Γεωπολιτικά

Ερντογάν-Μελόνι υπέγραψαν ισχυρή αμυντική συμφωνία για συνεργασία Baykar-Leonardo

Ερντογάν-Μελόνι υπέγραψαν ισχυρή αμυντική συμφωνία για συνεργασία Baykar-Leonardo

Πηγή Φωτογραφίας: Turkiye Today, President Erdogan to visit Italy for key talks with Prime Minister Meloni

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Ρώμη ενίσχυσε τους δεσμούς Τουρκίας-Ιταλίας μέσω συμφωνιών συνεργασίας, μεταξύ άλλων στον αμυντικό τομέα

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ιταλία εμβάθυνε τους διμερείς δεσμούς με την υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της τουρκικής Baykar και του ιταλικού κολοσσού Leonardo.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη στο πλαίσιο της τέταρτης διακυβερνητικής συνόδου κορυφής μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ερντογάν είχε επίσης συνομιλίες με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα κατά τη διάρκεια της ολοήμερης επίσκεψής του.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνοδευόταν από μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο γαμπρός του, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ – στην οικογένεια του οποίου ανήκει ο τουρκικός γίγαντας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar – μαζί με άλλους υπουργούς και επιχειρηματίες.

Πριν από μια κοινή συνέντευξη Τύπου, οι αξιωματούχοι των αντιπροσωπειών των δύο χωρών αντάλλαξαν τα κείμενα 10 μνημονίων κατανόησης σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογικής καινοτομίας, του πολιτισμού και της άμυνας, τα οποία υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια περίπου δίωρων συναντήσεων.

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων συμφωνιών ήταν ένα αμυντικό μνημόνιο που υπεγράφη από την Baykar και τον ιταλικό αμυντικό γίγαντα Leonardo, σε συνέχεια μιας συμφωνίας-ορόσημο τον περασμένο μήνα για την από κοινού ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στις δύο χώρες – ένα βήμα που και οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν ως στρατηγικό για τον αμυντικό τομέα της Ευρώπης.

“Ως κοινοπραξία με έδρα την Ιταλία από εδώ και στο εξής, τα πλεονεκτήματα των δύο χωρών θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρά”, δήλωσε η Μελόνι, μιλώντας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. “Θα δημιουργήσει επίσης νέες ευκαιρίες με στόχο ολόκληρη την Ευρώπη”.

Ο Ερντογάν, με τη σειρά του, χαρακτήρισε τη συνεργασία Leonardo-Baykar ως “σημαντική πρόοδο”, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της χώρας του να συνεργαστεί με την Ιταλία.

“Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας στην αμυντική βιομηχανία με την Ιταλία, η οποία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, με νέες συνεργασίες και έργα”, δήλωσε.

Η Baykar έχει ηγηθεί των προσπαθειών της Άγκυρας να διευρύνει το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αμυντική αγορά.

Η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας έρχεται καθώς αυξάνονται τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του ΝΑΤΟ εν μέσω της διφορούμενης στάσης της κυβέρνησης Τραμπ για τη συμμαχία. Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες κινούνται προς την ενίσχυση των δικών τους αμυντικών δυνατοτήτων και τη μείωση της εξάρτησης από τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, η αναδυόμενη εταιρική σχέση μεταξύ Άγκυρας και Ρώμης αντανακλά μια ευρύτερη στροφή προς την περιφερειακή και διμερή συνεργασία.

Σύμφωνα με τον Φραντσέσκο Σκιάβι, αναλυτή άμυνας και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και συνεργάτη στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής της Ελβετίας (MEIS) με έδρα τη Γενεύη, η αυξανόμενη διμερής αμυντική συνεργασία μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας αντανακλά μια ευρύτερη αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων ασφαλείας.

“Με την ανανεωμένη εστίαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα συμφέροντα των ΗΠΑ και την ασάφεια έναντι του ΝΑΤΟ και με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας να συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την ήπειρο, χώρες όπως η Ιταλία και η Τουρκία εμβαθύνουν τη διμερή αμυντική συνεργασία για να αντισταθμίσουν την εξωτερική αβεβαιότητα”, σημείωσε ο Σκιάβι.

“Νομίζω ότι τόσο η Ρώμη όσο και η Άγκυρα βλέπουν αξία στην ενίσχυση των αυτόνομων αμυντικών και βιομηχανικών δυνατοτήτων, ιδίως σε κρίσιμους τομείς όπως τα μη επανδρωμένα συστήματα, όπου η συνεργασία Leonardo-Baykar τις τοποθετεί ανταγωνιστικά στην αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων”.

Στόχος διμερούς εμπορίου: 40 δισ. δολάρια

Οι δύο ηγέτες συμμετείχαν επίσης σε επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τις συνεργασίες στον ιδιωτικό τομέα.

Έχοντας ήδη ξεπεράσει τον περσινό εμπορικό στόχο των 30 δισ. δολαρίων – φτάνοντας τα 32 δισ. δολάρια – οι δύο χώρες στοχεύουν τώρα ακόμη υψηλότερα.

Η Μελόνι δήλωσε ότι οι δύο χώρες είχαν θέσει ως στόχο την αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου στα 30 δισ. δολάρια εντός πέντε ετών κατά τη διάρκεια της περσινής διακυβερνητικής συνόδου κορυφής, αλλά σημείωσε ότι ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε σε συντομότερο χρόνο από τον αναμενόμενο.

“Τώρα έχουμε έναν νέο στόχο. Μεσοπρόθεσμα, επιδιώκουμε να αυξήσουμε τον όγκο του διμερούς εμπορίου μας στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε η ίδια.

Η Ιταλία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους επενδυτές στην Τουρκία με σχεδόν 5,45 δισ. δολάρια σε άμεσες επενδύσεις. Οι τουρκικές επιχειρήσεις, με τη σειρά τους, έχουν επενδύσει περίπου 602 εκατομμύρια δολάρια στη μεσογειακή χώρα.

Η αύξηση του διμερούς εμπορίου και η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας αναδεικνύουν επίσης την πραγματιστική προσέγγιση που υιοθετούν οι δύο χώρες στις διμερείς τους σχέσεις, σύμφωνα με τον Σκιάβι.

“Νομίζω ότι οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι η σχέση Ιταλίας-Τουρκίας γίνεται όλο και πιο συναλλακτική και ρεαλιστική”, δήλωσε.

Ενώ η Άγκυρα επιδιώκει να αναζωογονήσει τις επί μακρόν σταματημένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση Μελόνι παραμένει διστακτική όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας.

“Πιστεύω ότι η Ιταλία, η οποία υποστήριξε τη διαδικασία ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή, θα συνεχίσει αυτή την προσέγγιση”, δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια του κοινού δελτίου Τύπου.

Η Μελόνι, ωστόσο, απέφυγε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα. Ως επί μακρόν επικριτής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της, έχει αποφύγει να εκφράσει την υποστήριξή της στις ενταξιακές προσπάθειες της Άγκυρας από τότε που έγινε πρωθυπουργός το 2022.

“Πρόκειται για μια εταιρική σχέση που βασίζεται λιγότερο σε κοινές πολιτικές αξίες παρά σε κοινές ανάγκες – μια σχέση που και οι δύο πλευρές θεωρούν ζωτικής σημασίας σε ένα πιο κατακερματισμένο και ανταγωνιστικό γεωπολιτικό περιβάλλον”, δήλωσε ο Σκιάβι.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments