Διεθνή

Συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας: Πώς επιδρά στις γεωπολιτικές εξελίξεις

Συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας: Πώς επιδρά στις γεωπολιτικές εξελίξεις

Πηγή Φωτογραφίας: Responsible Statecraft, Ukraine aid freeze: Trump's diplomatic tightrope path to peace

Τι κερδίζει κάθε χώρα και τι σηματοδοτεί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Σιμπίχα, αναφέρθηκε σε μια “ορόσημο” συμφωνία με τις ΗΠΑ μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί “σημαντικό βήμα στη στρατηγική συνεργασία Ουκρανίας-ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και της ασφάλειας της Ουκρανίας“.

Ο Σιμπίχα εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς την ΕΕ για τη στήριξή της και αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με την Κάγια Κάλας, όπου συζήτησαν τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες και τα επόμενα βήματα για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης. Αντάλλαξαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες για την επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου. “Είμαι ευγνώμον στην ΕΕ για την αλληλεγγύη και την αδιάλειπτη υποστήριξή της“, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα δηλώσει πόσο η υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο στον αγώνα του κατά της Ρωσίας έχει εξαντλήσει τους αμερικανικούς πόρους.

Γιατί έγινε η συμφωνία;

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαιτήσει αποζημίωση για την αμερικανική βοήθεια που δόθηκε στην Ουκρανία υπό την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο ηγέτης των ΗΠΑ είχε ζητήσει αποζημίωση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων – περίπου τέσσερις φορές το ποσό που έχουν καταβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 120 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κιέλου, έναν γερμανικό οικονομικό ερευνητικό φορέα.

Ο Ζελένσκι απέρριψε αυτό, λέγοντας ότι “δέκα γενιές” Ουκρανών θα πρέπει να την αποπληρώσουν.

Η Ουκρανία συναίνεσε στη συμφωνία για τα ορυκτά ως τρόπο εξασφάλισης μακροπρόθεσμων αμερικανικών επενδύσεων, καθώς ο Τραμπ έχει περιορίσει δραστικά τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για ασφάλεια σε όλο τον κόσμο.

Ο Τραμπ έχει διστάσει να προσφέρει εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία και έχει απορρίψει τις προσφορές της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – αλλά έχει δηλώσει ότι μια αμερικανική παρουσία επί τόπου θα ωφελούσε την Ουκρανία.

Πώς θα λειτουργήσει;

Οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν ένα κοινό Ταμείο Επενδύσεων Ανασυγκρότησης, με κάθε πλευρά να έχει ίσα δικαιώματα ψήφου.

Τα κέρδη του ταμείου θα επενδυθούν αποκλειστικά στην Ουκρανία, η οποία δεν θα κληθεί να αποπληρώσει κανένα “χρέος”προς τις ΗΠΑ.

Η Ουκρανία θα έχει “πλήρη έλεγχο του υπεδάφους, των υποδομών και των φυσικών πόρων της“, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ.

Η συμφωνία θα χρηματοδοτήσει αποκλειστικά έργα ορυκτών, πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και υποδομές και επεξεργασία στην Ουκρανία για τα πρώτα 10 χρόνια, μετά τα οποία “τα κέρδη μπορούν να κατανεμηθούν μεταξύ των εταίρων”.

Ποιους πόρους διαθέτει η Ουκρανία;

Η Ουκρανία κατέχει περίπου το 5% των παγκόσμιων ορυκτών πόρων και σπάνιων γαιών, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις.

Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι εργασίες αξιοποίησης πολλών από τους πόρους και ορισμένες τοποθεσίες βρίσκονται σε έδαφος που ελέγχεται τώρα από ρωσικές δυνάμεις.

Η Ουκρανία έχει επίσης περίπου το 20% του παγκόσμιου γραφίτη, ενός βασικού υλικού για ηλεκτρικές μπαταρίες, σύμφωνα με το Γραφείο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών της Γαλλίας, και είναι σημαντικός παραγωγός μαγγανίου και τιτανίου.

Δηλώνει επίσης ότι κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στην Ευρώπη – που δεν έχει ακόμη εξορυχθεί.

Τι σημαίνει η υποστήριξη των ΗΠΑ για την Ουκρανία;

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας που θα αποτρέψουν τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά.

Ωστόσο, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε από τα μέσα ενημέρωσης,η μόνη ρήτρα ασφαλείας δεν θέτει τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό καμία υποχρέωση – ούτε η συμφωνία αναφέρει όπλα.

Απλώς αναφέρει ότι οι ΗΠΑ “υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας για την οικοδόμηση μιας διαρκούς ειρήνης“.

Ωστόσο, μια δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε συγκεκριμένα την “πλήρη εισβολή” της Ρωσίας στην Ουκρανία – αποκλίνοντας από τη συνήθη διατύπωση της κυβέρνησης Τραμπ για μια “σύγκρουση” για την οποία το Κίεβο φέρει μεγάλο βαθμό ευθύνης.

Ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ δήλωσε ότι η συμφωνία έδειξε “ότι οι ΗΠΑ έχουν οικονομικό συμφέρον στην Ουκρανία“.

“Είναι ένα μήνυμα προς τη ρωσική ηγεσία. Είναι επίσης ένα μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό ότι έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε, να λάβουμε μέρος της… χρηματοδότησης και της αποζημίωσης για αυτά τα όπλα”, δήλωσε στο Fox News.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments