Η μάχη των ρομπότ – Η Ουκρανία αλλάζει τον πόλεμο για πάντα

Πηγή Φωτογραφίας: Indozone News, Robot Bersenjata Menjulang di Jalan Donetsk saat Ketegangan Meningkat di Ukraina
Αρχικά τα drones πρωταγωνίστησαν στον ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ενώ πλέον τείνουν να κυριαρχήσουν και στο έδαφος, διαδραματίζοντας ολοένα πιο σημαντικό ρόλο στις μάχες που εξακολουθούν να μαίνονται εδώ και περισσότερο από μία τριετία. Από τις αρχές του έτους φωτογραφίες και αναφορές από τα πολλά μέτωπα της Ουκρανίας επιβεβαιώνουν την ολοένα πιο ενεργή συμμετοχή των ρομπότ στις πολεμικές επιχειρήσεις. Σε εκτενές ρεπορτάζ του ο Τζανλούκα ντι Φέο της La Repubblica κάνει λόγο για «εφιαλτικό σενάριο» και «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» με πρωταγωνιστές οπλικά συστήματα που «σκοτώνουν δίχως να χρειάζεται κάποιος να τραβήξει την σκανδάλη».
Πλέον τα αποκαλούμενα Μη επανδρωμένα Οχήματα Εδάφους (UGV-Unmanned Ground Vehicle) στο θέατρο του πολέμου ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες, και στα δύο στρατόπεδα. Στην Ουκρανία τα πολεμικά ρομπότ κατασκευάζουν διακόσιες εταιρείες οι οποίες κατά το τρέχον έτος πρόκειται να παραδώσουν στον ουκρανικό στρατό από 15 έως 25 χιλιάδες μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους.
Ο ιταλός δημοσιογράφος αναφέρει σχετικά πως οι ειδικοί της Brave1 (μιας πλατφόρμας που ίδρυσε η ουκρανική κυβέρνηση με στόχο τη συνεργασία νεοφυών επιχειρήσεων με καινοτόμες ιδέες που μπορούν να συμβάλλουν στην άμυνα της χώρας) επέλεξαν νέα μοντέλα από εβδομήντα πρωτότυπα τα οποία κατά περίπτωση αναπτύχθηκαν από εγχώριες επιχειρήσεις από κοινού με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Οσο για τους Ρώσους, η Μόσχα άρχισε να επενδύει σε μη αυτόνομες πολεμικές μηχανές πριν από πολλά χρόνια, συγκεκριμένα το 2010, στοχεύοντας, μάλιστα, στην ανάπτυξη 13 πρωτότυπων, περιλαμβανομένων ακόμη και φονικών ανθρωποειδών ρομπότ.
Ο Ντι Φέο αναφέρει ενδεικτικά το Uran-9, ένα μη επανδρωμένο όχημα μάχης εδάφους εξοπλισμένο με πυροβόλα και θερμοβαρικούς και αντιαρματικούς πυραύλους που παρουσιάστηκε το 2015 από τον όμιλο Kalashnikov ενώ το 2019 πήρε το βάπτισμα του πυρός στη Συρία. Ωστόσο η κατασκευή των Uran-9 ήταν πολύπλοκη και το κόστος ιδιαίτερα υψηλό ενώ στο πεδίο αυτά τα πρώτα μη επανδρωμένα οχήματα μάχης αποδείχτηκαν λιγότερο αποτελεσματικά από όσο ανέμεναν οι Ρώσοι.
Επειτα, όμως, από μία τριετία πολέμου, πλέον κατασκευάζονται low cost πολεμικά ρομπότ, ακόμη και με εξαρτήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τα οποία είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και αναπάντεχα αποτελεσματικά. Οπως συνοψίζει ο ιταλός δημοσιογράφος τα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους είναι τροχήλατα ή ερπυστριοφόρα. Μερικά είναι μικροσκοπικά και μοιάζουν με τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια, ενώ άλλα έχουν μήκος έως και δύο μέτρα, αλλά όλα έχουν περιορισμένο ύψος ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα. Καθοδηγούνται από τα ηλεκτρονικά μάτια των ιπτάμενων drones τα οποία τροφοδοτούν με πληροφορίες είτε τους χειριστές τους είτε τα ίδια τα ρομπότ απευθείας.
Τα πιο εξελιγμένα διαθέτουν αισθητήρες (ορισμένα παρόμοιους με εκείνους που φέρουν τα αυτόματα ρομποτικά χλοοκοπτικά και οι «έξυπνες» σκούπες δαπέδου) με τους οποίους «αντιλαμβάνονται» τα όποια εμπόδια και τα αποφεύγουν. Καθώς οι ηλεκτρικοί κινητήρες τους παράγουν ελάχιστη θερμότητα, καταφέρνουν να ξεφεύγουν από τις θερμικές κάμερες υπερύθρων που φέρουν τα ιπτάμενα drones που περιπολούν κατά μήκος της πρώτης γραμμής όλο το εικοσιτετράωρο. Στο πεδίο τα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους εξυπηρετούν πολλούς σκοπούς. Καταρχάς μπορούν να μεταφέρουν πυρομαχικά και προμήθειες σε απομονωμένες θέσεις.
Τα φορτηγά οχήματα Themis της εσθονικής εταιρείας Milrem Robotics, για παράδειγμα, που χρησιμοποιούνται ήδη από τις ουκρανικές δυνάμεις, μπορούν να μεταφέρουν έως και 1.200 κιλά ενώ έχουν ύψος μόλις 115 εκατοστά. Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής και υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μιχάιλο Φεντόροφ δήλωσε ότι σε μερικά χρόνια η επιμελητεία του ουκρανικού στρατού θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με ρομποτικά μέσα. Τα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους μπορούν, φυσικά, να μεταφέρουν και τραυματίες, από ένα έως δύο άτομα, ενώ ορισμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με θωρακισμένο κάλυμμα για την προστασία των πληγέντων από σφαίρες και θραύσματα. Τα επιθετικά μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους χρησιμοποιούνται κυρίως σε αστικές μάχες ενώ είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στις επιθέσεις σε χαρακώματα.
Υπάρχουν επίσης drones εδάφους που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση ναρκών καθώς επίσης και για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωσή τους. Οπως σημειώνει ο Τζανλούκα ντι Φέο στο δημοσίευμά του ο ρόλος τους δεν είναι απλά επικουρικός. Ειδικά οι Ουκρανοί ποντάρουν στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όλων των ειδών -αέρος, εδάφους και θαλάσσης- για να ξεπεράσουν το πιο πιεστικό από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και καλούνται να διαχειριστούν στο πλαίσιο του πολέμου: τις σημαντικές ελλείψεις ανδρών στην πρώτη γραμμή.
Σήμερα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους χρησιμοποιούνται επίσης για τη φύλαξη τμημάτων των συνόρων με τη Λευκορωσία ενώ σε αρκετές περιοχές επιχειρούν και αερομεταφερόμενα (με drones) επιθετικά ρομποτικά σκυλιά. Στα μέτωπα του Ντονμπάς και του Σούμι είναι πολύ συνηθισμένη πλέον η χρήση των αυτόματων πυργίσκων Tavria που φέρουν δύο πυροβόλα και εντοπίζουν πιθανούς στόχους μέσω προηγμένων αισθητήρων.
Τον περασμένο Δεκέμβριο στην περιοχή του Χαρκόβου έλαβε χώρα η πρώτη επιθετική επιχείρηση στην ιστορία με τη συμμετοχή αποκλειστικά χερσαίων και ιπτάμενων drones. Ηταν μια περιορισμένης κλίμακας επίθεση η οποία ολοκληρώθηκε με την κατάληψη δύο οχυρών σε έναν λόφο από τους Ουκρανούς. Συγχρόνως, όμως, επρόκειτο για μια ακόμη μία επιβεβαίωση ότι το μέλλον των πολέμων ανήκει κυρίως στα ρομπότ.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας