Πώς διαβάζει το Μαξίμου τη δημοσκοπική άνοδο της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: [374543] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να επαναφέρει την πολιτική ατζέντα στην οικονομία, ανακοινώνοντας νέα μέτρα στήριξης και δημιουργώντας προσδοκίες για συνέχιση αυτών τους επόμενους μήνες, παράλληλα με την απομάκρυνση της επικαιρότητας από την τραγωδία των Τεμπών, αρχίζει να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Πριν από την πασχαλινή ανάπαυλα, οι εξελίξεις γύρω από το σιδηροδρομικό δυστύχημα είχαν περιορίσει τις απώλειες για την κυβερνητική παράταξη, με τις μετρήσεις να δείχνουν πλέον και αύξηση στα ποσοστά της.
Η δημοσκόπηση της Interview, η οποία διεξήχθη κατά την περίοδο των ανακοινώσεων για τα μέτρα που αφορούν τους συνταξιούχους και τους ενοικιαστές –από τις 24 έως τις 28 Απριλίου– καταγράφει αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία φτάνει το 29% στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 15,8% από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, αν και οριακά, επανέρχεται στη δεύτερη θέση με 13,2%, ξεπερνώντας την Πλεύση Ελευθερίας, που συγκεντρώνει 12,8%.
Στο κυβερνητικό επιτελείο περιμένουν τα αποτελέσματα των επόμενων μετρήσεων, τα οποία θα δημοσιευτούν με έμφαση στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, αν και η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, το 77% των πολιτών δηλώνει ότι δεν έχει ωφεληθεί από κάποιο κυβερνητικό μέτρο, ενώ μόλις το 10% απαντά θετικά. Αυτό δείχνει στα κυβερνητικά στελέχη ότι, αν και έχει περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επιστρέψει την ανάπτυξη στην κοινωνία, υπάρχει ακόμα περιθώριο και ανάγκη για περαιτέρω ενέργειες. Όπως τονίζουν, είναι κρίσιμο να πειστούν οι πολίτες ότι η κυβέρνηση διαθέτει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα ενισχύσει τα εισοδήματα. Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυτό το σχέδιο ήδη εφαρμόζεται και ότι θα συνεχιστεί εντός των πραγματικών δυνατοτήτων της οικονομίας, χωρίς να διακινδυνεύσει τη θετική πορεία της.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοινώσει όσο το δυνατόν περισσότερες φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Η έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση του εισοδήματος, με κύρια στόχευση τη μεσαία τάξη, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών. Το περιεχόμενο του «καλαθιού» της ΔΕΘ θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει για το 2026. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, κάλεσε τους υπουργούς να επιταχύνουν την υλοποίηση των ήδη ανακοινωθέντων μέτρων για το 2025. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οποιοδήποτε εξειδικευμένο μέτρο που έχει αναφερθεί ως πιθανό να ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό για τη ΔΕΘ παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο. Και οι δύο επισημαίνουν ότι τα δεδομένα, βάσει των οποίων θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο, δεν είναι ακόμη σαφή.
Αν η οικονομία καταφέρει να αναδειχθεί ως το «ισχυρό» χαρτί της κυβέρνησης στο τέλος της ημέρας, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση που έχουν επηρεάσει τις δημοσκοπικές της επιδόσεις τα τελευταία δύο χρόνια, το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που έχει «στοιχίσει» στην κυβερνητική παράταξη είναι η τραγωδία των Τεμπών. Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς η δικογραφία για την υπόθεση και η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των κυρίων Καραμανλή και Σπίρτζη βρίσκεται στη Βουλή. Η κυβέρνηση καλείται να πείσει ότι δεν θα θέσει εμπόδια στη δικαιοσύνη, όπως υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, και παράλληλα να αναδείξει τα επιχειρήματα και τις θεωρίες που έχει χρησιμοποιήσει η αντιπολίτευση και πλέον έχουν καταρρεύσει, όπως επισημαίνουν.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας