Έρχονται πρωτόκολλα ασφαλείας για τα Πανεπιστήμια

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια, μετά τη βίαιη επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Νομική. Από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου σήμερα θα διεξαχθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς, τονίζεται ότι η διαμόρφωση πρωτοκόλλων ασφαλείας θα είναι «απόλυτη προτεραιότητα» στο άμεσο μέλλον, με ευθύνη και των πρυτανικών αρχών.
Η κυβερνητική ηγεσία δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στο συγκεκριμένο ζήτημα, αποφεύγοντας παρατεταμένες διαβουλεύσεις που συχνά χρησιμοποιούνται ως τακτική καθυστέρησης, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται τίποτα. «Θα περιμένουμε προτάσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά θα προχωρήσουμε με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς φόβο και χωρίς εκπτώσεις», δηλώνουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η εφαρμογή πρωτοκόλλων ασφαλείας στα πανεπιστήμια περιλαμβάνει τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός σχεδίου προσαρμοσμένου στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε ιδρύματος. Σκοπός είναι η αντιμετώπιση βίαιων και παραβατικών συμπεριφορών, βανδαλισμών, καταλήψεων και επιθέσεων. Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνονται η φύλαξη των χώρων από προσωπικό ασφαλείας, ο έλεγχος εισόδου και η περιφρούρηση αυτής, καθώς και η εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης, όπως κάμερες και συναγερμοί.

Αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν το προσεχές διάστημα, με στόχο την προώθηση συγκεκριμένων σχεδίων για τα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση τονίζει την ευθύνη των πρυτανικών αρχών, καθώς στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις απροθυμίας ορισμένων πρυτάνεων να προχωρήσουν σε τέτοιες διαδικασίες.
Για την κυβέρνηση, το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια υπήρξε μία από τις βασικές δεσμεύσεις πριν από τις εκλογές του 2019. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παραδέχθηκε χθες ότι «το εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν απέδωσε», αν και είχε παρουσιαστεί ως η κύρια προσπάθεια για την αποκατάσταση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε επίσης στην κατάργηση του ασύλου, η οποία επέτρεψε στην αστυνομία να παρέμβει και να τερματίσει πολυάριθμες καταλήψεις εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη για τη δημιουργία πρωτοκόλλων ασφαλείας και έθιξε την πιθανότητα επιβολής πειθαρχικών μέτρων σε φοιτητές που συμμετέχουν σε ακραία επεισόδια.
«Συλλαμβάνεται κάποιος για μία πράξη όπως αυτή στη Νομική. Και αποδεικνύεται ότι είναι φοιτητής, γιατί κάποιοι είναι φοιτητές, κάποιοι δεν είναι φοιτητές. Θεωρώ εγώ, τώρα εκφράζω την προσωπική μου άποψη, ότι ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο σε κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι φοιτητής», επισήμανε ο κ. Μαρινάκης. Και πρόσθεσε ότι πέρα από τις ποινικές συνέπειες, πρέπει να υπάρχουν και πειθαρχικές συνέπειες. «Θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να μπει στο δημόσιο διάλογο, θα πρέπει να υπάρχουν και πολύ σοβαρές πειθαρχικές συνέπειες, το ξαναλέω μετά από αποφάσεις της δικαιοσύνης», τόνισε. Μάλιστα, για να καταδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να καταπιαστεί με το θέμα, πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να έχουμε στα σχολεία πιο αυστηρό πλαίσιο για τους μαθητές από ότι στα πανεπιστήμια».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας