ΝΔ: Πόρισμα για παραπομπή Τριαντόπουλου λόγω παράβασης καθήκοντος

Πηγή Φωτογραφίας: [375142] ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να δικαιολογήσει την παραπομπή του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, στο ειδικό δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι η προανακριτική επιτροπή της Βουλής δεν πραγματοποίησε ανακριτικό έργο.
Στο πλαίσιο αυτό, η πλειοψηφία αποφάσισε να παραπέμψει τον κ. Τριαντόπουλο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ), εκτιμώντας ότι το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσε η εισαγγελία είναι «απολύτως επαρκές» για να καταλήξει η επιτροπή ότι πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης.
«Η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας έχει ήδη ολοκληρώσει προκαταρκτική εξέταση και εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 43/2024 Εισαγγελική Διάταξη, η οποία αρχειοθέτησε τη μηνυτήρια αναφορά για αρκετά μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή για τον ελεγχόμενο υφυπουργό. Στη συνέχεια, με την υπ’ αριθμ. 69/2024 Εισαγγελική Διάταξη, η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη σε τέσσερα (4) φυσικά πρόσωπα», αναφέρει η πορισματική θέση της πλειοψηφίας.
Προσθέτει: «Το συγκεντρωθέν αποδεικτικό υλικό, όπως αναφέρθηκε, θεωρείται απολύτως επαρκές ώστε η επιτροπή να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για να προταθεί στην Ολομέλεια η άσκηση ποινικής δίωξης. Επίσης, δεν είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία του κ. Τραντόπουλου για παροχή διευκρινίσεων, καθώς έχει ήδη κληθεί να δώσει εξηγήσεις και έχει ανταποκριθεί σε αυτή την κλήση».
Σύμφωνα με το πόρισμα, η προκαταρκτική επιτροπή κρίνει ότι το υλικό και οι σκέψεις που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική διάταξη είναι επαρκείς, επομένως δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες.
«Τα γεγονότα που αναφέρονται στην Εισαγγελική Διάταξη και οδήγησαν στην νομική τους υπαγωγή, όπως περιγράφεται στη διάταξη, είναι τα ίδια που οδήγησαν στην ποινική δίωξη των τεσσάρων (4) φυσικών προσώπων. Αυτά τα γεγονότα θεωρούνται επαρκείς ενδείξεις σύμφωνα με τον νόμο για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του ελεγχόμενου υφυπουργού. Η Επιτροπή καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα, ανεξάρτητα από την επιθυμία του να παραπεμφθεί το συντομότερο δυνατόν σε φυσικό δικαστή. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει την ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) αποκλειστικά βάσει του συγκεντρωθέντος αποδεικτικού υλικού και των εκδοθεισών Εισαγγελικών Διατάξεων», τονίζει η ΝΔ.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας