Βούτες Ηρακλείου: Πού οφείλονται οι ρηγματώσεις στα σπίτια – Πού κατέληξαν οι επιστήμονες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Βούτες Ηρακλείου: Πού οφείλονται οι ρηγματώσεις στα σπίτια - Πού κατέληξαν οι επιστήμονες
Λύση φαίνεται ότι δόθηκε στο… μυστήριο με τις ρηγματώσεις που έγιναν ξαφνικά σε δρόμους και σε σπίτια στις Βούτες Ηρακλείου.
Οι διαρροές από το δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης αλλά και από οικιακά πηγάδια σε συνδυασμό με τη σύσταση του υπεδάφους, εξηγούν το γεωλογικό φαινόμενο.
Μετά τη διακοπή της υδροδότησης τις τελευταίες τρεις ημέρες, το φαινόμενο φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, όπως δείχνουν και οι ενδείξεις από τους αισθητήρες που τοποθετήθηκαν στα σημεία των ζημιών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Οι επιστήμονες διαπιστώνουν επιβράδυνση στο φαινόμενο των ρηγματώσεων, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την υγρασία στο υπέδαφος της περιοχής.
Η διαδικασία «αφυδάτωσης» του εδάφους έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες, με εξειδικευμένα συνεργεία να πραγματοποιούν ελέγχους σε περισσότερα από 20 υπόσκαφα πηγάδια.
Ζεληλίδης: Πώς επηρέασε τις Βούτες Ηρακλείου το νερό
Ο καθηγητής Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδης, μιλώντας στο CRETA TV και την εκπομπή «Live Επικαιρότητα», διευκρίνισε πως τα αργιλικά ορυκτά που υπάρχουν κάτω από τον βράχο που έχει χτιστεί το χωριό, διογκώνονται όταν υπάρχει υγρασία.
«Κάτω από το βράχο που έχει χτιστεί το χωριό υπάρχουν αργιλικά υλικά που έχουν μέσα αργιλικά ορυκτά που διογκώνονται όταν βραχούν. Αυτή η διαφορετικότητα στην αντοχή των πετρωμάτων έχει ως αποτέλεσμα η άργιλος να διαβρώνεται εύκολα. Τώρα, έτσι όπως είναι χτισμένο το χωριό, φαίνεται ότι το πέτρωμα δέχθηκε μεγάλες ποσότητες νερού, πέρασε αυτό το νερό στην επιφάνεια, διογκώθηκε η άργιλος και άρχισαν τα φαινόμενα. Αν αυτά προυπήρχαν, σίγουρα εντάθηκαν με τη διαρροή που είχαμε στο δίκτυο. Υπερκορέστηκε το πέτρωμα, διογκώθηκε η άργιλος που ήταν κάτω από αυτό και άρχισαν να γίνονται τα σπασίματα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το φαινόμενο εντάθηκε με την υγρασία και μόνη λύση για την ανάσχεσή του είναι η αποστράγγιση του υδροφόρου. «Όσο ποτίζεται η άργιλος θα διογκώνονται τα φαινόμενα. Έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού σε λίγες μέρες και πότισε τα πάντα. Προφανώς και θέλει μέτρα».
Ο κ. Ζεληλίδης ξεκαθάρισε, σε κάθε περίπτωση, πως το νερό πρέπει με ειδικούς σωλήνες να φύγει από το χωριό και να μην οδηγείται ξανά στην αποχέτευση.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας