Policy Briefs

Στην αντεπίθεση οι Βρυξέλλες: Θα εφαρμόσουμε αυστηρά αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ

Στην αντεπίθεση οι Βρυξέλλες: Θα εφαρμόσουμε αυστηρά αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Berlaymont building

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η Κομισιόν θα ζυγίσει τις απόψεις των 27 μελών της ΕΕ στη βιντεοδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Τρίτη, δια στόματος φον ντερ Λάιεν, ότι θα απαντήσει στους δασμούς που ενδέχεται να της επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κλιμακώνοντας μια πιθανή διατλαντική εμπορική διαμάχη.

Λυπάμαι βαθύτατα για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου“, δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Οι αδικαιολόγητοι δασμοί κατά της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι – θα προκαλέσουν αυστηρά και αναλογικά αντίμετρα“, αναφέρει, τονίζοντας:

Θα προστατεύσουμε τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μας“.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη Δευτέρα δυο διατάγματα για την αύξηση των δασμών σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στο 25% “χωρίς εξαιρέσεις ή απαλλαγές”. Σύμφωνα με τα διατάγματα, οι δασμοί θα εφαρμοσθούν από τις 12 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ έχει ετοιμάσει πολλαπλούς καταλόγους αμερικανικών προϊόντων που θα πλήξει με αντίποινα αν ο Τραμπ κάνει πράξη τις απειλές του. Το μπλοκ θα μπορούσε να κινηθεί γρήγορα εφαρμόζοντας εκ νέου δασμούς που επέβαλε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπ. Εμπορίου

Στο μεταξύ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές της ΕΕ στο Reuters, οι Βρυξέλλες συγκάλεσαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εμπορίου, για αύριο, Τετάρτη, με κεντρικό θέμα την απάντηση του μπλοκ στους επικείμενους δασμούς.

Η Κομισιόν θα ζυγίσει τις απόψεις των 27 μελών της ΕΕ στη βιντεοδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 (ώρα Ελλάδος).

Η τηλεδιάσκεψη αυτή πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Παράλληλα, στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής, ο αρμόδιος εκπρόσωπος για θέματα εμπορίου Όλοφ Τζιλ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την “αναλογική” απάντηση στους “αδικαιολόγητους” δασμούς των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν. Όπως εξήγησε, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμα στην Επιτροπή τις λεπτομέρειες των μέτρων και ως εκ τούτου υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τους επικείμενους δασμούς. “Πρέπει να είμαστε ακριβείς”, είπε ο εκπρόσωπος και δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε την απάντησή μας.

Ο Όλοφ Τζιλ δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή είναι σε “συνεχή επαφή με τα 27 κράτη-μέλη”, υπενθυμίζοντας ότι το εμπόριο είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά της ΕΕ. “Ο λόγος για τον οποίο τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να δώσουν αυτή την εξουσία στην Επιτροπή είναι γιατί η απάντησή μας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περισσότερο ισχυρή όταν είμαστε ενωμένοι”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφορικά με τη συνάντηση της προέδρου της Επιτροπής με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι – που θα είναι και η πρώτη μεταξύ της ΕΕ και της αμερικανικής κυβέρνησης-, η εκπρόσωπος Πάολα Πίνο ανέφερε ότι δεν θα συζητηθούν μόνο θέματα εμπορίου, αλλά και θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σημείωσε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις διαρκούν περίπου 30-45 λεπτά.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό διαβεβαίωσε ήδη από χθες, Δευτέρα, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα “ανταποδώσει”, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ρεπουμπλικάνου. Η ΕΕ είχε βάλει στο στόχαστρο την εποχή εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα, όπως το μπέρμπον ή οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, καλώντας να “συνεχίσουμε στον δρόμο της συνεργασίας με τις ΗΠΑ”.

Πηγή: Pagenews.gr

Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Μανώλης Σταυρουλάκης
Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Νομό Χανίων. Είναι απόφοιτος του Πρότυπου Κλασικού Λυκείου της Σχολής Αναβρύτων Κηφισιάς και πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. Πραγματοποίησε, ως αριστούχος υπότροφος, μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και, εν συνεχεία, αναγορεύθηκε ομόφωνα αριστούχος Διδάκτωρ της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει πραγματοποιήσει Μεταδιδακτορική Έρευνα (PostDoc) στις Διεθνείς Σχέσεις και την Πολιτική Επιστήμη, με έμφαση στην Πολιτική Θεωρία. Έχει διδάξει, ως εντεταλμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, Πολιτειολογία και Διεθνείς σχέσεις. Διδάσκει Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Μελέτες του έχουν φιλοξενηθεί σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά έντυπα. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζουν στην ελληνική πολιτική ζωή, την πολιτική θεωρία και τις διεθνείς σχέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο