκου.

Εάν λοιπόν ισχύει κάτι τέτοιο, τι ήταν αυτό που τόσους μήνες έλειπε από τη διαπραγματευτική ομάδα του Τζο Μπάιντεν –ο οποίος ενίσχυε παράλληλα με θανατηφόρα όπλα το Ισραήλ εναντίον αμάχων- για να πείσει τους προηγούμενους μήνες τον Νετανιάχου;

Ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ που έστειλε ξεκάθαρα τον επικεφαλής διαπραγματευτή του για τη Μέση Ανατολή τον εβραιοαμερικανό Στιβ Γουίτκοφ, σιωνιστής και  ο ίδιος, σε μια αποστολή να μιλήσει ευθέως στον Νετανιάχου.

Επειδή όμως η ωμή επιδεξιότητα του Γουίτκοφ δεν αρκεί, για τον πρώην αξιωματούχο της CIA και ειδικό στην αντιτρομοκρατία, Φίλιπ Τζιράλντι, ο απεσταλμένος του Τραμπ, χρησιμοποίησε μαστίγιο και καρότο για να πείσει τους Ισραηλινούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για τρία πολύ «νόστιμα καρότα».

Στραβά μάτια στους εποικισμούς

Ένα σοβαρό κίνητρο που έδωσε ο Τραμπ στο Τελ Αβίβ, είναι η ακύρωση της απόφασης Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις σε ακροδεξιούς Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη που διώκουν Παλαιστίνιους στα εναπομείναντα χωριά τους και στις φάρμες τους.

Έχει επίσης προταθεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να κάνουν τα στραβά μάτια εάν η ίδια η Γάζα μπορούσε να επανακατοικηθεί με Ισραηλινούς Εβραίους εποίκους, εξαλείφοντας κάθε επιστροφή στα σπίτια των κατοίκων της Γάζας.

«Το να πειστεί το κίνημα των εποίκων να παραμείνει θετικά αφοσιωμένο σε αυτό που πρόκειται να συμβεί θα μπορούσε να είναι κρίσιμο για την επιβίωση του Νετανιάχου» τονίζει ο Τζιλάλντι σε ανάλυσή του.

«Για να φέρουν κοντά τους εποίκους, έχουν επίσης προσκληθεί από ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να παραστούν στην ορκωμοσία Τραμπ τη Δευτέρα».

Το πρώην στέλεχος της CIA, μάλιστα, υπενθυμίζει ότι οι έποικοι θα παρευρεθούν στην πρώτη συνεδρία μιας νεοσύστατης «Κοινωνίας των Φίλων της Ιουδαίας και της Σαμάρειας» στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Η Ιουδαία και η Σαμάρεια είναι τα προτιμώμενα βιβλικά ονόματα του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη, υποδεικνύοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι επιδέχονται την εξάλειψη από το εβραϊκό κράτος τόσο των Παλαιστινίων όσο και του ίδιου του ονόματος της Παλαιστίνης» σχολιάζει ο ειδικός.

«Μπορείτε να σπάσετε τη συμφωνία»

Ακόμα πιο σημαντικό για τον Αμερικανό αναλυτή είναι σχετικό δημοσίευμα του ισραηλινού Ynet που έκανε λόγο για προβλεπόμενη παραβίαση της εκεχειρίας.

«Ο πρόεδρος Τραμπ, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες, έχει ήδη υποσχεθεί στον Νετανιάχου και στον υπουργό Ρον Ντέρμερ ότι εάν συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, θα υποστηρίξει το Ισραήλ αναδρομικά εάν αποφασίσει να επιστρέψει στις μάχες και να παραβιάσει την εκεχειρία» ανάφερε το ισραηλινό μέσο.

Εναλλακτικά, το Ισραήλ μπορεί να επιλέξει να ανανεώσει τις μάχες μετά την ολοκλήρωση της αρχικής περιόδου εκεχειρίας των έξι εβδομάδων, κάνοντάς το να φαίνεται ότι συμμορφώνεται πλήρως με την κατάπαυση του πυρός. «Μπορούν να το παίξουν με τον κάθε τρόπο και μπορεί ακόμη και να έχουν δέσμευση από την Ουάσιγκτον να προωθήσουν τις προετοιμασίες για μια κοινή στρατιωτική δράση κατά του Ιράν» υπογραμμίζει ο Τζιράλντι.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο το πρωί 18 Ιανουαρίου, ο ίδιος ο Νετανιάχου δήλωσε «Εάν πρέπει να επιστρέψουμε στη μάχη, θα το κάνουμε με νέους, δυναμικούς τρόπους. Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσαν πλήρη υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ να επιστρέψει στις μάχες, εάν το Ισραήλ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι διαπραγματεύσεις για τη Β’ φάση είναι μάταιες», είπε. Κακό οιωνός.

Άφεση αμαρτιών στην κατασκοπική Πήγασος

Ως τρίτο κίνητρο για το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Τζιράλντι είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να συμφώνησε να άρει τις εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2021 κατά της ισραηλινής κατασκοπευτικής εταιρείας NSO Group και του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus που «χρησιμοποιήθηκε για να χακάρει κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και άλλοους πολιτικούς ανώτατου επιπέδου, ακτιβιστές για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δικηγόρους, δημοσιογράφους και άλλους…».

Το λογισμικό «επιτρέπει σε έναν χρήστη να διεισδύσει σε ηλεκτρονικές συσκευές μέσω επιθέσεων μηδενικού κλικ που δεν απαιτούν αλληλεπίδραση χρήστη ή άνοιγμα του ιού για να μολύνει το λογισμικό υποκλοπής τη συσκευή. Το spyware, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες χώρες, επέτρεψε τη μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή δεδομένων, την παρακολούθηση γεωγραφικής θέσης και την πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες σε παραβιασμένες συσκευές».

Οι ιδρυτές της NSO ήταν μέλη της άκρως απόρρητης μονάδας ηλεκτρονικής επιτήρησης του Ισραήλ 8200 και η NSO πιστεύεται ότι αυτή τη στιγμή δουλεύει για τον ισραηλινό στρατό και τη Μοσάντ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τη Washington Post και 16 άλλες ομάδες μέσων ενημέρωσης, στους πελάτες του λογισμικού «Pegasus» της NSO περιλαμβάνονται και κυβερνήσεις που παρακολουθούν τους πολίτες τους.

Κατά Αμερικανών πολιτών

«Πρακτικά, η «νομιμοποίηση» του Pegasus» λέει ο Τζιράλντι «σημαίνει ότι το FBI και η NSA θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την κατασκοπεία τους σε Αμερικανούς πολίτες, κάτι που θα σημαίνει αναζήτηση επικριτών της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, και δεν θα εκπλαγεί κανείς αν δείτε ότι χρησιμοποιείται για να ξεριζώσει τους επικριτές του Ισραήλ, ο οποίος θα θεωρείται αντισημιτισμός, ο οποίος θεωρείται όλο και περισσότερο ως ένα σημαντικό έγκλημα από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ».

Για την ισραηλινή κυβέρνηση, προσθέτει ο ειδικός, η πώληση του Pegasus είναι μεγάλη υπόθεση, καθώς είναι ένας σημαντικός κερδοσκοπικός παράγοντας και πηγή πληροφοριών ανώτατου επιπέδου.

Δικλείδες παραβίασης

Ο Τζιράλντι, εάν το ένστικτό του δεν κάνει λάθος, όπως λέει, το Ισραήλ θα δημιούργησε μέσω της συμφωνίας συνθήκες ή ερμηνείες που θα του επιτρέψουν να υποχωρήσει και να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις άφού ισχυριστεί ψευδώς δήθεν παραβίαση της συμφωνίας από τη Χαμάς.

«Θα είναι σε θέση να επαναλάβει τις εχθροπραξίες, ενώ θα έχει ακόμη απελευθερώσει ορισμένους από τους ομήρους της, κάτι που θα ήταν μια ώθηση για την κυβέρνηση Νετανιάχου. Ο Τραμπ θα αποφύγει να αποκαλύψει την ισραηλινή ψεύτικη σημαία, έχοντας πει ότι είναι ειρηνοποιός και υπεύθυνος. Η μηδενικές κυρώσεις και η αγκαλιά του Κογκρέσου των Ισραηλινών εποίκων θα βοηθήσει επίσης πολιτικά τον Νετανιάχου» λέει ο πρώην αξιωματούχος της CIA.

Άλλωστε, όπως σημείωσε πρόσφατα και ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η κατάπαυση του πυρός θα αντέξει και ότι δεν είναι υποκατάστατο μιας βιώσιμη ειρήνης. Αλλά ακόμα και αν αποτύχει, το Ισραήλ δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο στη Γάζα σε καμία περίπτωση, όντα αδύνατον να συμβεί να στείλει τους Παλαιστινίους στην Αίγυπτο».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

18.11.2025 | 07:06

Rafale, πυρομαχικά, ενέργεια, μισθοί – Πού θα βρει η Ευρώπη 140 δισ. για την Ουκρανία;

18.11.2025 | 07:00

Πολιτικά παιχνίδια σε βάρος ασφαλιστικών: Το D&O των ΕΛΤΑ και η σύγχυση για ευθύνες

18.11.2025 | 06:39

Καιρός: Από σήμερα ισχυρές καταιγίδες και βροχές με διάρκεια - Ανησυχίες για πλημμυρικά φαινόμενα

18.11.2025 | 06:01

Κατακόρυφη αύξηση των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία – Οι περισσότερες για αδικήματα ναρκωτικών

18.11.2025 | 05:39

Μετά τη Γερμανία, συναγερμός και στην Πολωνία για ρωσική επίθεση

18.11.2025 | 05:09

Allwyn - ΟΠΑΠ: Γεννιέται ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος τυχερών παιχνιδίων στον κόσμο με επίκεντρο την Ελλάδα

18.11.2025 | 04:29

Οι 4 οικογένειες Ελλήνων εφοπλιστών που χτίζουν πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες

18.11.2025 | 04:08

Η Βρετανία μπλοκάρει βίζες σε χώρες που δεν επαναπατρίζουν μετανάστες α λα Τραμπ

17.11.2025 | 22:57

Η Οικονομάκου με τον Τσερέλα και τα παιδιά της στο Μιλάνο – «Με τους αγαπημένους μου μικρούς συνταξιδιώτες»

17.11.2025 | 20:03

Μαρτίκας για το κύκλωμα που τον εξαπάτησε: Έκανα απόπειρα αυτοκτονίας, με έσωσαν η Βρισηίδα και η αδερφή μου

17.11.2025 | 12:28

Ράνια Καρατζαφέρη: Είναι η δημοσιογράφος που συνελήφθη για επεισόδιο με αστυνομικούς:«Έχασα την ψυχραιμία μου»

17.11.2025 | 11:15

Εβελίνα Σκίτσκο: Η πρώην παίκτρια του GNTM διαγνώστηκε με καρκίνο

16.11.2025 | 22:55

Βρισηίδα Ανδριώτου: Η influencer βρέθηκε στο στόχαστρο κυκλώματος - Τα 40.000€ που "έκαναν φτερά"

16.11.2025 | 22:33

Σταμάτης Κρανουνάκης: «Τον έχω φάει τον Θεό μου, τον έχω καταπιεί, είναι μέσα μου»

16.11.2025 | 17:29

Έλενα Χριστοπούλου: «Ένιωθα σαν κουνέλι, όταν είχα την πρώτη σφαίρα στο χέρι μου και έτρεχε το αίμα μέχρι κάτω»

15.11.2025 | 23:03

The Voice: «Κατέρρευσα στο πάτωμα – αιμορράγησε αιμαγγείωμα στο κεφάλι, έμεινα έξι μήνες σε καροτσάκι!»

17.11.2025 | 22:00

Υψώνεται η γαλανόλευκη: Η τέταρτη φρεγάτα FDI HN «Θεμιστοκλής» έτοιμη για το Πολεμικό Ναυτικό

17.11.2025 | 14:06

EΕ και NATO προειδοποιούν: Η Ρωσία μπορεί να δοκιμάσει κράτος μέλος έως το 2030

17.11.2025 | 09:21

Ο «κάθετος διάδρομος» που ενώνει Αθήνα–Ουάσιγκτον και φέρνει ραντεβού Μητσοτάκη–Τραμπ

15.11.2025 | 18:58

Η Τουρκία σε διπλό ρόλο: στρατηγικός εταίρος της Δύσης ή αναλώσιμος εκτελεστής γεωπολιτικών σχεδίων;

15.11.2025 | 17:15

Τραμπ vs Μαδούρο: Πραξικόπημα από απόσταση ή το μεγαλύτερο γεωπολιτικό μπλόφωμα της δεκαετίας;

14.11.2025 | 21:50

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Η Ελλάδα ετοιμάζει συμφωνία δισεκατομμυρίων με το Ισραήλ για υπερσύγχρονα όπλα!

14.11.2025 | 19:06

Ο Μακρόν Υποδέχεται τον Ζελένσκι: Η Γαλλία Δίνει Στρατιωτική και Οικονομική Στήριξη στην Ουκρανία!

14.11.2025 | 18:48

Πολεμικό Ναυτικό: Η Ελλάδα Παραλαμβάνει την Υπερ-Φρεγάτα Κίμων – Κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο!

Ο «κάθετος διάδρομος» που ενώνει Αθήνα–Ουάσιγκτον και φέρνει ραντεβού Μητσοτάκη–Τραμπ

Πώς το αμερικανικό LNG, η Ουκρανία και η ενεργειακή γεωοικονομία φέρνουν την Ελλάδα στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ

Ο «κάθετος διάδρομος» που ενώνει Αθήνα–Ουάσιγκτον και φέρνει ραντεβού Μητσοτάκη–Τραμπ

Η Τουρκία σε διπλό ρόλο: στρατηγικός εταίρος της Δύσης ή αναλώσιμος εκτελεστής γεωπολιτικών σχεδίων;

Ένας «απαραίτητος» παίκτης ή ένας εργαλειακός μεσολαβητής; Η Άγκυρα αναζητά τον πραγματικό της ρόλο.

Η Τουρκία σε διπλό ρόλο: στρατηγικός εταίρος της Δύσης ή αναλώσιμος εκτελεστής γεωπολιτικών σχεδίων;

Τραμπ vs Μαδούρο: Πραξικόπημα από απόσταση ή το μεγαλύτερο γεωπολιτικό μπλόφωμα της δεκαετίας;

Η Καραϊβική Φλέγεται: Ο Τραμπ παίζει κορώνα–γράμματα με τον Μαδούρο χωρίς να ρίχνει ούτε σφαίρα – 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες περικυκλώνουν τη Βενεζουέλα – Και ίσως να μη γίνει ποτέ εισβολή

Τραμπ vs Μαδούρο: Πραξικόπημα από απόσταση ή το μεγαλύτερο γεωπολιτικό μπλόφωμα της δεκαετίας;

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Η Ελλάδα ετοιμάζει συμφωνία δισεκατομμυρίων με το Ισραήλ για υπερσύγχρονα όπλα!

Η Αθήνα επενδύει 3 δισ. ευρώ σε αντιαεροπορικά και πυροβολικό PULS, ενισχύοντας την άμυνα απέναντι στην Τουρκία.

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Η Ελλάδα ετοιμάζει συμφωνία δισεκατομμυρίων με το Ισραήλ για υπερσύγχρονα όπλα!

Ο Μακρόν Υποδέχεται τον Ζελένσκι: Η Γαλλία Δίνει Στρατιωτική και Οικονομική Στήριξη στην Ουκρανία!

Ένατη επίσκεψη από την εισβολή – drones, πυραύλοι και… παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο τραπέζι!

Ο Μακρόν Υποδέχεται τον Ζελένσκι: Η Γαλλία Δίνει Στρατιωτική και Οικονομική Στήριξη στην Ουκρανία!

Πολεμικό Ναυτικό: Η Ελλάδα Παραλαμβάνει την Υπερ-Φρεγάτα Κίμων – Κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο!

Η σύμβαση 982 εκατ. € υπογράφτηκε, συμμετοχή ελληνικής βιομηχανίας >25%, η πρώτη φρεγάτα παραδίδεται Δεκέμβριο 2025.

Πολεμικό Ναυτικό: Η Ελλάδα Παραλαμβάνει την Υπερ-Φρεγάτα Κίμων – Κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο!

Ο σκιώδης στόλος παγώνει: 1/3 του Ρωσικού αργού σταμάτησε σε δεξαμενόπλοια λόγω κυρώσεων Τραμπ!

Η Rosneft και η Lukoil μπλοκάρονται, η Ρωσία βλέπει τις εξαγωγές της να «συγκατοικούν» σε τάνκερ, ενώ Ινδία και Κίνα περιορίζουν τις αγορές.

Ο σκιώδης στόλος παγώνει: 1/3 του Ρωσικού αργού σταμάτησε σε δεξαμενόπλοια λόγω κυρώσεων Τραμπ!

Ο Τραμπ σε Στρατιωτικό Συναγερμό: Βενεζουέλα, Ναρκωτικά και Πολεμικό Σχέδιο στο Γραφείο του!

Η Ουάσινγκτον ενισχύει τον στόλο, χαρακτηρίζει τα καρτέλ “εχθρούς του πολέμου” και η Καραϊβική τρίζει από την ένταση.

Ο Τραμπ σε Στρατιωτικό Συναγερμό: Βενεζουέλα, Ναρκωτικά και Πολεμικό Σχέδιο στο Γραφείο του!