Πολιτική

Το “καλάθι” της ΔΕΘ – Ποιες ελαφρύνσεις εξετάζει το Μαξίμου

Το “καλάθι” της ΔΕΘ – Ποιες ελαφρύνσεις εξετάζει το Μαξίμου

Πηγή Φωτογραφίας: [374357] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιούνται σταδιακά συγκεκριμένες παρεμβάσεις

Μετά την καταβολή μόνιμων επιδομάτων ύψους 600 εκατ. ευρώ σε ενοικιαστές, συνταξιούχους και άτομα με αναπηρία, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στους φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα, σχεδιάζοντας μειώσεις στους άμεσους φόρους και μέτρα στήριξης που θα εφαρμοστούν από το 2026.

Οι λεπτομέρειες των νέων παρεμβάσεων, οι οποίες θα απευθύνονται σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και συνεπείς φορολογούμενους, θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Μέχρι τότε, το Μαξίμου διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανακοινώσεις και άλλων μέτρων που αφορούν ομάδες που είναι εκλογικά σημαντικές για τη Νέα Δημοκρατία.

Το «καλάθι» της ΔΕΘ αναμένεται να οριστικοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οπότε θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού, τα επιπλέον έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη δημοσιονομική ευελιξία που θα προσφέρει στην Ελλάδα η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η χρηματοδοτική «δύναμη πυρός» μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο του νέου πακέτου θα βρεθούν μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές για τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, «κούρεμα» τεκμηρίων διαβίωσης και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και παρεμβάσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους. Οι συνεχείς θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό τομέα διευκολύνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για νέο κύκλο παροχών και ελαφρύνσεων στην άμεση φορολογία. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αναθεωρήσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και για το 2025, θέτοντας τον πήχη πάνω από το 3% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο του 2,4%. Αυτή η αναθεώρηση στηρίζεται στην εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2024 στο 4,8% του ΑΕΠ, καθώς και στα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού.

Προτεραιότητα στη μεσαία τάξη

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σταδιακά στην υλοποίηση διαφόρων παρεμβάσεων, με αρκετά μέτρα ήδη να έχουν ανακοινωθεί. Καθώς πλησιάζουμε στη ΔΕΘ, νέα μέτρα θα ανακοινώνονται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα, και έχουν γίνει συγκεκριμένες εξαγγελίες. Για παράδειγμα, από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει ενίσχυση για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (συνολικά 156.000 ένστολοι), οι οποίοι θα λάβουν επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, ύψους 100 ευρώ μηνιαίως. Το ίδιο επίδομα θα δοθεί και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο ώστε να ανακοινώσει ένα πακέτο φορολογικών μειώσεων στη ΔΕΘ. Μέχρι τότε, θα ενταθούν οι προσπάθειες προσέγγισης της μεσαίας τάξης, η οποία είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις νίκες της «γαλάζιας» παράταξης στις εκλογές του 2019 και του 2023.

Ποια ενδεχόμενα βρίσκονται στο “μικροσκόπιο”

1. Αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας για φυσικά πρόσωπα

Η κυβέρνηση σχεδιάζει διορθωτικές παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα άτομα που έχουν ετήσια εισοδήματα μεταξύ 20.000 και 40.000 ευρώ, τα οποία θεωρούνται ως “μεσαία τάξη”. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται τα εξής:

– Η εισαγωγή ενός ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ, ώστε να μειωθεί η απότομη αύξηση από τον αρχικό συντελεστή 9% στο 22%. – Η αναθεώρηση του ορίου για την επιβολή του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 44%, ο οποίος ισχύει σήμερα για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

2. Ελαφρύνσεις για Ιδιοκτήτες Ακινήτων

Σκοπός είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα έσοδα από ενοίκια, μέσω τροποποιήσεων στην τρέχουσα κλίμακα φορολόγησης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με τη μείωση των υφιστάμενων συντελεστών είτε με την προσθήκη νέων ενδιάμεσων κλιμάκων.

Η τρέχουσα κλίμακα είναι η εξής:

– 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ – 35% για το εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ – 45% για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ

4. Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα μείωσης των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%. Αυτή η κίνηση στοχεύει στην καταπολέμηση φορολογικών αδικιών και στον εξορθολογισμό της φορολογικής βάσης, προκειμένου να αντανακλά καλύτερα την πραγματική φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

5. Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών Για το 2026 προγραμματίζεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή η ενέργεια θα ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και θα ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Το υπό κατάρτιση πακέτο μέτρων αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα δύο χρόνια, εφόσον η χώρα συνεχίσει να ακολουθεί μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία και οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments