Ελλάδα

Συνολάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: Υπάρχουν τρία σενάρια για την αυξημένη δραστηριότητα

Συνολάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: Υπάρχουν τρία σενάρια για την αυξημένη δραστηριότητα

Πηγή Φωτογραφίας: [351799] 7ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ / ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ, Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Η απάντηση του για το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος για τσουνάμι

Τα τρία σενάρια που αυτή τη στιγμή προβληματίζουν τους επιστήμονες αλλά και τον κρατικό μηχανισμό για την σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη παρουσίασε ο  καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης. Ειδικότερα, ο κ. Συνολάκης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για τις νέες σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Τα τρία ενδεχόμενα

Έκανε λόγο για τρία σενάρια τονίζοντας: «Το ζητούμενο της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου ήταν να εξεταστεί, τι σημαίνει αυτή η αυξημένη δραστηριότητα και τι σενάρια υπάρχουν. Και όπως συζητήθηκε, υπάρχουν τρία διαφορετικά ενδεχόμενα. Ένα ενδεχόμενο είναι να έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα, κάτι αντίστοιχο του ρήγματος που προξένησε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Δηλαδή μια συνέχεια του ρήγματος. Αυτό ήταν ο σεισμός που έφτασε το 7.5. Αλλά αν γίνει τώρα σεισμός δεν νομίζω ότι κανένας περιμένει να είναι τόσο μεγάλος. Αυτό λοιπόν, είναι το ένα σενάριο. Το άλλο σενάριο είναι να είναι η ενεργοποίηση του ηφαιστείου που είναι μέσα στην καλντέρα του νησιού της Σαντορίνης και το άλλο είναι να ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο, το οποίο είναι λίγο βόρεια από τη Σαντορίνη, περίπου μεταξύ 5 και 8 χιλιομέτρων από το βόρειο άκρο της Σαντορίνης, πηγαίνοντας δηλαδή κανείς προς την Ίο. Εκεί βρίσκεται το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο. Αυτά λοιπόν, είναι τα τρία σενάρια και οι πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν. Αυτό είναι που εξετάστηκε».

 «Αυτό που μπορούμε να πούμε ουσιαστικά είναι ότι η Σαντορίνη κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε περίπου 17.000 χρόνια. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ήταν η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Τηρουμένων των αναλογιών, λοιπόν, βρισκόμαστε μακριά. Η Σαντορίνη κάνει μικρότερες εκρήξεις κάθε περίπου πενήντα χρόνια. Η τελευταία έκρηξη που είχε κάνει ήταν το 1950. Πριν από αυτό ήταν το 1922, οπότε τηρουμένων των αναλογιών, η Σαντορίνη είναι στη τροχιά να κάνει μια μικρότερη έκρηξη, αλλά δεν μπορούμε με σαφήνεια να πούμε πόσο μεγάλη θα είναι. Και μάλλον δεν θα είναι κάτι όπως η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Μάλλον, θα είναι κάτι πιο ανάλογο με τις εκρήξεις που έχουμε δει, όπως την τελευταία το 1950 ή το 2022 και μετά μου φαίνεται πάλι το ’28 (…)», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Ο παροξυσμός στη Σαντορίνη το 2011 κράτησε περίπου ένα χρόνο»

«Δεν μπορεί όμως, να βάλει κανείς καμία απολύτως πιθανότητα. Το βασικό πράγμα είναι ότι πρέπει σίγουρα να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό υπάρχει εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού. Είναι τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που ήταν το 2011, όταν και πάλι υπήρχε παροξυσμός της Σαντορίνης. Και τότε είχαμε φτάσει να υπάρχει ένας σεισμός και μάλιστα κάτω από τα Φηρά που έφτασε περίπου το 5 με 5,1 και μετά η δραστηριότητα πήρε πολύ καιρό να σταματήσει. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει αύριο ή μεθαύριο. Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν, και όπως έγινε την προηγούμενη φορά, δηλαδή το 2011, ο παροξυσμός κράτησε περίπου ένα χρόνο. Αυτό λοιπόν, πρέπει να το σκεφτούμε και να το σκέφτονται και οι κάτοικοι και της Σαντορίνης και των γύρω νησιών ότι αυτό δεν θα τελειώσει. Δεν είναι κάτι που θα τελειώσει άμεσα. Οπότε το προφανές είναι ότι όπως παίρνει η πολιτεία τα μέτρα της και οι κάτοικοι πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν τα δικά τους μέτρα, να εξετάσουν τα σπίτια τους, το τι θα κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορούμε όλοι μαζί σαν κοινωνία να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, αν φτάσει σε σημείο να δώσει μία έκρηξη ή αν γίνει ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός», ανέφερε ο κ. Συνολάκης.

 «Για το τσουνάμι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση – Θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σεισμού αν γίνει»

Για το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα τσουνάμι, ο κ. Κώστας Συνολάκης είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει το τσουνάμι. Πραγματικά πρέπει να υπάρχει εγρήγορση. Σχετικά με το τσουνάμι του ’56, τώρα δεν έφτασε μόνο μέχρι την Καλαμάτα. Έφτασε μέχρι την Κρήτη. Δηλαδή ήταν ενάμιση μέτρο στον κόλπο της Σούδας. Στο Ηράκλειο πλημμύρισε την προκυμαία, έφτασε στον Άγιο Νικόλαο, στο Παλαίκαστρο, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης. Ήταν δηλαδή ένα φαινόμενο το οποίο επηρέασε σχεδόν όλα τα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Έφτασε μέχρι τις ακτές της Τουρκίας. Στη Σύμη, ήταν περίπου 2 μέτρα. Είναι δηλαδή ένα αρκετά μεγάλο κύμα. Αυτό λοιπόν, θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σεισμού αν γίνει και φυσικά από το είδος της έκρηξης, αν θα είναι υποθαλάσσια, αν η έκρηξη θα γίνει μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε, ούτε μπορεί κανείς να πει πόσο μεγάλο θα είναι, αλλά είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε ειδικά και μέσω του 112, με έγκαιρη προειδοποίηση ελπίζω, αλλά κυρίως με προετοιμασία των κατοίκων (…)».

Τέλος, αναφορικά με το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος εκκενώσεων κάποιων νησιών, ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ακαδημαϊκός, κ. Συνολάκης επισήμανε «Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος. Αν αλλάξει κάτι, θα το δούμε αυτό».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

14.12.2025 | 07:00

Το αγροτικό ως πολιτικό παίγνιο φθοράς

14.12.2025 | 06:07

Εορταστικό ωράριο 2025: Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα 14/12 – Πλήρης λίστα μέχρι Πρωτοχρονιά!

14.12.2025 | 05:41

Πληρωμές-«βροχή» την ερχόμενη εβδομάδα: 1,46 δισ. ευρώ σε συντάξεις, δώρα και επιδόματα

14.12.2025 | 05:05

Δεύτερη ευκαιρία χωρίς «στίγμα»: Απαλλαγή από ποινικές διώξεις για πτωχεύσαντες

14.12.2025 | 04:19

Phia: Η AI startup της Phoebe Gates που «σπάει» ταμεία – 30 εκατ. δολάρια funding!

14.12.2025 | 03:37

ΕΟΔΥ: Αύξηση γρίπης, σταθερή COVID-19 – 104 εισαγωγές, 7 θάνατοι και δύο νέα σοβαρά κρούσματα σε ΜΕΘ!

14.12.2025 | 03:03

Τραμπ: «Θα ανταποδώσουμε με πολύ σοβαρά αντίποινα» την επίθεση του ISIS – Τρεις Αμερικανοί νεκροί στη Συρία!

14.12.2025 | 02:34

AI «καίει» τα chips: Η αγορά εκτοξεύεται στα 565 δισ. δολάρια μέχρι 2032

14.12.2025 | 01:08

Διαζύγιο Παυλίδου – Φερεντίνου: Η αποκάλυψη για τον γιο τους που δεν είχε ξαναπεί

13.12.2025 | 19:09

Συγκλόνισε η Έλενα Παπαρίζου στο πρώτο της μήνυμα από το νοσοκομείο

13.12.2025 | 18:52

"Καυτά" φιλιά για Μπισμπίκη Βανδή: Το ζευγάρι είναι ξανά στα καλύτερά του [vid]

12.12.2025 | 19:54

Σπαραγμός για τον Δαδακαρίδη! Ο ηθοποιός αποχαιρετά τον πατέρα του: “θα ήθελα να σε είχα κι άλλο”

12.12.2025 | 19:19

Ξεσπά η Παναγιώταρου! Το πάθημα με Σχίζα που την «ξύπνησε» – τι αποκαλύπτει για τη σχέση τους!

12.12.2025 | 14:20

First Dates: Της ζήτησε να πληρώσει στο τέλος του ραντεβού,η κοπέλα στις μέρες μας είναι ο άντρας της σχέσης

12.12.2025 | 13:57

Σκληρά λόγια της Τούνη για Αλεξάνδρου: Απουσία στο δικαστήριο και ανατροφή του Πάρη από Μπαλινέζα

11.12.2025 | 14:21

Μ. Θεοδωράκη: «Η φύση με έκανε asexual - Οι 6 στους 8 άντρες με χώρισαν» [vid]

14.12.2025 | 00:10

Το σχέδιο Τραμπ να «ξηλώσει» την ΕΕ: Οι 4 χώρες που θέλει εκτός Ευρώπης

13.12.2025 | 02:06

Η Ευρώπη «all in» στην άμυνα: Von der Leyen ανοίγει το κουτί του Πανδώρας για SAFE 2

13.12.2025 | 01:00

F-35 στην Τουρκία: Το παρασκήνιο, οι πιέσεις και τα σενάρια για τους S-400 από Ισραήλ

12.12.2025 | 20:07

ΝΑΤΟ – Ρούτε: Απειλεί Τραμπ και ειρήνη! Επανεξοπλισμός, «τρίτος παγκόσμιος» και στρατιωτικά κέρδη!

12.12.2025 | 10:55

«Σπάει ταμπού ο Τούρκος διευθυντής: “Κανείς στην Άγκυρα δεν ονειρεύεται ελληνικά νησιά – Σταματήστε τον φόβο!”»

12.12.2025 | 02:33

Τσελίκ: «Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι παράνομη»

12.12.2025 | 00:54

«Διελκυστίνδα» Ρωσίας – Τουρκίας για τους S-400 με φόντο τα F-35

11.12.2025 | 19:44

«Είμαστε ο επόμενος στόχος της Ρωσίας» – Προειδοποίηση Ρούτε για πόλεμο που θυμίζει Β’ Παγκόσμιο

Τι ζητούν οι αγρότες για να καθίσουν στο τραπέζι με τον Πρωθυπουργό – Η λίστα με αιτήματα

Οι αγρότες χαρακτηρίζουν προσχηματικό το διάλογο και δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν Χριστούγεννα στα μπλόκα, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνιζε για ακόμα μια φορά το απόγευμα του Σαββάτου (13/12/25) ότι η κυβέρνηση λέει ναι στο διάλογο και όχι στο κλείσιμο δρόμων.

Τι ζητούν οι αγρότες για να καθίσουν στο τραπέζι με τον Πρωθυπουργό – Η λίστα με αιτήματα

Φοινικούντα: Στο μικροσκόπιο δύο γυναίκες για τη διπλή δολοφονία – Οι αντιφάσεις που «έκαψαν» τον ανιψιό

Δύο γυναίκες βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών σχετικά με την υπόθεση – θρίλερ στη Φοινικούντα

Φοινικούντα: Στο μικροσκόπιο δύο γυναίκες για τη διπλή δολοφονία – Οι αντιφάσεις που «έκαψαν» τον ανιψιό

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα – 143 παράνομες αιτήσεις και χρηματικά ίχνη μετά θάνατο

Η ΕΛΑΣ δίνει λεπτομέρειες για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που εισέπραττε επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα – 143 παράνομες αιτήσεις και χρηματικά ίχνη μετά θάνατο

Ελλάδα: Οι αγρότες λένε «όχι» στο Μαξίμου – τα τρακτέρ παραμένουν στα μπλόκα

Στη Νίκαια, οι πανελλαδικοί συνδικαλιστές αποφάσισαν να αγνοήσουν την πρόσκληση Μητσοτάκη, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις.

Ελλάδα: Οι αγρότες λένε «όχι» στο Μαξίμου – τα τρακτέρ παραμένουν στα μπλόκα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε 11 τραπεζικούς λογαριασμούς διακινούσαν τα κέρδη τα μέλη του κυκλώματος–Βρέθηκαν λίρες,ράβδοι χρυσού

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 16 συλλήψεις, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 26 άτομα - Πώς εξιχνιάστηκε η δράση του κυκλώματος στην Κρήτη

ΟΠΕΚΕΠΕ:Σε 11 τραπεζικούς λογαριασμούς διακινούσαν τα κέρδη μέλη του κυκλώματος–Βρέθηκαν λίρες,ράβδοι χρυσού

Αγρότες: "Όχι" στη συνάντηση με Μητσοτάκη τη Δευτέρα, αύριο η αποστολή των αιτημάτων τους

Σκληρή γραμμή από τη Νίκαια – Απειλές για κλιμάκωση αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις

Αγρότες: “Όχι” στη συνάντηση με Μητσοτάκη τη Δευτέρα, αύριο η αποστολή των αιτημάτων τους

Θρίλερ με την εξαφάνιση 33χρονου γιατρού στην Κρήτη: Εκδόθηκε Silver Alert [vid]

Η εξαφάνιση του 33χρονου γιατρού δηλώθηκε στις αστυνομικές Αρχές από τους γονείς του, οι οποίοι διαμένουν εκτός Κρήτης

Θρίλερ με την εξαφάνιση 33χρονου γιατρού στην Κρήτη: Εκδόθηκε Silver Alert [vid]

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμευμένα από το 2022 τα ΑΦΜ των 15 συλληφθέντων – Ποιος τα «ξεμπλόκαρε»

Σοβαρές καταγγελίες για παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη, κομματικές διασυνδέσεις και ρόλο-κλειδί ΚΥΔ – Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμευμένα από το 2022 τα ΑΦΜ των 15 συλληφθέντων – Ποιος τα «ξεμπλόκαρε»