Πολιτική

Κατρίνης: Χιλιάδες επιχειρήσεις απειλούνται λόγω οφειλών του Δημοσίου

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στον υπ. Οικονομικών Κ. Πιερρακάκη καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου έχουν εκτιναχτεί στα 3,55 δισ. ευρώ από 1,99 δισ. ευρώ το 2019.

Την ασφυξία που δημιουργούν στην αγορά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς επιχειρήσεις και τον κίνδυνο για λουκέτο σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναδεικνύει με ερώτηση του προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως αναφέρει σε σημερινή του ερώτηση του προς τον κ. Πιερρακάκη, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου έχουν εκτιναχτεί στα 3,35 δισ. ευρώ από 1,99 δισ. ευρώ το 2019, παρά το κυβερνητικό αφήγημα για ισχυρή οικονομία.

Τα χρέη αυτά που κατά βάση αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπως τουριστικά καταλύματα, επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου, αποζημιώσεις προς αγρότες, πολύ μικρά φωτοβολταϊκά, προμηθευτές νοσοκομείων ή άλλων δημόσιων υπηρεσιών και μικροεργολάβους, είναι χρέη προς επιχειρήσεις με περιορισμένη ρευστότητα και με αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό.

Για το ζήτημα μάλιστα των μεγάλων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή αυτών των οφειλών του δημοσίου, που φτάνουν μέχρι και μήνες ή ακόμη και χρόνια, η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο βουλευτής Ηλείας ζητά να ενημερωθεί πότε σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς επιχειρήσεις καθώς και αν η Κυβέρνηση εξετάζει την δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού διαχείρισης πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης με προτεραιότητα για τις παλιές οφειλές.

Ακόμη ζητά να ενημερωθεί πόσες είναι οι επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τι ποσοστό εξ αυτών των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες και τι μεγάλες και πολύ μεγάλες.

Τέλος, ζητά να ενημερωθεί ποιος είναι ο σχεδιασμός για την αποτροπή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και αν έχουν υιοθετηθεί οι σχετικές συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς επίσης και αν προτίθεται η Κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε η πληρωμή τους να γίνεται με χρονολογική σειρά και με αντικειμενικά κριτήρια και με διαφανή τρόπο.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο