Ελλάδα

Συνολάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: Υπάρχουν τρία σενάρια για την αυξημένη δραστηριότητα

Συνολάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: Υπάρχουν τρία σενάρια για την αυξημένη δραστηριότητα

Πηγή Φωτογραφίας: [351799] 7ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ / ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ, Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Η απάντηση του για το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος για τσουνάμι

Τα τρία σενάρια που αυτή τη στιγμή προβληματίζουν τους επιστήμονες αλλά και τον κρατικό μηχανισμό για την σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη παρουσίασε ο  καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης. Ειδικότερα, ο κ. Συνολάκης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για τις νέες σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Τα τρία ενδεχόμενα

Έκανε λόγο για τρία σενάρια τονίζοντας: «Το ζητούμενο της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου ήταν να εξεταστεί, τι σημαίνει αυτή η αυξημένη δραστηριότητα και τι σενάρια υπάρχουν. Και όπως συζητήθηκε, υπάρχουν τρία διαφορετικά ενδεχόμενα. Ένα ενδεχόμενο είναι να έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα, κάτι αντίστοιχο του ρήγματος που προξένησε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Δηλαδή μια συνέχεια του ρήγματος. Αυτό ήταν ο σεισμός που έφτασε το 7.5. Αλλά αν γίνει τώρα σεισμός δεν νομίζω ότι κανένας περιμένει να είναι τόσο μεγάλος. Αυτό λοιπόν, είναι το ένα σενάριο. Το άλλο σενάριο είναι να είναι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου που είναι μέσα στην καλντέρα του νησιού της Σαντορίνης και το άλλο είναι να ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο, το οποίο είναι λίγο βόρεια από τη Σαντορίνη, περίπου μεταξύ 5 και 8 χιλιομέτρων από το βόρειο άκρο της Σαντορίνης, πηγαίνοντας δηλαδή κανείς προς την Ίο. Εκεί βρίσκεται το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο. Αυτά λοιπόν, είναι τα τρία σενάρια και οι πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν. Αυτό είναι που εξετάστηκε».

 «Αυτό που μπορούμε να πούμε ουσιαστικά είναι ότι η Σαντορίνη κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε περίπου 17.000 χρόνια. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ήταν η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Τηρουμένων των αναλογιών, λοιπόν, βρισκόμαστε μακριά. Η Σαντορίνη κάνει μικρότερες εκρήξεις κάθε περίπου πενήντα χρόνια. Η τελευταία έκρηξη που είχε κάνει ήταν το 1950. Πριν από αυτό ήταν το 1922, οπότε τηρουμένων των αναλογιών, η Σαντορίνη είναι στη τροχιά να κάνει μια μικρότερη έκρηξη, αλλά δεν μπορούμε με σαφήνεια να πούμε πόσο μεγάλη θα είναι. Και μάλλον δεν θα είναι κάτι όπως η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Μάλλον, θα είναι κάτι πιο ανάλογο με τις εκρήξεις που έχουμε δει, όπως την τελευταία το 1950 ή το 2022 και μετά μου φαίνεται πάλι το ’28 (…)», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Ο παροξυσμός στη Σαντορίνη το 2011 κράτησε περίπου ένα χρόνο»

«Δεν μπορεί όμως, να βάλει κανείς καμία απολύτως πιθανότητα. Το βασικό πράγμα είναι ότι πρέπει σίγουρα να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό υπάρχει εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού. Είναι τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που ήταν το 2011, όταν και πάλι υπήρχε παροξυσμός της Σαντορίνης. Και τότε είχαμε φτάσει να υπάρχει ένας σεισμός και μάλιστα κάτω από τα Φηρά που έφτασε περίπου το 5 με 5,1 και μετά η δραστηριότητα πήρε πολύ καιρό να σταματήσει. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει αύριο ή μεθαύριο. Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν, και όπως έγινε την προηγούμενη φορά, δηλαδή το 2011, ο παροξυσμός κράτησε περίπου ένα χρόνο. Αυτό λοιπόν, πρέπει να το σκεφτούμε και να το σκέφτονται και οι κάτοικοι και της Σαντορίνης και των γύρω νησιών ότι αυτό δεν θα τελειώσει. Δεν είναι κάτι που θα τελειώσει άμεσα. Οπότε το προφανές είναι ότι όπως παίρνει η πολιτεία τα μέτρα της και οι κάτοικοι πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν τα δικά τους μέτρα, να εξετάσουν τα σπίτια τους, το τι θα κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορούμε όλοι μαζί σαν κοινωνία να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, αν φτάσει σε σημείο να δώσει μία έκρηξη ή αν γίνει ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός», ανέφερε ο κ. Συνολάκης.

 «Για το τσουνάμι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση – Θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σεισμού αν γίνει»

Για το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα τσουνάμι, ο κ. Κώστας Συνολάκης είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει το τσουνάμι. Πραγματικά πρέπει να υπάρχει εγρήγορση. Σχετικά με το τσουνάμι του ’56, τώρα δεν έφτασε μόνο μέχρι την Καλαμάτα. Έφτασε μέχρι την Κρήτη. Δηλαδή ήταν ενάμιση μέτρο στον κόλπο της Σούδας. Στο Ηράκλειο πλημμύρισε την προκυμαία, έφτασε στον Άγιο Νικόλαο, στο Παλαίκαστρο, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης. Ήταν δηλαδή ένα φαινόμενο το οποίο επηρέασε σχεδόν όλα τα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Έφτασε μέχρι τις ακτές της Τουρκίας. Στη Σύμη, ήταν περίπου 2 μέτρα. Είναι δηλαδή ένα αρκετά μεγάλο κύμα. Αυτό λοιπόν, θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σεισμού αν γίνει και φυσικά από το είδος της έκρηξης, αν θα είναι υποθαλάσσια, αν η έκρηξη θα γίνει μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε, ούτε μπορεί κανείς να πει πόσο μεγάλο θα είναι, αλλά είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε ειδικά και μέσω του 112, με έγκαιρη προειδοποίηση ελπίζω, αλλά κυρίως με προετοιμασία των κατοίκων (…)».

Τέλος, αναφορικά με το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος εκκενώσεων κάποιων νησιών, ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ακαδημαϊκός, κ. Συνολάκης επισήμανε «Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος. Αν αλλάξει κάτι, θα το δούμε αυτό».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

10.12.2025 | 19:21

Καιρίδης: «Καταδικασμένοι να συνομιλούμε με την Τουρκία – Ενοχλητικές οι θέσεις Φιντάν στο Αιγαίο»

10.12.2025 | 19:10

Ολυμπιακός «χτυπάει» τον «πρίγκιπα» του PSG – Ντιαλό με 35 εκατ. ιστορικό, έτοιμος για Καραϊσκάκη!

10.12.2025 | 19:08

Γιατί ο Ρούμπιο καταργεί τη γραμματοσειρά Calibri από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ;

10.12.2025 | 19:03

ΜΠΕΝΙΤΕΘ: «Εμπιστευτείτε με, αλλάζουμε τα πάντα, δεν θα γκρεμίσουμε την ομάδα, θα την χτίσουμε από την αρχή!»

10.12.2025 | 18:41

Greece Bets on Woman for ECB Vice-President: Christina Papakonstantinou in the Spotlight

10.12.2025 | 18:39

CHAMPIONS LEAGUE: Ζέλσον Μαρτίνς, ο Mr 80% του Ολυμπιακού – Δύο γκολ, τέσσερις βαθμοί

10.12.2025 | 18:25

«Καλώς ήρθες στην κόλαση» - Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Σαρκοζί για τις 20 ημέρες στη φυλακή

10.12.2025 | 18:23

Ντραγκόβσκι «πακέτο» και «πράσινοι» ψάχνουν τερματοφύλακα-βόμβα – Οι μεταγραφικές «βόμβες» Ιανουαρίου

10.12.2025 | 18:06

Νένα Χρονοπούλου: Η μάχη με το σάκχαρο, η απώλεια 40 κιλών και η νέα αρχή στη ζωή της

10.12.2025 | 17:51

Η Ιουλία Καλλιμάνη για τα «γαλλικά» στον θαμώνα: «Εκείνη τη μέρα είχα κάνει εξομολόγηση και με περιτριγύριζε ο “άλλος”»

10.12.2025 | 17:29

Σόκαρε ο Τσιμιτσέλης μετά την περιπέτεια της υγείας του: Εύχομαι κανείς από εσάς να μην πάθει αυτό που έπαθα

10.12.2025 | 11:40

Κατερίνα Λιόλιου: Πήγε στα μπλόκα των αγροτών και τους τραγούδησε [vid]

10.12.2025 | 10:43

Η Ιωάννα Τούνη «καρφώνει» τον Αλεξάνδρου: «Το παίζει καλός ενώ θα ’πρεπε να κρυφτεί μετά τις πράξεις του»

09.12.2025 | 21:24

Μίνα Αρναούτη: «Ο Παντελίδης έχασε 20.000€ το μοιραίο βράδυ – 17 χειρουργεία και ακόμη δέχομαι απειλές»

09.12.2025 | 18:06

Απρόοπτο για την Δήμητρα Αλεξανδράκη: Νόμιζε ότι την ακολουθούν άγνωστοι και τελικά ήταν αστυνομικοί

09.12.2025 | 10:09

Δήμητρα Γαλάνη: Πούλησε την μονοκατοικία της στον Κεραμεικό; – 320 τ.μ. με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα

09.12.2025 | 21:39

Διάλογος με όρους: Η Αθήνα ξεκαθαρίζει για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα απέναντι στον Φιντάν

08.12.2025 | 20:11

Αγκυρα – Λιβύη: Ενίσχυση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου εντός 2026

08.12.2025 | 09:24

Ο Τραμπ «δείχνει» τον Ζελένσκι: Δεν είναι έτοιμος για ειρήνη – Η Μόσχα περιμένει, η Ευρώπη ανησυχεί

08.12.2025 | 04:33

Τι γυρεύει πραγματικά ο Ερντογάν στη Βενεζουέλα; Από “αδελφό” Μαντούρο μέχρι μήνυμα στις ΗΠΑ

08.12.2025 | 03:02

ΗΠΑ «μαλακώνουν» για τη Ρωσία: Γιατί το Κρεμλίνο πανηγυρίζει τη νέα στρατηγική ασφαλείας

06.12.2025 | 20:23

Το Παζλ των S-400 και F-35 ξαναζωντανεύει: Ο Τομ Μπάρακ «βλέπει» λύση σε 4–6 μήνες και η Άγκυρα φλέγεται

06.12.2025 | 20:09

Η Κίνα στη «γκρίζα ζώνη»: Η αθόρυβη στρατηγική που αλλάζει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

06.12.2025 | 19:57

Τουρκία σε Ρωσία και Ουκρανία: «Μην αγγίζετε τις ενεργειακές υποδομές – Η Μαύρη Θάλασσα είναι ένα βήμα πριν την έκρηξη»

Αποκλεισμένο το λιμάνι του Βόλου από στεριά και θάλασσα–Απόβαση αγροτών με τρακτέρ και ψαράδων με καϊκια

Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί στο Τελωνείο, αλλά και στο εμπορικό και επιβατικό τμήμα του λιμανιού στον Βόλο - Κινητοποίηση αγροτών στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, αποκλεισμένα 4 τελωνεία στη Μακεδονία

Αποκλεισμένο το λιμάνι του Βόλου από στεριά και θάλασσα–Απόβαση αγροτών με τρακτέρ και ψαράδων με καϊκια

Η TCL παρουσιάζει την “Wishes for Greatness” Winter Wonderland

Η TCL συνεργάζεται με την Πόλη του Μιλάνου για την έναρξη ενός μήνα γιορτινών εκδηλώσεων, δημιουργώντας ενθουσιασμό για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες Milano Cortina 2026

Η TCL παρουσιάζει την “Wishes for Greatness” Winter Wonderland

Πιέζουν οι αγρότες: Ανυποχώρητοι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους – Αποκλείουν το λιμάνι του Βόλου

Οι αγρότες έχουν στήσει μπλόκα σε όλα τα τελωνεία στα βόρεια της χώρας και επιπλέον -εκτός από τις βασικές οδικές αρτηρίες- άρχισαν να κλείνουν και τους παράδρομους

Πιέζουν οι αγρότες: Ανυποχώρητοι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους – Αποκλείουν το λιμάνι του Βόλου

Καλύβια:Το ελληνικό FBI «σπάει» συμβόλαιο θανάτου – 37χρονος δολοφόνος με καλάσνικοφ και βενζίνη

Από κλοπή ΙΧ σε γιάφκα θανάτου: Πώς η πληροφορία για ναρκωτικά οδήγησε στην παγίδα που έσωσε ζωή – Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και το ματωμένο παρελθόν του Κρητικού «τέρατος»

Καλύβια:Το ελληνικό FBI «σπάει» συμβόλαιο θανάτου – 37χρονος δολοφόνος με καλάσνικοφ και βενζίνη

«Σαρωτικό» πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας: Ποιοι μπαίνουν δωρεάν σε εξετάσεις και φάρμακα

Η νέα ΚΥΑ για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου ενεργοποιεί για πρώτη φορά ένα οργανωμένο, δωρεάν «μονοπάτι» διάγνωσης, αξιολόγησης και θεραπείας της παχυσαρκίας, με αυτόματες παραπομπές, φαρμακευτική αγωγή και διατροφική υποστήριξη

«Σαρωτικό» πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας: Ποιοι μπαίνουν δωρεάν σε εξετάσεις και φάρμακα

BOX NOW: Ρεκόρ επιδόσεων την περίοδο της Black Friday

Ρεκόρ επιδόσεων για την BOX NOW την περίοδο της Black Friday με εντυπωσιακή αύξηση αποστολών σε 200.000 εγκατεστημένες θυρίδες

BOX NOW: Ρεκόρ επιδόσεων την περίοδο της Black Friday

Ζωγράφου: Πώς έγινε η επίθεση στον οδηγό λεωφορείου -Δεν έβγαλε φλας και τον ξυλοκόπησε, άφαντος ο οδηγός ΙΧ

Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε νωρίς σήμερα το πρωί (9/12) στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Ζωγράφου, ένας 39χρονος οδηγός αστικού λεωφορείου εν ώρα εργασίας.

Ζωγράφου: Πώς έγινε η επίθεση στον οδηγό λεωφορείου -Δεν έβγαλε φλας και τον ξυλοκόπησε, άφαντος ο οδηγός ΙΧ

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα μπλόκα των αγροτών

Ζητεί από τους εισαγγελείς όλης της χώρας να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα όπου υπάρχει παρακώλυση συγκοινωνιών αλλά και εγκλημάτων βίας κατά της ζωής και κατά υπαλλήλων και απρόκλητων φθορών ξένης ιδιοκτησίας

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα μπλόκα των αγροτών