Γεωπολιτικά

Ο Σίσι φιλοξενεί τον Μπουρχάν και στοχεύει στην ανοικοδόμηση του Σουδάν

Ο Σίσι φιλοξενεί τον Μπουρχάν και στοχεύει στην ανοικοδόμηση του Σουδάν

Πηγή Φωτογραφίας: Al monitor, Egypt's Sisi hosts Burhan, eyes reconstruction in Sudan: What to know

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και ο αρχηγός του σουδανικού στρατού στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν συναντήθηκαν στο Κάιρο για συνομιλίες

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και ο αρχηγός του σουδανικού στρατού στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν συναντήθηκαν στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν, καθώς το Κάιρο επιδιώκει επικερδείς συμφωνίες ανασυγκρότησης στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Όπως αναφέρει το al monitor, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, φιλοξένησε στο Κάιρο τον αρχηγό του στρατού του Σουδάν, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, για συνομιλίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν, όπου ο στρατός σημείωσε πρόσφατα σημαντικά κέρδη στην πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές.

Ο Μπουρχάν, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου Κυριαρχίας του Σουδάν (TSC), της κυβέρνησης της χώρας, συνοδευόταν από τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών του Σουδάν, Χουσεΐν αλ-Αμίν, και τον διευθυντή της σουδανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Αχμέντ Μουφάνταλ, μετέδωσε το κρατικό σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Σίσι και ο Μπουρχάν είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ αργότερα προσήλθαν αντιπροσωπείες και από τις δύο χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στους τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς και στην προώθηση κοινών έργων σε ζωτικούς τομείς, μεταξύ άλλων στον ηλεκτρισμό, το εμπόριο, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την υγεία, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ο Σίσι και ο Μπουρχάν συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συντονισμό σε περιφερειακά ζητήματα, ιδίως στη λεκάνη του Νείλου και στο Κέρας της Αφρικής, προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια των υδάτων των δύο χωρών, ενώ απέρριψαν οποιαδήποτε μονομερή μέτρα στη λεκάνη του Γαλάζιου Νείλου, αναφερόμενοι στην πλήρωση του αμφιλεγόμενου φράγματος της Αιθιοπίας στον ποταμό.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη εφαρμογής του διεθνούς δικαίου προκειμένου να επιτευχθούν τα κοινά συμφέροντα όλων των χωρών που περικλείουν τη λεκάνη του Νείλου.

Η επίσκεψη του Μπουρχάν στο Κάιρο έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου οι SAF κήρυξαν τη νίκη στο Χαρτούμ στα τέλη Μαρτίου, έχοντας ανακαταλάβει βασικές τοποθεσίες – συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού μεγάρου και του αεροδρομίου – μετά από έντονες μάχες με τις RSF, οι οποίες έλεγχαν την πρωτεύουσα από τις πρώτες ημέρες του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε μεταξύ των δύο πλευρών τον Απρίλιο του 2023.

Ανταγωνισμός για συμφωνίες ανασυγκρότησης 

Οι συνομιλίες για την ανοικοδόμηση του Σουδάν έχουν αποκτήσει δυναμική μετά τα πρόσφατα στρατιωτικά κέρδη στη χώρα.

Ο πόλεμος έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κατηγόρησε τις αντιμαχόμενες πλευρές του Σουδάν ότι στόχευσαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη νοσοκομεία, υποδομές ηλεκτροδότησης και ύδρευσης. 

Η Αίγυπτος φαίνεται να τοποθετείται ως βασικός παράγοντας στην ανοικοδόμηση του Σουδάν. Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπούλι εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να στηρίξει τη διαδικασία ανασυγκρότησης στη γειτονική χώρα. 

«Οι αιγυπτιακές εταιρείες θα εργαστούν για την ταχεία ανάκαμψη και τη βελτίωση των συνθηκών στο Σουδάν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Μαντμπούλι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σουδανό υπουργό Εξωτερικών Αλί Γιουσέφ στο Κάιρο τον Φεβρουάριο. 

Εν τω μεταξύ, τοπικά αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Κάιρο έχει ήδη καταρτίσει κατάλογο 52 τοπικών εταιρειών που θα συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Σουδάν. 

Ο Σίσι έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή του προς το Σουδάν και την ενότητά του από την έναρξη του πολέμου. Ενώ η Αίγυπτος φάνηκε να στηρίζει τον σουδανικό στρατό καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, ο Αιγύπτιος ηγέτης επιδίωξε διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι μάχες.

Ο Μπουρχάν είχε επισκεφθεί προηγουμένως το Κάιρο τον Φεβρουάριο του 2024 και πριν από αυτό τον Αύγουστο του 2023, λίγους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στο Σουδάν. Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος φιλοξένησε τον Ιούλιο του 2024 μια διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών από χώρες που γειτνιάζουν με το Σουδάν, προκειμένου να συζητηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά τελικά οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν καμία πρόοδο. 

Στις 7 Μαρτίου, καθώς οι SAF προέλαυναν στην πρωτεύουσα, εννέα Αιγύπτιοι που ζούσαν επί χρόνια στο Χαρτούμ και εργάζονταν ως έμποροι απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν οι αιγυπτιακές και οι σουδανικές αρχές. Οι Αιγύπτιοι κρατούνταν επί 19 μήνες από τις RSF, οι οποίες είχαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Χαρτούμ από την αρχή του πολέμου.

Αφού ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανέλαβε την εξουσία το 2013 με στρατιωτικό πραξικόπημα που εκθρόνισε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι σχέσεις μεταξύ του Σουδάν και της Αιγύπτου πήραν την κατιούσα, με το Κάιρο να κατηγορεί το σουδανικό καθεστώς ότι φιλοξενούσε μέλη και ηγέτες της Αδελφότητας. Μετά την ανατροπή του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019, οι δύο χώρες εμβάθυναν τη στρατιωτική τους συνεργασία και διεξήγαγαν μια σειρά κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, με πιο πρόσφατη τον Αύγουστο του 2024 στο νότιο κρατίδιο Κορντοφάν του Σουδάν.

Λίγες ημέρες αφότου ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της πρωτεύουσας, ο Σουδανός ηγέτης ξεκίνησε μια σειρά επισκέψεων σε μια κίνηση που φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να εδραιώσει την υποστήριξη προς τον στρατό και να εξασφαλίσει βοήθεια για το μεταπολεμικό Σουδάν. 

Στις 28 Μαρτίου, ο Μπουρχάν κατευθύνθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να συζητήσουν τις προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης στο Σουδάν.

Ο Μπουρχάν συμμετείχε αργότερα στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας στην Αττάλεια της Τουρκίας στις 10 Απριλίου, όπου είχε διμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ηγέτες και συζήτησε τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και ανασυγκρότησης στο Σουδάν. 

Η επίσκεψή του στην Τουρκία ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ερυθραίας Ισάιας Αφεγουέρκι στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα, και επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του προς το Σουδάν.

Διαμάχη GERD

Η Αίγυπτος και το Σουδάν ευθυγραμμίζονται επίσης στο ζήτημα του Μεγάλου Φράγματος Αναγέννησης της Αιθιοπίας (GERD), το οποίο η Αιθιοπία κατασκευάζει στον Γαλάζιο Νείλο και το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρή διχόνοια μεταξύ των γειτόνων της στα κατάντη του ποταμού.

Επειδή τόσο το Σουδάν όσο και η Αίγυπτος μοιράζονται τις ανησυχίες τους για το πώς η αμφιλεγόμενη κρίση του φράγματος θα επηρεάσει την πρόσβαση στο νερό και τα συμφέροντα ασφαλείας τους, πιέζουν για μια διευθέτηση. Το Κάιρο φοβάται ότι το φράγμα θα επηρεάσει το μερίδιό του στα νερά του Νείλου, από τα οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου για να καλύψει τις πόσιμες και γεωργικές του ανάγκες. Παρόλο που το Χαρτούμ πιστεύει ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φράγμα – το οποίο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση της ροής των υδάτων του Γαλάζιου Νείλου κατά τη διάρκεια των εποχών πλημμυρών – εξακολουθεί να θέλει εγγυήσεις από την Αντίς Αμπέμπα σχετικά με την ασφαλή λειτουργία του φράγματος για να διασφαλίσει τη διατήρηση των δικών του φραγμάτων. 

Η Αιθιοπία λέει ότι το έργο ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ξεκίνησε το 2011, είναι σημαντικό για την οικονομική της ανάπτυξη. 

Περισσότερες από μια δεκαετία διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών χωρών της λεκάνης του Νείλου έχουν αποτύχει, καθώς η Αιθιοπία αρνείται να συμφωνήσει σε μια δεσμευτική νομική συμφωνία σχετικά με την πλήρωση και τη λειτουργία του φράγματος σε περιόδους ξηρασίας, όταν η ποσότητα του νερού που απελευθερώνεται προς τις δύο χώρες του κατωτέρου ρεύματος θα είναι μικρότερη. Η Αιθιοπία επιμένει σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές.

Εν τω μεταξύ, η Αιθιοπία έχει ολοκληρώσει μονομερώς τις τέσσερις φάσεις πλήρωσης του ταμιευτήρα του φράγματος από το 2020. Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Αχμέτ ανακοίνωσε ότι το GERD θα εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2025.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments