Πριν από ελάχιστες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, αμέσως μετά την πασχαλινή ανάπαυλα, μια σειρά μέτρων ενίσχυσης που απευθύνονται κυρίως σε δύο κοινωνικές ομάδες: τους ενοικιαστές και τους συνταξιούχους. Δεδομένου ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν προχωρά σε ενέργειες χωρίς συγκεκριμένο στόχο και προσεκτικό σχεδιασμό, προκύπτει το ερώτημα γιατί επιλέχθηκαν αυτές οι δύο κατηγορίες για τη διανομή του πλεονάσματος των 1,1 δισ. ευρώ.
Η απάντηση βρίσκεται στα focus groups που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα και φτάνουν στην Ηρώδου Αττικού, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κυβερνητικής στρατηγικής.
Αυτό που προκύπτει είναι ότι οι νεότερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από το θέμα του ενοικίου –ιδίως μέσω των γονιών τους αν είναι φοιτητές–, είναι αυτές που έχουν απομακρυνθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα από την κυβέρνηση.
Η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί μέση απώλεια περίπου 8-9 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά στις ηλικίες 17-24 η πτώση είναι σχεδόν διπλάσια, καθώς το ποσοστό της έχει μειωθεί από το 29% που είχε στις εθνικές εκλογές στο 15%. Στις ηλικίες 25-34, όπου το ποσοστό της ήταν 27% στις εθνικές εκλογές, έχει επίσης υποχωρήσει στο 15%, χάνοντας 12 μονάδες. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις ηλικίες 35-44, όπου το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας ήταν 34% στις εθνικές εκλογές και τώρα έχει πέσει κατά 12 μονάδες, φτάνοντας στο 22%.
Αυτά τα στοιχεία εξηγούν γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ανακοινώσει ένα μέτρο που απευθύνεται κυρίως σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, οι οποίες περιλαμβάνουν φοιτητές και νέες οικογένειες που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη ζωή και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ίδρυση της οικογένειάς τους.
Αντίθετα, η κατάσταση για τις μεγαλύτερες ηλικίες είναι εντελώς διαφορετική. Οι πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω αποτελούν την πιο ισχυρή ηλικιακή ομάδα για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ψήφισαν μαζικά υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ενισχύσει μια κοινωνική ομάδα που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «αυτή η κοινωνική ομάδα είναι η πιο συμπαγής εκλογική μας βάση και δεν θέλουμε να τη χάσουμε». Επιπλέον, στις κυλιόμενες μετρήσεις παρατηρείται ένα εντυπωσιακό ποιοτικό στοιχείο: η Ν.Δ. όχι μόνο διατηρεί τη στήριξη των ψηφοφόρων ηλικίας 65 και άνω, αλλά έχει και περιθώρια να αυξήσει το ποσοστό της, κυρίως μέσω μεταφοράς ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εκτιμούν ιδιαίτερα τη σταθερότητα και επιθυμούν να αποφευχθούν νέες περιπέτειες για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός προσωποποιεί τη «σταθερότητα» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό.
Συγκεκριμένα, στα focus groups με συμμετοχές από άτομα 65 ετών και άνω, η Ν.Δ. καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό δυνητικών ψηφοφόρων σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που οι δεξαμενές ψηφοφόρων για το κυβερνών κόμμα έχουν περιοριστεί. Στο Μαξίμου, θεωρούν ότι σε αυτή την κατηγορία υπάρχει σημαντική δυναμική.
Η “μαύρη τρύπα” στους ελεύθερους επαγγελματίες
Η σημαντική «έλλειψη» που παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα στη νέα γενιά, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως με αριθμούς, δεν είναι η μοναδική και πιθανόν ούτε η πιο σοβαρή.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές ανήλθαν στο 45%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες κυλιόμενες μετρήσεις, αυτό το ποσοστό έχει υποχωρήσει δραματικά στο 30%. Η πτώση αυτή είναι σημαντική και απαιτεί σκληρή δουλειά για να ανακτηθεί, τουλάχιστον εν μέρει, η στήριξη αυτής της επαγγελματικής ομάδας.
Η προσεχής ΔΕΘ θα επικεντρωθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή, καθώς θα ανακοινωθούν μέτρα που θα ενισχύσουν αυτή τη μεγάλη κοινωνική ομάδα. Είναι σαφές ότι αν το ποσοστό της Ν.Δ. σε αυτή την επαγγελματική κατηγορία δεν αυξηθεί, οι συνολικές απώλειες για το κυβερνών κόμμα θα είναι σημαντικές, δεδομένου ότι πρόκειται για 750.000 πολίτες σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων πάνω από 300.000 ψήφισαν Ν.Δ.
Πηγή: Pagenews.gr