EDITOR'S PICK

Σε ποιον ανήκει η Γροιλανδία; Η ιστορία του νησιού είναι πιο περίπλοκη απ’ όσο νομίζουμε

Σε ποιον ανήκει η Γροιλανδία; Η ιστορία του νησιού είναι πιο περίπλοκη απ’ όσο νομίζουμε

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Σε ποιον ανήκει η Γροιλανδία; Η ιστορία του νησιού είναι πιο περίπλοκη απ’ όσο νομίζουμε

Τοποθετημένο στα κρύα νερά του βόρειου Ατλαντικού και διασχίζοντας τον αρκτικό κύκλο, το αραιοκατοικημένο τοπίο έμοιαζε επί μακρόν να βρίσκεται ήσυχα στο περιθώριο της γεωπολιτικής  και της ιστορίας.

Ένας από τους πιο ανησυχητικούς ισχυρισμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του είναι η επιμονή του ότι οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο στην Γροιλανδία

Το ερώτημα του ποιος κατέχει τη Γροιλανδία διατρέχει όλη την ιστορία, ξεκινώντας αναμφισβήτητα από την εποχή των Βίκινγκς.

Πνιγμένη από στρώματα πάγου και άγρια τούνδρα, η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου.

Τοποθετημένο στα κρύα νερά του βόρειου Ατλαντικού και διασχίζοντας τον αρκτικό κύκλο, το αραιοκατοικημένο τοπίο έμοιαζε επί μακρόν να βρίσκεται ήσυχα στο περιθώριο της γεωπολιτικής  και της ιστορίας. Παγετώνες του Scoresby Sund, Γροιλανδία

Όμως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ιδιοκτησία της Γροιλανδίας έχει αποκτήσει αυξημένη και συνεχώς εξελισσόμενη γεωπολιτική σημασία…

Σε ποιον ανήκει η Γροιλανδία;

Η Γροιλανδία δεν είναι επισήμως χώρα, αλλά έδαφος εντός του Βασιλείου της Δανίας.

Το νησί ενσωματώθηκε επίσημα στο Βασίλειο της Δανίας το 1953, αλλά έκτοτε γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο από το κυρίαρχο κράτος του, ψηφίζοντας νόμους που έχουν αυξήσει την ευθύνη για τη δική του διακυβέρνηση.

Είναι η Γροιλανδία μέρος της Βόρειας Αμερικής;

Γεωγραφικά, η Γροιλανδία είναι μέρος της βορειοαμερικανικής ηπείρου.

Η τεράστια χερσαία μάζα της βρίσκεται στην τεκτονική πλάκα της Βόρειας Αμερικής και πιο κοντά στον Καναδά παρά στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Γροιλανδία είναι σταθερά τοποθετημένη στην πολιτιστική και πολιτική σφαίρα της Ευρώπης, ιδίως μέσω της μακρόχρονης σύνδεσής της με τη Δανία.

Μια πλήρης ιστορία της «ιδιοκτησίας» της Γροιλανδίας

Για χιλιάδες χρόνια της προϊστορίας, οι Παλαιο-Εσκιμώοι δρούσαν στη Γροιλανδία αναζητώντας να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητές της μέσω της πρόσβασης στα απέραντα κυνηγετικά της εδάφη.

Όμως η επιβίωση για αυτούς τους πληθυσμούς ήταν μια συνεχής πρόκληση, που απαιτούσε βαθιά γνώση των μεταβαλλόμενων ρυθμών των εποχών της Αρκτικής.

Υπήρχαν Ινουίτ στη Γροιλανδία πολύ πριν «ανακαλυφθεί»

Η Γροιλανδία υπήρχε σε αυτή την κατάσταση ως σπίτι για μικρούς πληθυσμούς που περνούσαν από εκεί για τουλάχιστον 4.500 χρόνια, μέχρι την άφιξη του Έρικ του Κόκκινου μεταξύ 982 και 985 μ.Χ.

Ο Έρικ ο Κόκκινος

Η πρώτη πραγματική «ιδιοκτησία» της Γροιλανδίας με την επίσημη έννοια μπορεί να αποδοθεί στην άφιξη του Έρικ του Κόκκινου στα τέλη του 10ου αιώνα.

Εξορισμένος από την Ισλανδία επειδή διέπραξε φόνο, ο Έρικ έπλευσε δυτικά και έπεσε πάνω στη Γροιλανδία, ονομάζοντάς την παραπλανητικά Πράσινη Γη σε μια προσπάθεια να προσελκύσει αποίκους.

Έρικ ο Κόκκινος

Αυτό το τέχνασμα απέδωσε: μικροί οικισμοί ρίζωσαν κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής του νησιού.

Για αιώνες, οι έποικοι άντεξαν, ζώντας από τη γεωργία και το εμπόριο με την Ευρώπη, ακόμη και όταν αγωνίστηκαν ενάντια στο κρύο της Μικρής Εποχής των Παγετώνων.

Αλλά ενώ οι Σκανδιναβοί έβλεπαν τη Γροιλανδία ως το μακρινό τους φυλάκιο, δεν ήταν ποτέ πραγματικά δική τους.

Μέχρι τον 15ο αιώνα, καθώς η εποχή των Βίκινγκς είχε ξεθωριάσει, οι σκανδιναβικοί οικισμοί στο νησί είχαν εξαφανιστε.

Η διεκδίκηση της Γροιλανδίας από τη Δανία

Η Γροιλανδία θα μπορούσε να είχε εξαφανιστεί από τους ευρωπαϊκούς χάρτες αν δεν υπήρχε ο Χανς Έγκεντε, ένας Δανός-Νορβηγός ιεραπόστολος με ένα τολμηρό όραμα.

Το 1711, ο Έγκεντε ξεκίνησε μια εκστρατεία για να πείσει το στέμμα να υποστηρίξει το ταξίδι του στη Γροιλανδία, δήθεν για να προσηλυτίσει τους εναπομείναντες Σκανδιναβούς αποίκους στον χριστιανισμό.

Φτάνοντας στη Γροιλανδία το 1721 , ο Έγκεντε βρήκε αντί για Σκανδιναβούς παγανιστές που περίμενε, βρήκ κοινότητες Ινουίτ να ζουν σε έναν κόσμο βαθιά διαφορετικό από τον δικό του.

Παρά ταύτα, ο Έγκεντε παρέμεινε στη Γροιλανδία, και ελλείψει των σκανδιναβικών πληθυσμών, δημιούργησε σχέσεις με τους Ινουίτ «Καλαλίτ» .

Αυτή η αποστολή σηματοδότησε την αρχή της σύγχρονης διεκδίκησης της Γροιλανδίας από τη Δανία, και ο Έγκεντε ίδρυσε την πρωτεύουσα του νησιού, το Γκόντθομπ, γνωστό σήμερα ως Νουκ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί.

Μετά την εκστρατεία του, το νησί έγινε στη συνέχεια τόπος δανικών αποικιών και ενσωματώθηκε στο δανικό κράτος από την επιθυμία για επέκταση.

Για αιώνες, ο δανικός έλεγχος της Γροιλανδίας ήταν περισσότερο συμβολικός παρά πρακτικός.

Παλιά γκραβούρα των φυλών της Γροιλανδίας, 19ος αιώνας

Το εν πολλοίς αφιλόξενο τοπίο του νησιού φαινόταν ως επί το πλείστον άσχετο με τις παγκόσμιες υποθέσεις, μια μακρινή γη στην περιφέρεια που δεν ενδιέφερε ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της Ευρώπης.

Αλλά αυτή η αντίληψη θα άλλαζε δραματικά τον 20ό αιώνα, όταν η Γροιλανδία βρέθηκε ξαφνικά στο κέντρο των παγκόσμιων υποθέσεων.

Γιατί η Γροιλανδία είναι τόσο σημαντική για τις ΗΠΑ;

Η γερμανική κατοχή της Δανίας το 1940 έσπρωξε τη Γροιλανδία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος: αποκομμένη από τον αποικιακό προστάτη της, η Γροιλανδία στράφηκε τώρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για προστασία.

Η γερμανική εισβολή στη Δανία οδήγησε σε μια γρήγορη νίκη την άνοιξη του 1940.

Οι Αμερικανοί, έχοντας στο νου τους τη στρατηγική θέση της Γροιλανδίας στον Βόρειο Ατλαντικό, εγκατέστησαν γρήγορα βάσεις εκεί για να προφυλαχθούν από τις ναζιστικές επιδρομές.

Αυτές δημιουργήθηκαν στη δυτική και την ανατολική ακτή για να στέλνουν αεροσκάφη στην Ευρώπη και να παρέχουν βάσεις από τις οποίες οι συμμαχικές δυνάμεις θα μπορούσαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά των γερμανικών υποβρυχίων.

Αυτό καθιέρωσε το νησί ως βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της Μάχης του Ατλαντικού, της μεγαλύτερης συνεχούς στρατιωτικής εκστρατείας του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, η Γροιλανδία προσέφερε μοναδικές ευκαιρίες για τη συλλογή μετεωρολογικών πληροφοριών για την πρόγνωση του καιρού, καθώς οι Σύμμαχοι προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν πλεονέκτημα έναντι του γερμανικού στρατού.

Κατά συνέπεια, το 1941, Γροιλανδοί και Αμερικανοί δημιούργησαν από κοινού την περίπολο έλκηθρων, η οποία αποτελούνταν από μικρές και ευέλικτες ομάδες Γροιλανδών και σκύλων έλκηθρων για να εντοπίζουν και να καταστρέφουν τους γερμανικούς σταθμούς.

Όταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε το 1945, η θέση της Γροιλανδίας στην παγκόσμια ασφάλεια ήταν πλέον εντυπωσιακά ξεκάθαρη.

Η Γροιλανδία σήμερα

Έκτοτε, το λιώσιμο των πάγων αποκάλυψε τεράστια αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών σπάνιων γαιών, προκαλώντας το ανανεωμένο ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών και κυβερνήσεων.

Το άγαλμα του Χανς Έγκεντε στο Νούκ στις 21 Ιουνίου με τη λέξη «αποαποικιοποίηση» και κόκκινη μπογιά πάνω του

Νέες ναυτιλιακές διαδρομές, που κατέστησαν δυνατές λόγω της κλιματικής αλλαγής, έφεραν τη Γροιλανδία στο επίκεντρο του αρκτικού εμπορίου, αν και ο δανικός έλεγχος στο νησί έχει μειωθεί.

Αφού απέκτησε αυτοδιοίκηση το 1979 και περαιτέρω ενισχυμένη αυτονομία το 2009, η Γροιλανδία χάραξε μια πορεία προς την αυτοδιάθεση, διατηρώντας παράλληλα τη θέση της ως δανικό έδαφος.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

18.09.2025 | 02:14

Γραμμή 4 Μετρό: Τον σταθμό ΕΛΙΚΩΝΟΣ αγγίζει ο μετροπόντικας

18.09.2025 | 01:34

Αθηνά Οικονομάκου: Στη ζωή μου υπήρχαν περισσότερα σκοτάδια παρά φως

18.09.2025 | 01:27

Ελένη Βουλγαράκη: Απάντησε για τον αν δέχθηκε πρόταση γάμου από τον Φώτη Ιωαννίδη

18.09.2025 | 01:16

Ο Χρήστος Κόντης στον πάγκο του Παναθηναϊκού ως υπηρεσιακός ενόψει Ολυμπιακού

18.09.2025 | 01:15

Η Σελήνη «προς πώληση»: Εταιρεία από την Φινλανδία αγόρασε ήδη πόρους 

18.09.2025 | 01:07

Ολυμπιακός: Που έριξε το βάρος ο Μεντιλίμπαρ μετά την ισοπαλία από την Πάφο

18.09.2025 | 00:56

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αγορά της 4ης φρεγάτας Belharra

18.09.2025 | 00:45

Μητσοτάκης: Εκλογές την άνοιξη του 2027 χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου

18.09.2025 | 01:34

Αθηνά Οικονομάκου: Στη ζωή μου υπήρχαν περισσότερα σκοτάδια παρά φως

18.09.2025 | 01:27

Ελένη Βουλγαράκη: Απάντησε για τον αν δέχθηκε πρόταση γάμου από τον Φώτη Ιωαννίδη

17.09.2025 | 18:17

Αλεξανδράκη εναντίον Αλεξάνδρου: «Βγαίνει λες και παίζει στο Εθνικό κι από πίσω είναι κάτι άλλο»

16.09.2025 | 23:25

Κατερίνα Διδασκάλου για τα παιδιά της: «Το μόνο που με παρηγορεί είναι ότι έφευγα μόνο για δουλειά»

16.09.2025 | 15:03

«Μπράβο κοριτσάρα μου,απέδειξες πως η Ελλάδα είναι τεράστιο μπ@ρδέλο» –Τάσος Δούσης για την οδηγό Πόρσε

16.09.2025 | 14:34

Άννα Βίσση: Ο χορευτής που έγινε viral στη συναυλία της στο Καλλιμάρμαρο [vid]

16.09.2025 | 14:16

Κατερίνα Καινούργιου: “Είμαι στο τσακ για το νομικό κομμάτι, θα μιλήσω με τον δικηγόρο μου μετά”

16.09.2025 | 00:49

Προς πώληση το ιστορικό σπίτι της Αλίκης Βουγιουκλάκη στη Στησιχόρου – Ζητούνται 4 εκατ. ευρώ

17.09.2025 | 13:03

Ενώπιον διλημμάτων οι αραβικές ηγεσίες: Τι θα κάνουν με το Ισραήλ;

17.09.2025 | 10:50

Το Πίρι Ρέις ταράζει τα νερά στο Αιγαίο: Άσκηση ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων από Έβρο ως Μεγίστη

17.09.2025 | 10:27

Ξεριζωμός χωρίς τέλος – Εισβολή τανκς στην πόλη της Γάζας

17.09.2025 | 10:07

Βουκουρέστι σε συναγερμό: Το νέο πεδίο της σύγκρουσης Ρωσίας – Δύσης

16.09.2025 | 12:01

Η Βρετανία στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στην Πολωνία μετά την εισβολή ρωσικών drones

16.09.2025 | 11:22

Ο Νετανιάχου βομβαρδίζει έξι χώρες σε 72 ώρες – Ο Τραμπ παρακολουθεί με ανησυχία

16.09.2025 | 10:02

Πλήγμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Κίνα μέσω… Πειραιά

16.09.2025 | 09:30

Ανελέητοι ισραηλινοό βομβαρδισμοί της Γάζας

Τζόρτζιο Αρμάνι: Ο στενός συνεργάτης που κληρονόμησε 60 εκατ. από την περιουσία του

Δύο χειρόγραφες διαθήκες του θρυλικού Ιταλού σχεδιαστή μόδας αποκάλυψαν ότι ένα από τα μεγαλύτερα «μυστικά» του οίκου ήταν ο 42χρονος μάνατζερ Μικέλε Μορσέλι, ο οποίος κληρονόμησε περιουσιακά στοιχεία, μετοχές και προσωπικά αντικείμενα αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Τζόρτζιο Αρμάνι: Ο στενός συνεργάτης που κληρονόμησε 60 εκατ. από την περιουσία του

Το Quds News λογόκρινε το μήνυμα της Χάνα Αϊνμπίντερ: «Free Palestine» με… θολωμένο ντεκολτέ

Το φιλοπαλαιστινιακό δίκτυο προέβαλε την παρέμβαση της ηθοποιού στα Emmy, αλλά θόλωσε την εικόνα της για λόγους «σεμνότητας»

Το Quds News λογόκρινε το μήνυμα της Χάνα Αϊνμπίντερ: «Free Palestine» με… θολωμένο ντεκολτέ

Emmy Awards 2025: Λάμψη, κομψότητα και fashion statements στο κόκκινο χαλί

Η 77η τελετή των Primetime Emmy Awards δεν ανέδειξε μόνο τους νικητές της μικρής οθόνης, αλλά μετέτρεψε το κόκκινο χαλί του Λος Άντζελες σε πασαρέλα υψηλής ραπτικής. Από τολμηρά φορέματα με βαθιά ντεκολτέ μέχρι κοσμήματα που έλαμπαν κάτω από τα φλας, οι τηλεοπτικές σταρ έκαναν δηλώσεις στυλ που θα συζητούνται για καιρό.

Emmy Awards 2025: Λάμψη, κομψότητα και fashion statements στο κόκκινο χαλί

Πάπας Λέων: «Έχουμε πρόβλημα» – Η απορία του για τον Μασκ και τον «τίτλο» του πρώτου τρισεκατομμυριούχου

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του, ο πάπας Λέων ο ΙΔ΄ μίλησε για τις κοινωνικές ανισότητες, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πόλωση, αλλά και για το πώς έχει αλλάξει η ζωή του τους τελευταίους μήνες.

Πάπας Λέων: «Έχουμε πρόβλημα» – Η απορία του για τον Μασκ και τον «τίτλο» του πρώτου τρισεκατομμυριούχου

Το μήνυμα του Γιάννη για την επιτυχία της Εθνικής στο EuroBasket 2025

Ο 30χρονος σούπερ σταρ κοινοποίησε φωτογραφίες με τη μητέρα του, τα αδέρφια του, τη γυναίκα και τα παιδιά του, αλλά και στιγμές από την πορεία της Εθνικής Ελλάδας μέχρι το βάθρο του Eurobasket

Το μήνυμα του Γιάννη για την επιτυχία της Εθνικής στο EuroBasket 2025

«Emmy Awards: Σάρωσαν τα Adolescence και The Studio – Όλοι οι μεγάλοι νικητές»

Το Adolescence του Netflix και το The Studio του Apple TV+ σάρωσαν στα Emmy 2025 με πολλά βραβεία - Τα πολιτικά μηνύματα που κυριάρχησαν στη βραδιά

«Emmy Awards: Σάρωσαν τα Adolescence και The Studio – Όλοι οι μεγάλοι νικητές»

Ο Τσάρλι Κερκ: Από την άνοδο στη συντηρητική πολιτική σκηνή στον αιφνίδιο θάνατο

Ο θάνατος του 31χρονου ιδρυτή της Turning Point USA, Τσάρλι Κερκ, συγκλονίζει την αμερικανική πολιτική σκηνή. Ο ίδιος αφήνει πίσω του μια ισχυρή πολιτική παρακαταθήκη, τη σύζυγό του, δύο μικρά παιδιά και περιουσία που εκτιμάται σε 12 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Τσάρλι Κερκ: Από την άνοδο στη συντηρητική πολιτική σκηνή στον αιφνίδιο θάνατο

Eímear Noone: Η μαέστρος που φέρνει τη μαγεία των video games στις μεγάλες σκηνές

Με το βλέμμα στραμμένο στη δύναμη της μουσικής, η Eímear Noone αναδεικνύεται σε πρέσβειρα ενός νέου είδους τέχνης, μετατρέποντας τα soundtracks των video games σε ζωντανές, κινηματογραφικές εμπειρίες που καθηλώνουν κοινό και κριτικούς.

Eímear Noone: Η μαέστρος που φέρνει τη μαγεία των video games στις μεγάλες σκηνές