Η πανεπιστημιακή βία στο στόχαστρο του Μαξίμου

Πηγή Φωτογραφίας: [376462] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2019, η κατάσταση στα πανεπιστήμια, η εφαρμογή του πανεπιστημιακού ασύλου, οι καταλήψεις χώρων και σχολών, αποτέλεσαν κεντρικό θέμα στη κυβερνητική ρητορική, με στόχο την καταπολέμηση της ανομίας.
Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου όπως το γνωρίζαμε, η εκκένωση κατειλημμένων χώρων και η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας ήταν τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Η κυβέρνηση επέμεινε στα δύο πρώτα μέτρα, ενώ τελικά «ακύρωσε» την ιδέα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει ότι δεν απέδωσε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «αστοχία».
Το πρόσφατο βίαιο επεισόδιο στη Νομική Σχολή Αθηνών φέρνει ξανά στο προσκήνιο για την κυβέρνηση τα ζητήματα της ανομίας, κυρίως στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Επιπλέον, ένα σημαντικό εκλογικό κοινό, στο οποίο η κυβέρνηση έχει απευθυνθεί όλα αυτά τα χρόνια, έχει αξιολογήσει ως ιδιαίτερα κρίσιμη την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη σωστή λειτουργία των ΑΕΙ και την προσαρμογή των Ελλήνων φοιτητών στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρει ότι, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, δεν υπάρχει ενεργή κατάληψη στα πανεπιστήμια, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι πρυτανικές αρχές, αποδεικνύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της πολιτικής τους.
Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να υποστηρίζει την επιβολή πειθαρχικών μέτρων, όπως η διαγραφή φοιτητών που συλλαμβάνονται για βίαιες πράξεις, επιπλέον των ποινικών συνεπειών που ισχύουν.
«Δεν μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά μας σε ένα πανεπιστήμιο όπου οι συμφοιτητές τους είναι άτομα που έχουν διαπράξει δολοφονικές επιθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν τα ελληνικά πανεπιστήμια, που λειτουργούν με αυτοδιοίκηση, θα επιθυμούσαν να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες.
Είναι αβέβαιο αν οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο για την ασφάλεια των πανεπιστημίων.
Το ΠΑΣΟΚ, αν και απορρίπτει την ιδέα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, υποστηρίζει την καθιέρωση καρτών εισόδου και την παρουσία σεκιούριτι, καθώς και την ανάληψη ευθύνης από τα πανεπιστήμια. Αντίθετα, η αντίδραση ορισμένων κομμάτων, όπως το ΚΚΕ, ήταν άμεση και αναμενόμενη.
Για την κυβέρνηση, είναι κρίσιμο να αποδείξει στην πράξη την άποψη που εκφράζουν τα στελέχη της, ότι δηλαδή «το άσυλο της ανομίας έχει τελειώσει».
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τη στιγμή που η λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπό κανονικές συνθήκες, η αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποτελούν κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης, ειδικά καθώς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στη χώρα μας τα παραρτήματα μη κρατικών ξένων πανεπιστημίων.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας