Ελλάδα

Συνολάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: Υπάρχουν τρία σενάρια για την αυξημένη δραστηριότητα

Συνολάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: Υπάρχουν τρία σενάρια για την αυξημένη δραστηριότητα

Πηγή Φωτογραφίας: [351799] 7ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ / ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ, Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Η απάντηση του για το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος για τσουνάμι

Τα τρία σενάρια που αυτή τη στιγμή προβληματίζουν τους επιστήμονες αλλά και τον κρατικό μηχανισμό για την σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη παρουσίασε ο  καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης. Ειδικότερα, ο κ. Συνολάκης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για τις νέες σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Τα τρία ενδεχόμενα

Έκανε λόγο για τρία σενάρια τονίζοντας: «Το ζητούμενο της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου ήταν να εξεταστεί, τι σημαίνει αυτή η αυξημένη δραστηριότητα και τι σενάρια υπάρχουν. Και όπως συζητήθηκε, υπάρχουν τρία διαφορετικά ενδεχόμενα. Ένα ενδεχόμενο είναι να έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα, κάτι αντίστοιχο του ρήγματος που προξένησε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Δηλαδή μια συνέχεια του ρήγματος. Αυτό ήταν ο σεισμός που έφτασε το 7.5. Αλλά αν γίνει τώρα σεισμός δεν νομίζω ότι κανένας περιμένει να είναι τόσο μεγάλος. Αυτό λοιπόν, είναι το ένα σενάριο. Το άλλο σενάριο είναι να είναι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου που είναι μέσα στην καλντέρα του νησιού της Σαντορίνης και το άλλο είναι να ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο, το οποίο είναι λίγο βόρεια από τη Σαντορίνη, περίπου μεταξύ 5 και 8 χιλιομέτρων από το βόρειο άκρο της Σαντορίνης, πηγαίνοντας δηλαδή κανείς προς την Ίο. Εκεί βρίσκεται το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο. Αυτά λοιπόν, είναι τα τρία σενάρια και οι πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν. Αυτό είναι που εξετάστηκε».

 «Αυτό που μπορούμε να πούμε ουσιαστικά είναι ότι η Σαντορίνη κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε περίπου 17.000 χρόνια. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ήταν η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Τηρουμένων των αναλογιών, λοιπόν, βρισκόμαστε μακριά. Η Σαντορίνη κάνει μικρότερες εκρήξεις κάθε περίπου πενήντα χρόνια. Η τελευταία έκρηξη που είχε κάνει ήταν το 1950. Πριν από αυτό ήταν το 1922, οπότε τηρουμένων των αναλογιών, η Σαντορίνη είναι στη τροχιά να κάνει μια μικρότερη έκρηξη, αλλά δεν μπορούμε με σαφήνεια να πούμε πόσο μεγάλη θα είναι. Και μάλλον δεν θα είναι κάτι όπως η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Μάλλον, θα είναι κάτι πιο ανάλογο με τις εκρήξεις που έχουμε δει, όπως την τελευταία το 1950 ή το 2022 και μετά μου φαίνεται πάλι το ’28 (…)», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Ο παροξυσμός στη Σαντορίνη το 2011 κράτησε περίπου ένα χρόνο»

«Δεν μπορεί όμως, να βάλει κανείς καμία απολύτως πιθανότητα. Το βασικό πράγμα είναι ότι πρέπει σίγουρα να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό υπάρχει εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού. Είναι τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που ήταν το 2011, όταν και πάλι υπήρχε παροξυσμός της Σαντορίνης. Και τότε είχαμε φτάσει να υπάρχει ένας σεισμός και μάλιστα κάτω από τα Φηρά που έφτασε περίπου το 5 με 5,1 και μετά η δραστηριότητα πήρε πολύ καιρό να σταματήσει. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει αύριο ή μεθαύριο. Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν, και όπως έγινε την προηγούμενη φορά, δηλαδή το 2011, ο παροξυσμός κράτησε περίπου ένα χρόνο. Αυτό λοιπόν, πρέπει να το σκεφτούμε και να το σκέφτονται και οι κάτοικοι και της Σαντορίνης και των γύρω νησιών ότι αυτό δεν θα τελειώσει. Δεν είναι κάτι που θα τελειώσει άμεσα. Οπότε το προφανές είναι ότι όπως παίρνει η πολιτεία τα μέτρα της και οι κάτοικοι πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν τα δικά τους μέτρα, να εξετάσουν τα σπίτια τους, το τι θα κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορούμε όλοι μαζί σαν κοινωνία να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, αν φτάσει σε σημείο να δώσει μία έκρηξη ή αν γίνει ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός», ανέφερε ο κ. Συνολάκης.

 «Για το τσουνάμι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση – Θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σεισμού αν γίνει»

Για το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα τσουνάμι, ο κ. Κώστας Συνολάκης είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει το τσουνάμι. Πραγματικά πρέπει να υπάρχει εγρήγορση. Σχετικά με το τσουνάμι του ’56, τώρα δεν έφτασε μόνο μέχρι την Καλαμάτα. Έφτασε μέχρι την Κρήτη. Δηλαδή ήταν ενάμιση μέτρο στον κόλπο της Σούδας. Στο Ηράκλειο πλημμύρισε την προκυμαία, έφτασε στον Άγιο Νικόλαο, στο Παλαίκαστρο, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης. Ήταν δηλαδή ένα φαινόμενο το οποίο επηρέασε σχεδόν όλα τα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Έφτασε μέχρι τις ακτές της Τουρκίας. Στη Σύμη, ήταν περίπου 2 μέτρα. Είναι δηλαδή ένα αρκετά μεγάλο κύμα. Αυτό λοιπόν, θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σεισμού αν γίνει και φυσικά από το είδος της έκρηξης, αν θα είναι υποθαλάσσια, αν η έκρηξη θα γίνει μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε, ούτε μπορεί κανείς να πει πόσο μεγάλο θα είναι, αλλά είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε ειδικά και μέσω του 112, με έγκαιρη προειδοποίηση ελπίζω, αλλά κυρίως με προετοιμασία των κατοίκων (…)».

Τέλος, αναφορικά με το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος εκκενώσεων κάποιων νησιών, ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ακαδημαϊκός, κ. Συνολάκης επισήμανε «Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος. Αν αλλάξει κάτι, θα το δούμε αυτό».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

01.05.2025 | 03:00

Νεκρή σε ρωσική φυλακή Ουκρανή δημοσιογράφος – O αργός και βασανιστικός θάνατός της

01.05.2025 | 02:25

Οι χρήστες του «Χ» θα μπορούν να ανεβάζουν βίντεο με ανάλυση 4Κ

01.05.2025 | 01:20

Έρρικα Πρεζεράκου: "Μετά το ατύχημα ο γιατρός μου είπε ότι δεν θα μπορέσω να γίνω μητέρα"

01.05.2025 | 01:10

ΗΠΑ,Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για τους φυσικούς πόρους και συμφώνησαν να ιδρύσουν επενδυτικό ταμείο

01.05.2025 | 01:10

To Χάρβαρντ απολογείται για φυλετικούς διαχωρισμούς στην πανεπιστημιούπολη

01.05.2025 | 01:03

Κωνσταντοπούλου: Θα παλέψουμε για να είναι η Πλεύση Ελευθερίας πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές

01.05.2025 | 00:54

Έλενα Τσαγκρινού: «Όταν μεγαλώνεις ένα παιδί διαταράσσεται η ισορροπία με τον άνδρα σου»

01.05.2025 | 00:43

Ανδρουλάκης: Κακουργηματική παραπομπή για τον Καραμανλή - Θα κινηθούμε με βάση το Σύνταγμα

01.05.2025 | 01:20

Έρρικα Πρεζεράκου: "Μετά το ατύχημα ο γιατρός μου είπε ότι δεν θα μπορέσω να γίνω μητέρα"

01.05.2025 | 00:54

Έλενα Τσαγκρινού: «Όταν μεγαλώνεις ένα παιδί διαταράσσεται η ισορροπία με τον άνδρα σου»

30.04.2025 | 22:04

Δανάη Μπάρκα: «Έχω κάνει ghosting και το φέρω βαρέως»

30.04.2025 | 19:45

Σοκαριστική εξομολόγηση της Ρένιας Λουιζίδου: "Έπαθα σηψαιμικό σοκ - Κόντεψα να πεθάνω"

30.04.2025 | 10:20

Η εξομολόγηση του Μαυρίδη για τον κακοποιητικό πατέρα του: «Με ξενυχτούσε για να αλλάξω τη φωνή μου»

29.04.2025 | 21:06

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου για την εμφάνισή της στον Παπαδάκη: "Δεν υπάρχει τίποτα πίσω από αυτό"

29.04.2025 | 20:01

Μαυρίδης: «Η μητέρα μου δεν με ήθελε – Ο πατέρας μου προσπάθησε να αυτοκτονήσει στο διπλανό δωμάτιο»

29.04.2025 | 19:27

Γεροντιδάκης: Αυτός είναι ο λόγος που ο Αρναούτογλου δεν τον ρώτησε τίποτα για την προσωπική ζωή

30.04.2025 | 14:16

Ν. Κορέα: Περίπου 600 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν πολεμώντας στο πλευρό της Ρωσίας

30.04.2025 | 13:28

Η Ινδία κλιμακώνει την ένταση με το Πακιστάν – Για πόλεμο κάνει λόγο το Ισλαμαμπάντ

30.04.2025 | 12:27

Μεντβέντεφ: Φινλανδία και Σουηδία να προσέχουν – Απειλές με πυρηνικά

30.04.2025 | 11:53

Ο Σίσι φιλοξενεί τον Μπουρχάν και στοχεύει στην ανοικοδόμηση του Σουδάν

30.04.2025 | 06:20

Μελόνι-Ερντογάν: «Σύμπτωση απόψεων» για τη Μεσόγειο

29.04.2025 | 19:45

Η “ συμμαχία” ΕΕ – Κεντρικής Ασίας δημιουργεί προκλήσεις για την στρατηγική θέση της Τουρκίας

29.04.2025 | 19:32

Ρούμπιο προς Λαφρόφ: «Πρέπει να τελειώσει ο παράλογος πόλεμος στην Ουκρανία»

29.04.2025 | 15:40

Οι Φινλανδοί δεν εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ μετά από την εκλογή Τραμπ

MUST READ

Ελλάδα

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Πού και πότε θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Προειδοποίηση από την ΕΜΥ για έντονα φαινόμενα του καιρού. Πού θα βρέχει σήμερα και αύριο Πρωτομαγιά

30.04.2025 | 12:50

Ελλάδα

Κικίλιας: Σημαντικές εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τις οικογένειες και στα ταχύπλοα

«οι αυξήσεις είχαν ήδη ανακοινωθεί από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, σε ποσοστό 13%, λόγω της αλλαγής του μίγματος του καυσίμου και της οικολογικής πολιτικής της πράσινης μετάβασης από την ΕΕ που κοστίζει ακριβά»

30.04.2025 | 12:46

Ελλάδα

Φορολοταρία: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τον Μάρτιο -Δείτε αν κερδίσατε έως και 50.000 ευρώ

Η συγκεκριμένη κλήρωση αφορά τις συναλλαγές που έγιναν τον Μάρτιο του 2025. Ένας από τους τυχερούς λαχνούς κερδίζει μέχρι και 50.000 ευρώ, ενώ τα έπαθλα είναι κλιμακωτά.

30.04.2025 | 12:40

Ελλάδα

Πρωτομαγιά: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας

30.04.2025 | 12:16

Ελλάδα

Αθήνα: «Επικίνδυνη» πόλη για τις γυναίκες

Το περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Χαριλάου Τρικούπη στην Αθήνα, με μια παρέα γυναικών να δέχεται επίθεση από έναν άνδρα που είχε σκοπό να τις βιάσει, δεν είχε αρνητική κατάληξη.

30.04.2025 | 07:20

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές

24.04.2025 | 19:09

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα ολοκληρώσει την τετραετία του και θα ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πολιτική

Μητσοτάκης: Παρών στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

26.04.2025 | 00:10

Είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2021, όπου είχε συναντηθεί και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την ιστορική του περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο

Πολιτική

Εφεδρεία 2030: Τι αλλάζει στον θεσμό και η χρηματική αποζημίωση

26.04.2025 | 20:04

Εθελοντική συμμετοχή καθιερώνει το υπουργείο Άμυνας. Μεταρρυθμίσεις, νέα κέντρα εκπαίδευσης και χρηματική αποζημίωση αλλάζουν τον χάρτη της αμυντικής ετοιμότητας. Όλες οι αλλαγές στην Εφεδρεία

Πολιτική

Μητσοτάκης από υπ. Παιδείας: Αν κάποιος αρνείται να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο

25.04.2025 | 13:34

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "αν κάποιος αρνείται να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης"

Πολιτική

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή

25.04.2025 | 14:00

Νέο σύστημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Καταργείται ο δεύτερος γύρος, με σκοπό τη μείωση του κόστους και της αποχής.

Πολιτική

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Τι συμφώνησαν Ελλάδα - Τουρκία

28.04.2025 | 18:14

Ο Λαλάκος και ο Μποζάι συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για έναν νέο γύρο ΜΟΕ. Ποιες ήταν οι συζητήσεις τους και ποιες συμφωνίες επιτεύχθηκαν για το 2026

Στις 4 Ιουνίου η καθέλκυση της φρεγάτας «ΦΟΡΜΙΩΝ»

Η καθέλκυση της τελευταίας από τις τρεις ελληνικές φρεγάτες σηματοδοτεί την πρόοδο του προγράμματος, καθώς από το προσεχές καλοκαίρι και τα τρία πλοία θα βρίσκονται στη θάλασσα, με την αντίστροφη μέτρηση να ξεκινά για την παράδοση τους στο Πολεμικό Ναυτικό

Στις 4 Ιουνίου η καθέλκυση της φρεγάτας «ΦΟΡΜΙΩΝ»

Opaponline.gr: Τρεις τυχεροί θα κερδίσουν από ένα δωρεάν ταξίδι* αξίας 1.000 ευρώ

Δωρεάν συμμετοχή μέχρι τις 18 Μαΐου

Opaponline.gr: Τρεις τυχεροί θα κερδίσουν από ένα δωρεάν ταξίδι* αξίας 1.000 ευρώ

O οδηγός της νταλίκας με τα λάχανα που ανετράπη στην Αθηνών-Κορίνθου, είχε ντεραπάρει και στον Κηφισό με πορτοκάλια

Το ατύχημα με τα πορτοκάλια είχε συμβεί και πάλι ξημερώματα, στις 19 Ιανουαρίου 2023

O οδηγός της νταλίκας με τα λάχανα στην Αθηνών-Κορίνθου, είχε ντεραπάρει και στον Κηφισό με πορτοκάλια

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Πού και πότε θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Προειδοποίηση από την ΕΜΥ για έντονα φαινόμενα του καιρού. Πού θα βρέχει σήμερα και αύριο Πρωτομαγιά

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πού και πότε θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

«Κάβα» 1,4 δισ. επιπλέον στο καλάθι της ΔΕΘ για το 2026

Τι αλλάζει με το νέο annual report που καταθέτει η Αθήνα - Προς πλεόνασμα έκπληξη και το 2025 - Ανατροπές με το νέο όριο δαπανών και τη ρήτρα διαφυγής για τα εξοπλιστικά - Τι αλλάζει στο παζάρι με τις Βρυξέλλες

«Κάβα» 1,4 δισ. επιπλέον στο καλάθι της ΔΕΘ για το 2026

Μάχη Κωνσταντοπούλου - ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση - Σταθερά πρώτη η ΝΔ

Ανοδική τροχιά για τη Νέα Δημοκρατία

Μάχη Κωνσταντοπούλου – ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση – Σταθερά πρώτη η ΝΔ

Στέλιος Πέτσας: Όσο η Κυβέρνηση λύνει προβλήματα θα ανεβαίνει δημοσκοπικά η ΝΔ [vid,pics]

Θα είμαι ευχαριστημένος με μεγαλύτερα δημοσκοπικά ποσοστά

Στέλιος Πέτσας: Όσο η Κυβέρνηση λύνει προβλήματα θα ανεβαίνει δημοσκοπικά η ΝΔ [vid,pics]

Τέμπη: Δύσκολη άσκηση για τα κόμματα η δικογραφία για Καραμανλή – Σπίρτζη

Το στικάκι που περιέχει τη δικογραφία για το δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και τις πιθανές ευθύνες των Καραμανλή και Σπίρτζη, περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες σελίδες. Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: "Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα κόμματα θα έχουν ταυτόχρονα ειδική πρόσβαση"

Τέμπη: Δύσκολη άσκηση για τα κόμματα η δικογραφία για Καραμανλή – Σπίρτζη