Κατεχόμενα: Διαδηλωτές εναντίον Ερντογάν – καταγγέλουν την απόπειρα ισλαμοποίησης του ψευδοκράτους

Πηγή Φωτογραφίας: France 24, Turkish Cypriots protest new rule allowing hijab in school
Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τους διαδηλωτές στα Κατεχόμενα να μην «σπείρουν σπόρους μίσους» εν μέσω της αυξανόμενης αντίδρασης των Τουρκοκυπρίων στις προσπάθειες της Αγκυρας να εξισλαμίσει μια από τις πιο κοσμικές μουσουλμανικές κοινωνίες στον κόσμο. Κατά την επίσκεψή του, το Σάββατο, ο Ερντογάν απευθύνθηκε με σκληρά λόγια στους Τουρκοκυπρίους που έχουν κλιμακώσει τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων που υποστηρίζει ο ίδιος, ιδίως έναν αμφιλεγόμενο νόμο που επιτρέπει τη μαντίλα στα σχολεία.
«Οσοι προσπαθούν να διαταράξουν την αδελφότητά μας, να δημιουργήσουν ρήγμα μεταξύ μας και να σπείρουν τους σπόρους του μίσους… δεν θα έχουν επιτυχία», είπε. Αργότερα, μιλώντας σε ένα φεστιβάλ τεχνολογίας, απείλησε τα συνδικάτα που αντιτάχθηκαν στο μέτρο: «Αν προσπαθήσετε να τα βάζετε με τις μαντίλες των κοριτσιών μας στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, λυπάμαι, θα μας βρείτε εναντίον σας».
Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι βγήκαν στους δρόμους της Λευκωσίας, φωνάζοντας «κάτω τα χέρια από τη γη μας», καθώς κατήγγειλαν τη νομοθεσία, σημείωσε η δημοσιογράφος Ελενα Σμιθ στον Guardian. Σε ομιλία λίγα μέτρα μακριά από την τουρκική πρεσβεία, η Σέλμα Εϊλέμ, η οποία ηγείται του συνδικάτου εκπαιδευτικών στα Κατεχόμενα, είπε ότι ο κανονισμός ισοδυναμεί «με επιβολή πολιτικού Ισλάμ» σε μια κοινωνία που όχι μόνο περηφανεύεται για την κοσμική της ταυτότητα, αλλά και για τον εγγενώς κοσμικό τρόπο ζωής.
«Λέμε, για άλλη μια φορά, στους εκπροσώπους του AKP (το κόμμα του Ερντογάν με ισλαμικές ρίζες): Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τα παιδιά μας και κρατήστε τα χέρια σας μακριά από την κοινωνία μας». Η διαδήλωση της Παρασκευής, η οποία ακολούθησε σχεδόν καθημερινές διαμαρτυρίες για τον νόμο για το χιτζάμπ, οργανώθηκε από περισσότερα από 100 συνδικάτα και κοινωνίες πολιτών, πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.
«Εν μέρει λόγω του κεμαλισμού αλλά και λόγω 82 ετών βρετανικής αποικιοκρατίας, οι Τουρκοκύπριοι είναι μακράν οι πιο κοσμικοί μουσουλμάνοι στον κόσμο», δήλωσε στον Guardian, ο Χιούμπερτ Φάουστμαν, καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών στο κυπριακό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Για τους Τουρκοκυπρίους, που αντιτίθενται εδώ και καιρό στη διαρκώς διευρυνόμενη επιρροή της Αγκυρας στα Κατεχόμενα, ο κανονισμός, είπε, ήταν περαιτέρω απόδειξη της αποφασιστικότητας του τούρκου προέδρου, όχι μόνο να διαβρώσει τις μακροχρόνιες κοσμικές παραδόσεις, αλλά και να αλλάξει τελικά τη δική τους ταυτότητα. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια πολιτιστική σύγκρουση», είπε ο Φάουστμαν. «Η νομοθεσία για τις μαντίλες θεωρείται μέρος της συνεχούς προσπάθειας του Ερντογάν να ανατρέψει τον κοσμικό χαρακτήρα της κοινότητας».
Καθώς όμως, οι αντιδράσεις δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης, οι Τουρκοκύπριοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να καταργήσουν το μέτρο –κι ας το έχει υπερασπιστεί σθεναρά ο Ερσίν Τατάρ, στενός σύμμαχος του Ερντογάν που υποστηρίζει ότι ο νόμος προστατεύει τους μαθητές από διακρίσεις. «Αν θέλουμε να σωθούμε, πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα», είπε στην Ελενα Σμιθ ο Σενέρ Ελσίλ, πρώην συνδικαλιστής. Όλο και περισσότερο, πρόσθεσε, οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται μειονότητα «στη γη μας» ως αποτέλεσμα της μετακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων εποίκων από την Τουρκία στα Κατεχόμενα.
«Η θρησκεία δεν ήταν ποτέ σημείο διχασμού σε αυτό το νησί, αλλά μετά από χρόνια κατασκευής τζαμιών στα οποία δεν πηγαίνουν καν οι Τουρκοκύπριοι, θέλουν να το κάνουν στα σχολεία μας», πρόσθεσε. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να σταθούμε απέναντι στον Ερντογάν και να ακουστεί η φωνή μας».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας