Πολιτική

Τα τελευταία δημοσκοπικά μηνύματα για την κυβέρνηση

Τα τελευταία δημοσκοπικά μηνύματα για την κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [377598] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το κρίσιμο «μπρα ντε φερ» στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό εξελίσσεται ήδη στη Βουλή και σχετίζεται με τις δικαστικές εξελίξεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα της τραγωδίας στα Τέμπη

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα τρίπτυχο προκλήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στο εσωτερικό και το διεθνές περιβάλλον. Στους επόμενους μήνες, καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της υλοποίησης των δεσμεύσεών της, των προσδοκιών των πολιτών και της ρευστότητας που επικρατεί στο παγκόσμιο σκηνικό.

Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ στη Βουλή αποσφραγιζόταν η δικογραφία για τα Τέμπη, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης, ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί, αναφέρθηκε σε περιόδους αβεβαιότητας και αναστάτωσης, καθώς και σε ένα σταυροδρόμι γεωπολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων, τονίζοντας την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε την παράταξή του ως «πυλώνα πολιτικής σταθερότητας και δημιουργό οικονομικής ευημερίας» στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας την πρότασή του για το μέλλον της Ευρώπης, την οποία χαρακτήρισε ως αναγκαία μεταμόρφωση σε ένα «εργοστάσιο ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας την ανάγκη για «βαθιά μεταμόρφωση» της χώρας και δημοσιονομική υπευθυνότητα, που θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2024. «Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν ευημερία» ήταν το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, τη στιγμή που η χώρα αξιοποιεί ήδη τη ρήτρα διαφυγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, απευθυνόμενο και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση επεκτείνεται και στο πεδίο της οικονομίας. «Πρέπει να αντιπαλέψουμε τους λαϊκιστές σε τοπικό επίπεδο και να προτείνουμε ένα διαφορετικό όραμα για μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά, προσδιορίζοντας το πλαίσιο της συζήτησης που θα ανοίξει τους επόμενους μήνες, με επίκεντρο την οικονομία.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει τις επόμενες κινήσεις της, με πρώτο σημαντικό ορόσημο τον Σεπτέμβριο και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν θετικά αποτελέσματα από τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να επιθυμεί τη συνέχισή τους – το 82% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Pulse δηλώνει ότι συμφωνεί με τη συνέχιση των μέτρων. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να ανακτά δυνάμεις, έστω και με αργό ρυθμό.

Απέναντί της, οι ανακατατάξεις στην αντιπολίτευση συνεχίζονται, με την Πλεύση Ελευθερίας να δείχνει σημάδια οριακής αποδυνάμωσης, αλλά να διατηρεί τη δεύτερη θέση. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκτήσει δυναμική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Σε αυτή τη δημοσκόπηση, η «γκρίζα ζώνη» αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα, αποτελώντας μια ευρεία βάση στην οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να απευθυνθεί.

Το κρίσιμο «μπρα ντε φερ» στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό εξελίσσεται ήδη στη Βουλή και σχετίζεται με τις δικαστικές εξελίξεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα της τραγωδίας στα Τέμπη. Η δικογραφία είναι πλέον διαθέσιμη στους βουλευτές, με την κυβέρνηση να καθορίζει τη στρατηγική της, καθώς η αντιπολίτευση προεξοφλεί την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Κώστα Καραμανλή.

Κατά την αρχή της, η κυβέρνηση προωθεί το «μοντέλο Τριαντόπουλου», το οποίο περιλαμβάνει την παραπομπή στη φυσική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αυτό το μοντέλο αποτελεί καθοδηγητικό παράγοντα για την έρευνα του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ωστόσο, αναμένεται ότι τα κυβερνητικά στελέχη δεν θα υποτιμήσουν την υπόθεση της σύμβασης 717, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «παρεπόμενο οικονομικό ζήτημα».

Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει στη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης πολιτικής ατζέντας που θα εστιάζει στην οικονομία και την καθημερινότητα, με στόχο να διασφαλίσει ότι οι κοινοβουλευτικές εξελίξεις αυτή τη φορά δεν θα επισκιάσουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments