Διεθνή

«Γη και ύδωρ» προσφέρει ο Ζελένσκι στον Τραμπ για να πείσει Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο 

«Γη και ύδωρ» προσφέρει ο Ζελένσκι στον Τραμπ για να πείσει Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο 

Πηγή Φωτογραφίας: Huff Post, Zelenski cumplirá la condición de Putin para el fin de la guerra, pero no cuando él quiere

Τι ζητούν οι Ρώσοι - Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μην τερμάτισε τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά ανάγκασε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προσφέρει «Γη και ύδωρ», ώστε να μεσολαβήσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν και να τον πείσει για εκεχειρία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προσπαθώντας να σώσει την πατρίδα του, τη στιγμή που καταρρέει το μέτωπο και η δυτική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο, ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει μέρος του πλούτου της Ουκρανίας στους συμμάχους της, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.

«Εάν μιλάμε για συμφωνία, ας κάνουμε μια συμφωνία» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τονίζοντας πως είναι πρόθυμος να παραδώσει πλούσια ουκρανικά κοιτάσματα στην Ευρώπη και κυρίως στις ΗΠΑ, ώστε να προστατεύσουν τη χώρα του.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η Ουκρανία διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα τιτανίου στην Ευρώπη, το οποίο είναι πολύτιμο στην αεροδιαστημική βιομηχανία, καθώς και κοιτάσματα ουρανίου, το οποίο χρησιμοποιείται στην πυρηνική και την αμυντική τεχνολογία.

«Οι Αμερικανοί βοήθησαν στον μεγαλύτερο βαθμό, επομένως θα πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά, λίγο καιρό μετά τις δηλώσεις Τραμπ, ότι οι Ουκρανοί λαμβάνουν αμερικανική βοήθεια, χωρίς να δίνουν πίσω κάτι.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την παραχώρηση ως μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για εκμετάλλευση, σημειώνοντας ότι «οι Αμερικανοί βοήθησαν στον μεγαλύτερο βαθμό, επομένως θα πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα. Θα πρέπει να έχουν αυτήν την προτεραιότητα και θα την έχουν. Θα ήθελα, επίσης, να μιλήσω επ’ αυτού με τον πρόεδρο Τραμπ».

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Κίεβο και ο Λευκός Οίκος συζητούν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι τεράστιες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ. «Γνωρίζω πως η κυβέρνηση Τραμπ ενδιαφέρεται πολύ για αυτό… Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να υπογράψουμε συμβάσεις για προμήθειες LNG στην Ουκρανία. Και φυσικά, θα είμαστε κόμβος για ολόκληρη την Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Οι ρωσικές απαιτήσεις

Οι δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να φέρουν εξελίξεις, με τη Ρωσία να μένει ανυποχώρητη μέχρι στιγμής στις θέσεις της, αλλά να δηλώνει πρόθυμη σε διάλογο με τον Τραμπ.

Το Κρεμλίνο πέρα από την ανατροπή της τωρινής ουκρανικής κυβέρνησης, απαιτεί η Ουκρανία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά και να μην υπάρχουν δυτικά στρατεύματα ή δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός στη χώρα.

Επίσης, ζητάει επίσημη αναγνώριση των εδαφών που προσάρτησε το 2014, αλλά και το Κίεβο να αναγνωρίσει τη ρωσική γλώσσα, όπως και να προσφέρει προστασία στα συμφέροντα των Ρώσων και ρωσόφωνων πολιτών του.

«Η θέση μας είναι ευρέως γνωστή και παραμένει αμετάβλητη. Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια πολιτικο-διπλωματική διευθέτηση που θα πρέπει να εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης. Θα πρέπει να στοχεύει στον τερματισμό της σύγκρουσης παρά στην επίτευξη εκεχειρίας. Η Δύση θα πρέπει να σταματήσει να προμηθεύει όπλα και το Κίεβο να τερματίσει τις εχθροπραξίες. Η Ουκρανία θα πρέπει να επιστρέψει στο ουδέτερο καθεστώς, να προστατεύσει τη ρωσική γλώσσα και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της», είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαφρόβ.

Το σχέδιο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, αλλά στενοί συνεργάτες του έχουν διαρρεύσει εδώ και καιρό το σχέδιο που επεξεργάστηκε για τον τερματισμό του πολέμου.

Αρχικά, εξέτασε να «παγώσει» για τουλάχιστον 20 χρόνια η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα οι ΗΠΑ να προμηθεύουν με όπλα το Κίεβο. Έπειτα, τα ουκρανικά σύνορα θα διαμορφωθούν με βάση τα εδάφη που κατέχει έως και σήμερα. Δηλαδή θα μικρύνει κατά 20%, γιατί τα συγκεκριμένα εδάφη είναι υπό ρωσική κατοχή.

Παράλληλα, στα ανατολικά θα δημιουργήσει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μήκους 1.300 χιλιομέτρων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλαμβάνει τον έλεγχο, στέλνοντας δικά της στρατεύματα, προερχόμενα από κράτη μέλη της, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα κτλ.

Ο απόστρατος στρατηγός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Κιθ Κέλογκ, είχε αναφέρει ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει πρόσθετες προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία εάν αρνηθεί τους όρους της κατάπαυσης του πυρός.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

03.12.2025 | 16:01

Çelik Slams Dendias: “A Troll in Ministerial Office”

03.12.2025 | 15:53

Ελλάς Σύρου – Ολυμπιακός: Με τρομερό Γιαζίτσι έδωσαν σόου οι Πειραιώτες [2-5]

03.12.2025 | 15:44

Απόντος Δένδια: Σκληρές μάχες στην Ολομέλεια για τα RAFALE

03.12.2025 | 15:38

Στη Βουλή η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, συνάντησε τον Νικήτα Κακλαμάνη [vid]

03.12.2025 | 15:20

«Αποκάλυψη-βόμβα από Κόνι Μεταξά: Ο Μάριος Καπότσης με πλήγωσε όσο κανείς!» [vid]

03.12.2025 | 15:10

SAFE: Greece Steps Up – Turkey Left Out, Eastern Mediterranean Balances Shift

03.12.2025 | 15:02

Μαρινάκης: O διάλογος με τους αγρότες που κάνει η κυβέρνηση δεν σταμάτησε ποτέ, έχει και αποτέλεσμα

03.12.2025 | 14:45

Σκηνές πολιτικής ασφυξίας: Μπλόκα, σκάνδαλα, προοδευτικά μέτωπα και ο “μυστικός πόλεμος” των κομμάτων

03.12.2025 | 15:20

«Αποκάλυψη-βόμβα από Κόνι Μεταξά: Ο Μάριος Καπότσης με πλήγωσε όσο κανείς!» [vid]

03.12.2025 | 13:49

Εξομολόγηση καρδιάς από τον Αρναούτογλου: Χωρίς τα ψυχοφάρμακα δεν θα ήμουν εδώ σήμερα

03.12.2025 | 09:09

Τίτλοι τέλους για ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια της Ελληνικής showbiz.

02.12.2025 | 21:32

ΧΑΜΟΣ!Η Κολέτσα… ανατίναξε το Instagram: Υποδέχτηκε τον Δεκέμβριο με μαγιό στην παραλία

02.12.2025 | 19:42

Σοκ με Οικονομόπουλο: Η πιο σκληρή εξομολόγηση: «Φτάνω στο μικρόφωνο,έχω σχεδόν τυφλωθεί»

02.12.2025 | 14:02

Αγνώριστη η Κλέλια Ανδριολάτου! Έγινε μια άλλη - Η αλλαγή που σόκαρε τους followers [pics]

02.12.2025 | 13:06

ΣΟΚ! Η Σίσσυ Χρηστίδου το αποκάλυψε: Ο Θοδωρής Μαραντίνης είναι εξαιρετικά θυμωμένος μαζί μου!

01.12.2025 | 16:46

Συγκλονίζει ο Παράσχος: «Ευχαριστώ τον Θεό που μου έφερε τον καρκίνο και εξαφάνισε το "Εγώ" μου»

03.12.2025 | 08:04

Χακάν Φιντάν: Η Τουρκία «ονειρεύεται» πρωταγωνισμό στην ευρωπαϊκή άμυνα

03.12.2025 | 07:00

Η Τουρκία εκτοξεύει πυρά για το αμυντικό δόγμα Δένδια στο Αιγαίο

03.12.2025 | 03:39

Η Μελόνι «φορτώνει» κι άλλα όπλα στον Ζελένσκι παρά τις απειλές Σαλβίνι!

02.12.2025 | 19:06

Η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ: Η Έλλειψη Ομοφωνίας και η Σκλήρυνση των Επιθέσεων με Μη Επανδρωμένα Συστήματα

02.12.2025 | 04:38

Ερντογάν: «Η πλήρης ένταξη στην Ε.Ε. παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας»

01.12.2025 | 22:12

«Καμπανάκι Χότζες: Η Ουάσινγκτον παίζει business με τη Μόσχα — η Ευρώπη εκτός παιχνιδιού»

01.12.2025 | 21:04

Ο Τραμπ έχει σχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο — Η Ελλάδα έχει;

30.11.2025 | 10:37

SAFE της ΕΕ: Εκπνέει η προθεσμία – Τουρκία, Βρετανία και Νότια Κορέα εκτός του 150 δισ. ευρώ προγράμματος

Η εβδομάδα της αλήθειας για την Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ελπίζει,ο Ρούτε αισιοδοξεί, ο Πούτιν απειλεί

Κρίσιμες διπλωματικές κινήσεις σε Μόσχα, Δουβλίνο και Βρυξέλλες καθορίζουν το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ζελένσκι προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις, ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε εκφράζει αισιοδοξία για κατάπαυση του πυρός, με την απειλή του Πούτιν να σκιάζει τις εξελίξεις.

Η εβδομάδα της αλήθειας για την Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ελπίζει,ο Ρούτε αισιοδοξεί, ο Πούτιν απειλεί

Η έρευνα για τους Μογκερίνι και Σανίνο απειλεί να ρίξει την ΕΕ στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών

Η έρευνα για απάτη που αγγίζει τη Μογκερίνι και τον Σανίνο προκαλεί πολιτικό σοκ στις Βρυξέλλες και απειλεί τη Φον ντερ Λάιεν - Αφέθηκαν ελεύθεροι Μογκερίνι και Σανίνο

Η έρευνα για τους Μογκερίνι και Σανίνο απειλεί να ρίξει την ΕΕ στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών

Blame game Ζελένσκι – Προκαλεί Πούτιν με το νέο σχέδιο ειρήνης

Ο Ουκρανός πρόεδρος ρίχνει το μπαλάκι στον Πούτιν και ανοίγει δρόμο για συνάντηση με τον Τραμπ.

Blame game Ζελένσκι – Προκαλεί Πούτιν με το νέο σχέδιο ειρήνης

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Πούτιν–Γουίτκοφ: «Δεν έχει βρεθεί ακόμη συμβιβαστική λύση για το εδαφικό ζήτημα»

«Δεν είμαστε πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και απομένει πολλή δουλειά να γίνει», δήλωσε ο βοηθός του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Πούτιν–Γουίτκοφ: «Δεν έχει βρεθεί ακόμη συμβιβαστική λύση για το εδαφικό ζήτημα»

Η Ζαχάροβα κατακεραυνώνει ΕΕ για διαφθορά μετά τη σύλληψη Μογκερίνι

Η Ρωσία κατηγορεί την ΕΕ ότι «κλείνει τα μάτια στη δική της διαφθορά» ενώ δίνει μαθήματα σε άλλους.

Η Ζαχάροβα κατακεραυνώνει ΕΕ για διαφθορά μετά τη σύλληψη Μογκερίνι

Τραμπ για Βενεζουέλα: «Θα αρχίσουμε να κάνουμε χτυπήματα στην ξηρά»

Απευθείας χτυπήματα σε Βενεζουέλα και Κολομβία: Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για δράση «πολύ σύντομα»

Τραμπ για Βενεζουέλα: «Θα αρχίσουμε να κάνουμε χτυπήματα στην ξηρά»

Μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ η επίθεση κατά της Βενεζουέλας

Οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Καραϊβική προκαλούν εσωτερικές αντιδράσεις και ενισχύουν τη λαϊκή ενότητα στη Βενεζουέλα.

Μπούμερανγκ για τις ΗΠΑ η επίθεση κατά της Βενεζουέλας

Μερτς–Τουσκ: Σε νέα τροχιά η γερμανοπολωνική αμυντική σύμπραξη

Ενίσχυση στρατηγικής αυτονομίας και άμυνας

Μερτς–Τουσκ: Σε νέα τροχιά η γερμανοπολωνική αμυντική σύμπραξη