Εν μέσω του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες ξεκίνησαν τη Δευτέρα του Πάσχα την ετήσια ναυτική άσκησή τους με την ονομασία «Balikatan». Το νόημα της συγκεκριμένης λέξης στα ελληνικά μπορεί να αποδοθεί με τη φράση «βάστα με να σε βαστώ», μόνο που το «βουνό» της παροιμίας που πρέπει να κατακτήσουν οι αλληλοβασταζόμενοι είναι εν προκειμένω η Κίνα.
Η άσκηση, δηλαδή, στοχεύει στην ακύρωση των κινεζικών σχεδίων για απόβαση-κατάληψη και ενσωμάτωση της Ταϊβάν στον κινεζικό εθνικό κορμό. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν στην Ταϊβάν κρατική υπόσταση. Αμφότεροι οι σύμμαχοι, ΗΠΑ και Φιλιππίνες, επισήμως διατείνονται ότι η «Balikatan» έχει αμυντικό χαρακτήρα, ωστόσο επιτελικοί αξιωματικοί τους δηλώνουν απερίφραστα ότι πρόκειται για πρόβα πολέμου. Ο φιλιππινέζος ταξίαρχος Μάικλ Λοτζίκο είπε: «Η άσκηση αγγίζει τα όρια της πλήρους μάχης. Αντιμετωπίζουμε την άσκηση ως πρόβα για την άμυνά μας». Και ο αμερικανός συνταγματάρχης Πεζοναυτών Νταγκ Κρούγκμαν τον συμπλήρωσε: «Είναι σαν να δοκιμάζεται πολεμικό σχέδιο».
Οπως ανέφερε ρεπορτάζ των λονδρέζικων Times, η άσκηση θα διαρκέσει έως τις 9 Μαΐου, με τη συμμετοχή 9.000 φιλιππινέζων, 5.000 αμερικανών και 200 αυστραλών στρατιωτών. Η Ιαπωνία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Κολομβία θα στείλουν επισήμως παρατηρητές. Τη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η εφετινή «Balikatan» προκύπτει και από τις πληροφορίες για τα πολεμικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν. Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, λοιπόν, θα λάβει μέρος το αμερικανικό σύστημα αναχαίτισης πλοίων NMESIS –που παραπέμπει κραυγαλέα στην ελληνική Νέμεσι–, το οποίο είναι πυραυλικό και προορίζεται για πλήγματα κατά εχθρικών πλοίων από παράκτιες περιοχές. Αυτό στοχεύει ευθέως την Κίνα, η οποία επίσης διεξάγει ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια στο στενό που τη χωρίζει από την Ταϊβάν. Κατά το σενάριο της άσκησης το NMESIS θα στοχεύσει τα κινεζικά αποβατικά πλοία.
Το σύστημα NMESIS θα τοποθετηθεί σε φιλιππινέζικο έδαφος που βρίσκεται πλησίον της Ταϊβάν. Οι Αγγλοι έγραψαν ότι το όπλο αυτό δεν θα χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά στην «Balikatan», όμως «θα το αφήσουν οι Αμερικανοί στους Φιλιππινέζους μετά το πέρας της άσκησης». Κατ’ αυτόν τον τρόπο η «Balikatan» θα χρησιμεύσει και ως «μέσο κρυφού εξοπλισμού των Φιλιππίνων». Εξάλλου «το ίδιο συνέβη και πέρυσι, όταν οι Αμερικανοί άφησαν στους Φιλιππινέζους το σύστημα πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς ‘‘Typhon’’».
Οι Times θύμισαν ότι περί το τέλος του περασμένου μήνα επισκέφθηκε τη Μανίλα ο υπουργός Αμυνας του Τραμπ, Πιτ Χέγκσεθ: «Είπε στον πρόεδρο Μάρκος των Φιλιππίνων ότι οι ΗΠΑ θα συσφίξουν τους στρατιωτικούς δεσμούς με τη χώρα του ώστε να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα. Μάλιστα ο Χέγκσεθ είχε δηλώσει πως ‘‘η αποτροπή είναι απαραίτητη παντού, οπωσδήποτε όμως σε αυτήν την περιοχή, την οποία απειλούν οι κομμουνιστές Κινέζοι’’»…
Πηγή: Pagenews.gr