Ο «χορός των Ρίχτερ» συνεχίζεται αδιάκοπα και εντείνει την ανησυχία στη Σαντορίνη. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Καλντέρα της Σαντορίνης έχουν ξεκινήσει οι κατολισθήσεις.Το 112 ηχεί προειδοποιεί για κίνδυνο κατολισθήσεων και απαγόρευση πρόσβασης σε Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη Σαντορίνη. Σε άλλο μήνυμα του 112, οι κάτοικοι σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό και Ανάφη καλούνται να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας.
Οι χάρτες με τα ρήγματα
Δείτε χάρτες που αποτυπώνουν τα ρήγματα και τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, όπου βρίσκονται οι λεκάνες Άνυδρος, Χριστιάνα, Φολέγανδρος, η Σαντορίνη, η τάφρος Σαντορίνης-Αμοργού, καθώς και η γραμμή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο.
Στο «χορό» των Ρίχτερ οι Κυκλάδες: Οι «δονήσεις» της μεγάλης φυγής
Από χθες το βράδυ, εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες, υπό τον φόβο ενός μεγάλου σεισμού φεύγουν από το νησί. Όλη την ημέρα επικρατούσε το αδιαχώρητο έξω από τα πρακτορεία, για ένα εισιτήριο.
Όσοι δεν βρήκαν εισιτήριο με το πλοίο, φεύγουν αεροπορικώς. Κάποιοι καταγγέλλουν αισχροκέρδεια, και ότι οι τιμές ήταν πολύ ανεβασμένες. Όσοι παραμένουν στο νησί, καλούνται να ακολουθήσουν τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που παραμένουν σε ισχύ.
«Θα πρέπει να αποφεύγουν παλιά και εγκαταλελειμμένα σπίτια. Θα πρέπει να αποφεύγουν τις περιοχές με έντονες μορφολογικές ασυνέχειες για τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός της κίνησης στα τέσσερα λιμάνια του νησιού», σημείωσε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας.
Πηγή: pagenews.gr