Συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για τη χρήση υδάτων του ποταμού Άρδα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για τη χρήση υδάτων του ποταμού Άρδα
Μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας, σε συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τη χρήση των υδάτων του ποταμού Άρδα.
Συγκεκριμένα οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Georg Georgiev υπέγραψαν χθες, Παρασκευή 2 Μαΐου, Κοινή Δήλωση με την οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «εξασφαλίζεται η παροχή από τη Βουλγαρία ικανής ποσότητας ύδατος για περίοδο 5 ετών, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή και αδιάλειπτη λειτουργία του αρδευτικού συστήματος και της αγροτικής παραγωγής στην ακριτική περιοχή του Έβρου, μετά τη λήξη της σχετικής εξηκονταετούς διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδος-Βουλγαρίας».
Η Αθήνα σχεδιάζει τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναζητώντας νέες ισορροπίες μετά την έγκριση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού από την Ελλάδα. Η αρχική «μετρημένη» αντίδραση της τουρκικής πλευράς δεν προδικάζει την συνολική της αντίκρουση στις ελληνικές πρωτοβουλίες.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποίησε ιδιωτικό δείπνο με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψής του στην πόλη. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν ξανά στην Αττάλεια, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14-15 Μαΐου.
Οι συναντήσεις αυτές στοχεύουν στη δημιουργία ενός κλίματος κανονικότητας στις διμερείς σχέσεις, παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες. Επιπλέον, αποσκοπούν στη διαμόρφωση του πλαισίου για τον καθορισμό και τη συμφωνία της ημερομηνίας σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Το δείπνο των δύο Υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από τη φιέστα που προγραμματίζεται για το Σάββατο στα Κατεχόμενα, με την επίσκεψη του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να κλείσει τη συζήτηση για ομοσπονδιακή λύση, απαιτώντας μια λύση δύο κρατών, ενώ παράλληλα θα ασκήσει πίεση στους Τουρκοκύπριους που αντιτίθενται στην ισλαμοποίηση που προωθεί η Άγκυρα.
Είναι σαφές ότι οι εκδηλώσεις και οι δηλώσεις από τα Κατεχόμενα επηρεάζουν το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο vidcast «Direct» της ιστοσελίδας protothema.gr και στον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη, καθόρισε το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ότι θα επιδιωχθεί η κανονική διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, καθώς και η επίσκεψή του στην Άγκυρα.
Στον σχεδιασμό της Αθήνας, είναι κρίσιμο να μην αναβληθεί επ’ αόριστον η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου και να πραγματοποιηθεί πριν από το καλοκαίρι. Διαφορετικά, θα δημιουργηθεί η εντύπωση ενός μηχανισμού που αδρανεί, κάτι που η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει. Οι διμερείς επαφές, καθώς και η τακτική σύγκληση του Συμβουλίου, συμβάλλουν στη διατήρηση μιας εικόνας κανονικότητας και είναι χρήσιμες για τη διατήρηση ανοιχτών καναλιών επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο, βοηθώντας παράλληλα στην αποσυμπίεση πιθανών εντάσεων.
Αν και η αρχική αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν ήπια, επηρεασμένη από τη συζήτηση και την αλληλοενημέρωση που είχαν οι Γεραπετρίτης και Φιντάν στις Βρυξέλλες, η Αθήνα εκφράζει ανησυχία. Υπολογίζεται ότι η πίεση που δέχεται η τουρκική κυβέρνηση από την αντιπολίτευση μπορεί να οδηγήσει σε κινήσεις στο πεδίο.
Από τη στιγμή που εγκρίθηκε ο ελληνικός ΘΧΣ τη Μεγάλη Τετάρτη, η Τουρκία αντέδρασε με έντονη «υστερία» στα ΜΜΕ και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτοί κατηγόρησαν την τουρκική κυβέρνηση και τον Ερντογάν ότι αποδέχθηκαν τα τετελεσμένα που επιβλήθηκαν από την Αθήνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κεντρικό σημείο της κριτικής είναι ότι με τον ελληνικό ΘΧΣ νομιμοποιείται ο «Χάρτης της Σεβίλλης», ότι γίνεται αποδεκτή η «παράνομη κατάληψη» των νησιών και νησίδων του Αιγαίου και, κυρίως, το ζήτημα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ. Παρά το γεγονός ότι αυτά τα δυνητικά όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης δεν αποτυπώνονται στον χάρτη που δημοσιοποιήθηκε.
Η δημοσιοποίηση του ελληνικού ΘΧΣ αποτέλεσε την τελευταία από μια σειρά ενεργειών που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στον τουρκικό Τύπο, στην αντιπολίτευση, καθώς και στους εθνικιστές που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν.
Η ανακοίνωση του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος, ο σχεδιασμός της «Ασπίδας του Αχιλλέα», η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου και η εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Ισραήλ, το ενδιαφέρον της Chevron για το οικόπεδο νότια της Κρήτης, που επικαλύπτει τη λιβυκή πλευρά του Τουρκολιβυκού Μνημονίου, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου στην αποτροπή άνευ όρων εμπλοκής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα, είναι ζητήματα που έχουν επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα στην τουρκική πλευρά.
Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Φιντάν την Πέμπτη, ότι έχει ολοκληρώσει τον δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), ο οποίος αποτυπώνει όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας», και αναμένεται να τον υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας