Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για τα νέα της καθήκοντα στην κομματική ιεραρχία, απάντησε στο ερώτημα αν θα είναι υποψήφια με τη σημαία του κυβερνώντος κόμματος στις επόμενες εκλογές, τοποθετήθηκε με σαφήνεια για τα κρούσματα ανομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, εξήγησε τη θέση του κόμματός της στη διαδικασία διαλεύκανσης των αιτίων της τραγωδίας των Τεμπών, σχολίασε την πρόσφατη απόλυση εργαζομένου από την Hellenic Train, εξήγησε τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης και έκανε ειδική αναφορά στο επόμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
«Ζητούμενο είναι να είσαι επαγγελματίας σε κάθε αποστολή που σου ανατίθεται»
Συγκεκριμένα, η Αλεξάνδρα Σδούκου, με αφορμή ερώτημα σχετικό με το τι αλλάζει με την έλευση μιας γυναίκας στη θέση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, επισήμανε: «Δεν πιστεύω σε αυτό το διαχωρισμό. Το ζητούμενο είναι να είσαι σωστός επαγγελματίας στη δουλειά σου. Αυτό που έχει σημασία είναι η ΝΔ να μπορεί γενικά να τοποθετείται απέναντι στην κοινωνία και να παρουσιάζει το κυβερνητικό έργο με αλήθειες και με σεβασμό απέναντι στον πολίτη. Δεν αλλάζει κάτι στην επικοινωνία. Διαδέχομαι έναν άξιο συνεργάτη, τον κ. Ρωμανό. Αυτό που φιλοδοξώ να κάνω είναι να επικοινωνώ στην ελληνική κοινωνία τις θέσεις του κόμματος. Η ΝΔ είναι ένα σοβαρό κόμμα, φέρει μια ιστορία πενήντα χρόνων και η κυβέρνηση παράγει ένα έργο, το οποίο πρέπει να επικοινωνείται στην ελληνική κοινωνία».
Απαντώντας στο ερώτημα για το ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ, η εκπρόσωπος Τύπου υπογράμμισε πως «το κόμμα της ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει τις αξίες του κόμματος. Το σημαντικό είναι να βρεθεί μια χρυσή τομή, μια ισορροπία».
Πρόωρο το ζήτημα τού αν θα είμαι υποψήφια στις εκλογές
Στο ερώτημα για το αν θα είναι υποψήφια του κόμματος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, η Αλ. Σδούκου ξεκαθάρισε: «Δεν είναι αυτή τη στιγμή προτεραιότητά μου, λίγο πριν κλείσω τον πρώτο μήνα μου σε αυτή τη θέση, να συζητάμε ποιος θα είναι υποψήφιος το 2027. Ας σταθούμε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός έως το 2027 και θα διεκδικήσει μια τρίτη θητεία. Είμαστε ακόμη στο μέσον μιας θητείας».
Βαθιά κοινωνικό το πρόβλημα της ανομίας στα Πανεπιστήμια
Αναφορικά με το τι συμβαίνει και εξακολουθούν να υπάρχουν κρούσματα ανομίας, όπως αυτά που σημειώθηκαν στο πανεπιστήμιο, υποστηρίχθηκε ότι «είναι βαθιά κοινωνικό το θέμα της ανομίας και της αναρχίας στα πανεπιστήμια. Όλοι έχουν διαχρονικά ευθύνη. Έχει επικρατήσει ότι η ανομία είναι το καλό γιατί προέρχεται από την αριστερά. Υπάρχει μια ευθύνη ιδιαίτερα για τα αριστερά πολιτικά κόμματα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να το καταπολεμήσει αυτό και ως ένα βαθμό το πέτυχε. Κατήργησε το άβατο με τα πανεπιστήμια. Ψήφισε τη δρομολόγηση των μέτρων ασφαλείας από τα πανεπιστήμια. Και για την πανεπιστημιακή αστυνομία, δεν υποστηρίζουμε κάτι εμμονικά, επειδή εμείς το ψηφίσαμε. Η ίδια η ζωή έδειξε πως αυτό δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί εύκολα. Αυτή η προσπάθεια με την αστυνομία δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη παρά την πολιτική βούληση. Μιλάμε για μια αστυνομία, η οποία δεν θα είχε τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της. Και τα φαινόμενα αυτά συμβαίνουν κυρίως στα μεγάλα κέντρα, όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Δεν θα υπήρχε λόγος να «φορτώσουμε» τα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Το χθεσινό θλιβερό συμβάν ας είναι μια ευκαιρία αφύπνισης, δράσης και αντίδρασης από όλους τους εμπλεκόμενους, από την πολιτεία και τα πανεπιστήμια».
Στο συναφές ερώτημα για το αν υπάρχουν πολιτικά κόμματα που τροφοδοτούν την ένταση στον πανεπιστημιακό χώρο, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι «αυτό υπήρχε ανέκαθεν. Σε ένα βαθμό συνεχίζει να υπάρχει. Πρόκειται για μειοψηφίες, που αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα. Η ΝΔ επιχείρησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, αλλά τα μέτρα δεν είναι αρκετά. Τα αρμόδια υπουργεία έχουν μέσα στο τραπέζι. Θα πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση. Και δεν είναι δυνατόν ένας φοιτητής να κάθεται δίπλα σε έναν άλλον φοιτητή, ο οποίος πρωτοστατεί σε επεισόδια και κρούσματα βίας. Είναι μια καλή αφορμή να κινητοποιηθούμε περισσότερο και αυτού του είδους οι σκέψεις να μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες προτάσεις».
Για την άσχημη εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια πανεπιστήμια σε αυτούς που σκέπτονται να δημιουργήσουν νέα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, επισημάνθηκε ότι «προφανώς, αυτές οι εικόνες δεν περιποιούν τιμή και αμαυρώνουν την εικόνα των πανεπιστημίων μας. Η ΝΔ έθεσε και θέτει το ζήτημα και εδώ καλούνται και οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους».
Τα Τέμπη δεν προσφέρονται ούτε για εύκολες αναγνώσεις, ούτε για επικοινωνιακή κατανάλωση
Κληθείσα να τοποθετηθεί για την πορεία διαλεύκανσης της τραγωδίας των Τεμπών και την περίπτωση του Κώστα Αχ. Καραμανλή, η Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ένα μεγάλο κόμμα και τοποθετούμαστε υπεύθυνα απέναντι σε τέτοιες εθνικές τραγωδίες. Έχουμε μια τεράστιας έκτασης δικογραφία και ένα περίπλοκο θέμα, που δεν προσφέρεται για εύκολες αναγνώσεις και επικοινωνιακή κατανάλωση. Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα πραγματικά στοιχεία. Εμείς σεβόμαστε τις δικαστικές διαδικασίες και αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Από την πρώτη στιγμή η ΝΔ σεβάστηκε κάθε δικαστική διαδικασία και διευκόλυνε το έργο της δικαιοσύνης – το ίδιο θα κάνει και τώρα. Και δεν πρέπει να προτρέχουμε να εξάγουμε βεβιασμένα συμπεράσματα για πολιτικά πρόσωπα. Είναι κρίσιμο να μπορέσει κανείς μες στο επόμενο διάστημα να μελετήσει τα πραγματικά στοιχεία της δικογραφίας. Όλο αυτό δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εντυπώσεων. Χρειάζεται σεβασμός και θεσμική προσέγγιση».
Δεν κυβερνάμε με βάση τα γκάλοπ
Στο ερώτημα της Σοφίας Χύτου σχετικά με το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες μιλούν για συγκάλυψη, αναφερόμενοι στους επικοινωνιακούς και πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης για τα Τέμπη, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε πως «αυτή η κυβέρνηση δεν κυβερνά με βάση τα γκάλοπ. Είναι χρήσιμο να λαμβάνεις υπόψη τις δημοσκοπήσεις. Όμως, πρέπει να κοιτάζεις τη δουλειά σου. Έχουν γίνει βέβαια και λάθη κατά τα έξι χρόνια της διακυβέρνησης, αλλά γίνεται και δουλειά. Σε όλη αυτή την κατάσταση συνέβαλε η στάση της αντιπολίτευσης. Η ουσία και η μεγάλη εικόνα είναι ότι ο κόσμος απαιτεί τιμωρία και απονομή δικαιοσύνης. Είχαμε πολλά χρόνια παθογενειών στη δημόσια διοίκηση και ήρθαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καλλιεργήσουν ένα κλίμα φθόνου. Ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη, αλλά πρέπει να περιμένεις πρώτα την κρίση της δικαιοσύνης».
Θεωρία συνωμοσίας τα όσα κακεντρεχή ακούστηκαν γύρω από την απόλυση Γενηδούνια
Σχετικά, δε, με την απόλυση του συνδικαλιστή Κώστα Γενηδούνια από την Hellenic Train, υποστηρίχθηκε ότι «άλλη μια θεωρία συνωμοσίας. Να πω πρώτα το αυτονόητο, ότι η κυβέρνηση ζήτησε την απόλυσή του, μετά από δύο χρόνια; Μα η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τη θέλησή της σε μια ιδιωτική επιχείρηση. Είναι φαιδρό να βγαίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παρενέβη για να ζητήσει την απόλυσή του. Και η Hellenic Train είναι μια ιδιωτική επιχείρηση, αλλά δεν είναι υπεράνω του νόμου».
Δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε στους πολίτες ψεύτικες εντυπώσεις για τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ
Μιλώντας για τις ανακοινώσεις που σκέπτεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, η κ. Σδούκου ξεκαθάρισε ότι «ο πρωθυπουργός ζήτησε να κατέβουν οι τόνοι. Και δεν είναι και έντιμο να καλλιεργείς στον Έλληνα πολίτη μια προσδοκία από τώρα για το τι θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ. Η άσκηση της διαχείρισης των οικονομικών χώρων είναι μια δύσκολη διαχείριση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα οικονομικής στήριξης από το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Θα περιμένουμε να δούμε το δημοσιονομικό χώρο, καθώς επίσης και τα αποτελέσματα από τη φοροδιαφυγή. Αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει η ΝΔ αυτά τα χρόνια αν αυτά που υπόσχεται τα υλοποιεί ή όχι. Και είναι ουκ ολίγα τα παραδείγματα, που δείχνουν ότι εμείς δεν πετάμε φωτοβολίδες στον αέρα».
Έχουμε λάβει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος
Για τη φήμη, σύμφωνα με την οποία η ενίσχυση στο ενοίκιο δόθηκε για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, τονίστηκε ότι «το υπουργείο Οικονομικών δεν απέκρυψε ότι πρόκειται και για αυτό το λόγο. Εμείς μιλούμε με ρεαλισμό. Δεν επιλύεται εύκολα το πρόβλημα της στέγασης. Και το ένα ευρώ που μπορείς να επιστρέψεις σε ένα συμπολίτη είναι όφελος. Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται περί τα 40 μέτρα ύψους περίπου 6,5 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Έχουν ληφθεί μέτρα. Υπάρχουν το Σπίτι 1 και το Σπίτι 2. Σε αυτά προστέθηκε το συγκεκριμένο μέτρο. Είναι πλέον πολύ δύσκολο να μπορέσεις να καλύψεις το ενοίκιο με το μισθό σου».
Σχετικά, τέλος, με το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ και τα μηνύματά του, η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου επισήμανε ότι «δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί το πότε θα γίνει το Συνέδριο. Όλα αυτά αποφασίζονται από τον Πρόεδρο του κόμματος. Η ΝΔ μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Είναι, επίσης, μια δύναμη που θέλει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο».
Πηγή: pagenews.gr