Έλληνες σεισμολόγοι για τα 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη: “Η περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα”

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Έλληνες σεισμολόγοι για τα 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη: "Η περιοχή έχει υψηλή σεισμικότητα"
Στις δικές τους εκτιμήσεις προχωρούν οι Έλληνες σεισμολόγοι μιλώντας για τη δόνηση των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη και κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο που θα έχει και συνέχεια, καθώς η περιοχή όπου εντοπίζεται το επίκεντρο προβληματίζει τους επιστήμονες για τη δραστηριότητά της.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας ανέφερε τα εξής μιλώντας στον ΣΚΑΙ: «Ενδεχομένως οι σεισμοί να πυροδοτήσουν κάποια φαινόμενα, πρέπει να δούμε αν είναι ο κύριος σεισμό ή προσεισμός. Είναι πιθανό να είναι προσεισμός. Έχει ενδιαφέρον το φαινόμενο».
Στη δική του εκτίμηση προχώρησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος γράφοντας τα εξής: «Iσχυρός σεισμός μεγέθους Μ=6.2 στη θάλασσα του Μαρμαρά στις 12.49. Η περιοχή έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα με μεγάλα ενεργά ρήγματα στο υποθαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον. Καταγράφηκαν μετασεισμοί, δύο με μέγεθος Μ=5.0».
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο σεισμός σημειώθηκε σε μία «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς» και «δεν αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη».
Η δυσκολία, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», ανέφερε. Ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε, πάντως, ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Θράκη σε χαμηλές εντάσεις.
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για την ανάγκη αυξημένης προσοχής στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας τη μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής. Όπως επεσήμανε, «φυσικά απαιτείται μεγάλη προσοχή για τη Βασιλεύουσα», ενώ υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας στον κόσμο που να μην θεωρεί βέβαιο ότι στην Κωνσταντινούπολη θα σημειωθεί ισχυρός σεισμός στο μέλλον.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας