Εκτίμηση για νέα φάση αποδυνάμωσης του δολαρίου ΗΠΑ διατυπώνει η UBS

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Εκτίμηση για νέα φάση αποδυνάμωσης του δολαρίου ΗΠΑ διατυπώνει η UBS
Σύμφωνα με την ανάλυση του Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management, η αγορά αναμένεται να επανέλθει σύντομα σε πτωτική πορεία για το δολάριο, λόγω διαρθρωτικών προκλήσεων και περιορισμένων δυνατοτήτων της Fed για περαιτέρω σύσφιξη.
Το δολάριο ανέκαμψε οριακά τις τελευταίες ημέρες, με τον δείκτη DXY να βρίσκεται περίπου 1% υψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά του. Η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται στα 3.300 δολάρια ανά ουγγιά, 5,7% κάτω από το ορόσημο των 3.500 δολαρίων που είχε διασπάσει εν μέσω εμπορικών αναταράξεων σύμφωνα με το newmoney.gr και το Νίκο Μελαχροινό.
Τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας (έρευνα JOLTS) έδειξαν τον χαμηλότερο αριθμό κενών θέσεων εργασίας από τον Ιανουάριο του 2021, υποχωρώντας στις 7,192 εκατ., κάτω από τις προσδοκίες. Παράλληλα, οι απολύσεις μειώθηκαν, ενισχύοντας την εικόνα μιας αγοράς εργασίας που επιβραδύνεται ήπια και όχι απότομα.

Η UBS εκτιμά πως η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με τη σταθερή ανεργία και την αντοχή των μισθών, θα στηρίξει προσωρινά το δολάριο και θα περιορίσει το αρνητικό επενδυτικό κλίμα. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, αναμένει συνέχιση της τάσης αποδυνάμωσης του νομίσματος, καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού και οι αυξημένες δαπάνες για τόκους θα έρθουν στο προσκήνιο.
Η Fed, αν και επιδεικνύει προσεκτική στάση απέναντι στις μειώσεις επιτοκίων λόγω πληθωριστικών κινδύνων από τους δασμούς, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει νέα φάση χαλάρωσης στο β’ εξάμηνο του 2025, μειώνοντας τα επιτόκια κατά 75–100 μονάδες βάσης. Αυτό αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω την τιμή του χρυσού, καθώς θα μειωθεί το κόστος ευκαιρίας διακράτησης.
Ταυτόχρονα, η ζήτηση για χρυσό ενισχύεται διαρθρωτικά, καθώς κεντρικές τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές ενισχύουν τις τοποθετήσεις τους στο πολύτιμο μέταλλο. Η UBS εκτιμά αγορές ύψους 1.000 μετρικών τόνων από κεντρικές τράπεζες εντός του 2025 και αύξηση της καθαρής ζήτησης από ETFs στους 450 τόνους (από 300 προηγουμένως). Η πολιτική του Πεκίνου να επιτρέψει στις ασφαλιστικές να επενδύουν σε χρυσό ενισχύει την άποψη για μόνιμη στροφή στο μέταλλο ως επενδυτικό εργαλείο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας