Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Λεπτές ισορροπίες με φόντο τα “ήρεμα νερά”

Ελληνοτουρκικά: Λεπτές ισορροπίες με φόντο τα “ήρεμα νερά”

Πηγή Φωτογραφίας: Breaking Defense, Greece counts down to $1.6 billion corvette competition decision

Ενδέχεται να ανακοινωθεί ότι το επόμενο στάδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ «παγώνει»

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με κύριο θέμα τη συγκρότηση της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ). Στη συνεδρίαση αυτή, όπως είναι γνωστό, αποτυπώθηκε σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ), εν μέσω των τουρκικών αντιδράσεων.

Εξετάστηκαν τα πιθανά σενάρια που μπορεί να ακολουθήσει η Τουρκία το προσεχές διάστημα, καθώς γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε μια περίοδο εντάσεων. Η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, στην κυβέρνηση εξετάζονται δύο πιθανά σενάρια. Το πρώτο αφορά την άμεση αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και τον χάρτη που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μιλιέτ», σύμφωνα με τον οποίο οι Τούρκοι διαιρούν το Αιγαίο σε δύο μέρη. Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την τουρκική πλευρά να θέτει το ζήτημα σε διεθνή φόρα, καταθέτοντας τον δικό της θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Ωστόσο, στην Αθήνα προετοιμάζονται και για το χειρότερο σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει την πιθανότητα οι Τούρκοι να μεταφέρουν την ένταση στο πεδίο, συγκεκριμένα στο Αιγαίο και την Κύπρο, καθώς ο σχεδιασμός τους μπορεί να περιλαμβάνει παράνομα θαλάσσια τμήματα που ανήκουν στην κυριαρχία της Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα είχε ενημερώσει την Άγκυρα για την πρόθεσή της να ανακοινώσει τον ΘΧΣ, προκειμένου να αποφευχθεί ο αιφνιδιασμός.

Η απόφαση για άμεση υλοποίηση του ελληνικού σχεδιασμού σχετίζεται με την τρέχουσα κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η επιθετική στάση της Άγκυρας σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου έχει οδηγήσει σε μια κρίση, η εξέλιξη της οποίας παραμένει αβέβαιη για το άμεσο μέλλον. Υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν σημαντικές εξελίξεις στο Αιγαίο και αλλού. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το έργο του Great Sea Interconnector (GSI), που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να ανακοινωθεί ότι το επόμενο στάδιο των ερευνών θα παγώσει.

Πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου θα προχωρήσει όταν κριθεί κατάλληλος ο χρόνος, ο οποίος θα εξαρτηθεί από τον προγραμματισμό του ερευνητικού πλοίου. Πρόκειται για ένα έργο που έχει χαρακτηριστεί ως ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος και δεν σχετίζεται με άλλες ενέργειες της κυβέρνησης που αποσκοπούν στη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων του παρελθόντος.

Σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη του εγχειρήματος είναι η στάση που θα τηρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα ελπίζει σε μια στρατηγική συνεργασία με την αμερικανική πλευρά, ενώ η συμμετοχή του Ισραήλ μπορεί να κινητοποιήσει την Ουάσινγκτον, η οποία έχει στραφεί προς την περιοχή, εν μέρει λόγω του ενδιαφέροντος της Chevron για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ εγκρίθηκε ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments