Η προανακριτική διχάζει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [377170] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Το Νοέμβριο του 2023, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει δύο ξεχωριστά αιτήματα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τον Κώστα Καραμανλή και τη σύμβαση 717. Η κοινοβουλευτική τους δύναμη τότε δεν ήταν η ίδια με τη σημερινή. Από την Κουμουνδούρου δεν είχαν αποχωρήσει ακόμη οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμούσε πάνω από 30 βουλευτές, διατηρώντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ, χωρίς τις προσθήκες της Ράνιας Θρασκιά και του Πέτρου Παππά, είχε επίσης τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορούσε τους πρώην υπουργούς Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε τους πρώην υπουργούς Κώστα Καραμανλή, Κωστή Χατζηδάκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χρήστο Σπίρτζη. Με τέσσερις κάλπες να στήνονται στο τέλος μιας πολύωρης συνεδρίασης, τα αιτήματα απορρίφθηκαν, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν συναινέσε.
Αν και η διαδικασία ανάγνωσης της δικογραφίας δεν έχει ολοκληρωθεί, ο Νίκος Ανδρουλάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε τις προθέσεις του κινήματος. Δήλωσε: «Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του δικαστικού ρεπορτάζ ότι στη μεγάλη αυτή δικογραφία υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις που αφορούν υφιστάμενους του κ. Καραμανλή, θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε προανακριτική επιτροπή για κακουργηματικές πράξεις και για τον υπουργό, ώστε να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια και τη θεσμικότητα σε αυτό το ζήτημα». Όσον αφορά το αίτημα που έχει διατυπωθεί και από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για κοινή πρωτοβουλία από το ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζουν ότι πρόκειται για νομική διαδικασία και δεν έχει σημασία αν την υπογράψουν 30 ή περισσότεροι βουλευτές. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ούτε στην προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο συνεργάστηκαν με άλλα κόμματα.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η στρατηγική του κόμματος σχετικά με την προανακριτική επιτροπή, με προσανατολισμό στην υποβολή μιας δικής τους πρότασης. «Θα είναι σκληρή προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες ή τελικές αποφάσεις, καθώς από την Κουμουνδούρου περιμένουν να εξετάσουν τη δικογραφία προτού αποφασίσουν για την κατεύθυνση τους. Ήδη, χθες, στην ειδική αίθουσα της Βουλής με τους 10 υπολογιστές, βρέθηκαν ο Διονύσης Καλαματιανός και ο Βασίλης Κόκκαλης για να αποκτήσουν μια πρώτη εικόνα. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν διαθέτει πλέον τον απαιτούμενο αριθμό των 30 βουλευτών. Παρά την έλλειψη επικοινωνίας, αναμένεται να γίνει μια νέα επαφή με τη Νέα Αριστερά. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, και στο κόμμα του Αλέξη Χαρίτση υπάρχει θετική διάθεση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαφορετικές προτάσεις αντικατοπτρίζουν το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στα δύο κόμματα. Οι μοναχικές τους πορείες επιβεβαιώνονται, καθώς η Κουμουνδούρου δεν βλέπει με καλό μάτι τη «βιασύνη» του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε κάθε ευκαιρία δείχνει την επιθυμία του να κρατά αποστάσεις. Παρά το γεγονός ότι δημοσκοπικά κανένα από τα δύο κόμματα δεν ωφελείται από τη σύγκρουση, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σημάδι ότι το «μπρα ντε φερ» μεταξύ τους θα τερματιστεί.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας