ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ & ΑΝΘΡΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Η παγκόσμια βιομηχανία λυγίζει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ-Κίνας

Η παγκόσμια βιομηχανία λυγίζει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ-Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η παγκόσμια βιομηχανία λυγίζει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ-Κίνας

Τα εργοστάσια ανά τον κόσμο πλήττονται από τους νέους δασμούς Τραμπ, με τους δείκτες PMI να δείχνουν ύφεση και τις αλυσίδες εφοδιασμού να καταρρέουν

Σαφή σημάδια οικονομικής κόπωσης παρουσιάζει ο βιομηχανικός τομέας παγκοσμίως, καθώς η εμπορική πολιτική του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, με αιχμή τους εκτεταμένους δασμούς, προκαλεί ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων. Δείκτες PMI σε Ασία και Ευρώπη επιβεβαιώνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή υπέστη σημαντική επιβράδυνση τον Απρίλιο, με πολλές οικονομίες να βρίσκονται πλέον σε φάση συρρίκνωσης.

Τα πρώτα στοιχεία από ΗΠΑ και Κίνα –τις δύο βασικές αντιμαχόμενες δυνάμεις– είναι ενδεικτικά: η αμερικανική μεταποίηση κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση πενταμήνου, ενώ οι κινεζικοί δείκτες δείχνουν βαθύτερη κάμψη από τον Δεκέμβριο του 2023.

Η ασταθής φύση των εμπορικών πολιτικών έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε στασιμότητα. Όπως εξηγεί ο Τζέιμς Νάιτλι της ING, «ο αλλεπάλληλος κύκλος δασμολογικών αποφάσεων κρατά τις επιχειρήσεις σε αδράνεια, αφού καμία δεν τολμά να λάβει κρίσιμες επενδυτικές αποφάσεις εν μέσω τέτοιας ασάφειας».

Αυτός ο παραλογισμός στο εμπόριο ήταν ήδη εμφανής στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον, με την επικεφαλής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να προειδοποιεί για αυξημένες πιθανότητες ύφεσης σε παγκόσμια κλίμακα.

Ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές σε καθοδική τροχιά

Η εικόνα στην Ασία είναι ζοφερή. Βιομηχανίες σε Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Μαλαισία και Ινδονησία εμφάνισαν απότομες μειώσεις σε παραγγελίες και παραγωγή, ενώ μοναδική εξαίρεση ήταν η Ινδία με μικρή αύξηση δραστηριότητας.

Στην ευρωζώνη, ο δείκτης PMI της S&P Global έφτασε μεν στο υψηλότερο σημείο 32 μηνών, αλλά παραμένει κάτω από το όριο συρρίκνωσης, με τη μελλοντική στήριξη να συνδέεται κυρίως με πιθανή αύξηση στρατιωτικών δαπανών. Ο οικονομολόγος Σάιρους ντε λα Ρούμπια της Hamburg Commercial Bank προειδοποιεί ότι η ενίσχυση κερδών των βιομηχανιών τον Απρίλιο, λόγω μείωσης κόστους αγορών, πιθανώς να μην έχει συνέχεια καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός από εκτοπισμένα κινεζικά προϊόντα.

Καμπανάκι για αναδυόμενες οικονομίες

Η πίεση είναι αισθητή και στις αναδυόμενες αγορές. Στη Νότια Αφρική, ο δείκτης PMI της Absa Group έπεσε στο 44,7, παραμένοντας για έκτο μήνα στη ζώνη συρρίκνωσης, ενώ στη Βραζιλία η δραστηριότητα άγγιξε τα όρια στασιμότητας. Το Μεξικό κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση από τον Φεβρουάριο του 2021, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στο 44,8.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Goldman Sachs, Αλμπέρτο Ράμος, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην περιοχή είναι η χαμηλότερη της τελευταίας πενταετίας, κυρίως λόγω των δασμών των ΗΠΑ και της αβεβαιότητας στο εσωτερικό.

Ο Τζιν Σερόκα, επικεφαλής του λιμένα του Λος Άντζελες, τόνισε ότι οι δασμοί των 145% σε κινεζικά προϊόντα προκαλούν αλυσιδωτές διακοπές, με τους Αμερικανούς λιανοπωλητές και βιομηχανίες να βρίσκονται σε καθεστώς κρίσης. «Δεν μπορείς απλώς να πεις “σταματώ από Κίνα, πάω Καμπότζη”. Δεν λειτουργεί έτσι», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments