Από τα δάνεια στα κρυπτονομίσματα, η οικονομική πολιορκία της Χεζμπολάχ από τις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ABC News, Netanyahu gifts Trump golden pager in nod to Lebanon explosions
Στην αμείλικτη εκστρατεία της για την αποδυνάμωση της λιβανικής αντίστασης, η Ουάσιγκτον έχει ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη οικονομική και χρηματοπιστωτική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ, με στόχο την απομόνωση της οργάνωσης και την υπονόμευση της μεταπολεμικής επιρροής της.
Όπως αναφέρει το the cradle, η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο περιφερειακό σχέδιο των ΗΠΑ για την εξουδετέρωση των εχθρών του Ισραήλ και τη διασφάλιση ότι η Χεζμπολάχ δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο στην ανάκαμψη του Λιβάνου, με στόχο την αποδυνάμωση της θέσης της τόσο μεταξύ των υποστηρικτών της όσο και του ευρύτερου πληθυσμού.
Το σενάριο των ΗΠΑ βασίζεται στα συνήθη εργαλεία αλλαγής καθεστώτος – αποκλεισμοί, κυρώσεις, σαμποτάζ θεσμών – αλλά τώρα με έντονη ένταση, ενισχυμένη από τις περιφερειακές επιπτώσεις της κατάρρευσης της Συρίας και της αυξανόμενης επιρροής της Ουάσιγκτον στις λιβανέζικες θεσμούς.
Σημαντικό στοιχείο αυτής της εκστρατείας πίεσης είναι η άμεση και αυξημένη εμπλοκή των ΗΠΑ στις καθημερινές λειτουργίες των λιβανέζικων κρατικών φορέων, ιδίως σε λιμάνια, αεροδρόμια και χρηματοπιστωτικά δίκτυα.
Παρά ταύτα, η Χεζμπολάχ κατάφερε να κινητοποιήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε βοήθεια από την αναποτελεσματική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πριν από πέντε μήνες – υποστηρίζοντας τους εκτοπισμένους πολίτες και ξεκινώντας την αρχική φάση της ανοικοδόμησης στο νότο της χώρας, στην περιοχή της Μπεκάα και στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Απομόνωση του Λιβάνου
Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν δίστασε ποτέ να αναγνωρίσει δημοσίως το Ιράν ως τον κύριο χρηματοδότη της οργάνωσης. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν εργαστεί επιθετικά για να διακόψουν αυτόν τον σύνδεσμο – κυρίως στοχεύοντας τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Βηρυτού και Τεχεράνης.
Μετά από άμεσες απειλές του Ισραήλ κατά του Διεθνούς Αεροδρομίου Βηρυτού-Ραφίκ Χαρίρι και έντονες διπλωματικές και ασφαλιστικές πιέσεις από τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Λιβάνου υπό τον υποστηριζόμενο από τη Δύση πρόεδρο προχώρησε στην απαγόρευση της προσγείωσης και απογείωσης ιρανικών αεροσκαφών στη Βηρυτό. Ο στόχος: η διακοπή της φυσικής ροής συναλλάγματος και η διακοπή των μεταφορών υψηλής αξίας μέσω αέρα.
Αυτά τα μέτρα ακολουθήθηκαν από μια ριζική αναδιοργάνωση της ασφάλειας των αεροδρομίων. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση που ξεκίνησε υπό την κυβέρνηση του Νατζίμπ Μικάτι και του υπουργού Μεταφορών Αλί Χαμίε – ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης της Χεζμπολάχ – επεκτάθηκε.
Οι έλεγχοι έγιναν πιο αυστηροί και δεκάδες υπάλληλοι απομακρύνθηκαν ή μετατέθηκαν με βάση τη θρησκευτική, οικογενειακή ή πολιτική τους ιδιότητα. Ο έλεγχος της ασφάλειας των αεροδρομίων συγκεντρώθηκε στα χέρια του ταξίαρχου Κφούρι, με Αμερικανούς αξιωματούχους να παρακολουθούν στενά την εφαρμογή των μέτρων.
Ο στόχος είναι σαφής: να εξαλειφθούν οι μεταφορές μετρητών μέσω ταξιδιωτών. Σε μια περίπτωση τον Φεβρουάριο, οι αρχές κατάσχεσαν 2,5 εκατομμύρια δολάρια από έναν επιβάτη που έφτασε από την Τουρκία, τα οποία το Ανώτατο Ισλαμικό Σιιτικό Συμβούλιο διεκδίκησε ως δικά του – αν και οι αντίπαλοι ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα ανήκαν στη Χεζμπολάχ.
Η επιτήρηση στοχεύει πλέον τους επιβάτες που φτάνουν από την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ και αφρικανικές χώρες, ιδίως τους τακτικούς επιβάτες με λίγες ή καθόλου αποσκευές, που είναι ύποπτοι ως μεταφορείς.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εντείνει την πίεση προς την Τουρκία, το Ιράκ και το Κατάρ να παρακολουθούν τις χρηματοοικονομικές ροές προς τον Λίβανο, αξιοποιώντας τις σχέσεις τους με την Ισλαμική Δημοκρατία. Οι συνοριακοί έλεγχοι στα αεροδρόμια της Δυτικής Ασίας έχουν ενταθεί δραματικά.
Στο λιμάνι της Βηρυτού, βρίσκονται σε εξέλιξη παρόμοιες προσπάθειες. Τα πρωτόκολλα επιθεώρησης έχουν αναθεωρηθεί και το προσωπικό έχει απομακρυνθεί για να αποτραπεί η Χεζμπολάχ από τη χρήση εμπορευματοκιβωτίων για τη διακίνηση μετρητών. Ισραηλινοί αξιωματούχοι και Λιβανέζοι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν επισημάνει το λιμάνι – που εξακολουθεί να ανακτά τις δυνάμεις του από την καταστροφική έκρηξη του 2020 – ως υποτιθέμενο κέντρο διακίνησης λαθραίων.
Στα ανατολικά σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία, η πίεση ενισχύεται στρατιωτικά. Οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού κοντά στην περιοχή Qusayr Κασρ Άμρα – που συνορεύει με το Hermel του Λιβάνου – φαίνεται να συντονίζονται με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ να κλείσουν τις χερσαίες διαδρομές που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ για τη μεταφορά κεφαλαίων και όπλων.
Ο πρόεδρος της Συρίας και πρώην ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αχμάντ αλ-Σαράα, φέρεται να έχει ενημερώσει τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι η κυβέρνησή του παρεμποδίζει ενεργά τα κανάλια εφοδιασμού της Χεζμπολάχ. Εν τω μεταξύ, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούν τακτική επιτήρηση των συνόρων, χτυπώντας κατά βούληση ύποπτες μεταφορές.
Οικονομική ασφυξία μέσω των τραπεζών
Με τις οδούς λαθρεμπορίου υπό πολιορκία, η Ουάσινγκτον κλιμακώνει τις προσπάθειες να πνίξει τη Χεζμπολάχ μέσω του τραπεζικού και του εμπορικού τομέα. Όλες οι οικονομικές δραστηριότητες – από τα εμβάσματα μέχρι το βασικό εμπόριο – βρίσκονται πλέον υπό μικροσκοπικό έλεγχο για να διασφαλιστεί ότι η ομάδα θα αποκοπεί σε κάθε κόμβο.
Ο πρόσφατος διορισμός του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου, Καρίμ Σαΐντ, έχει ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή των ΗΠΑ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Λιβάνου. Ενώ ο προκάτοχός του, Ουασίμ Μανσούρι (συμμεριστής του Κινήματος Αμάλ), έλαβε τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό των χρηματοπιστωτικών δικτύων της Χεζμπολάχ, ο Σαΐντ επέκτεινε περαιτέρω αυτή την προσέγγιση, υιοθετώντας μια όλο και πιο εχθρική στάση απέναντι στη Χεζμπολάχ και συμβάλλοντας στην επιβολή των εντολών της Ουάσιγκτον στα τραπεζικά ιδρύματα του Λιβάνου.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν αυθαίρετα κλεισίματα λογαριασμών, πάγωμα μεταφορών και εντατικό έλεγχο των συνήθων συναλλαγών που υπάρχουν υποψίες ότι έχουν έστω και περιφερειακή σχέση με τη Χεζμπολάχ. Αν και έχουν σχεδιαστεί για να καταπνίξουν την οργάνωση, αυτές οι πολιτικές έχουν παγιδεύσει αμέτρητους απλούς Λιβανέζους – ειδικά σιίτες και άτομα με αντιπολιτευόμενο υπόβαθρο – εγκλωβίζοντάς τους σε ένα τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί πλέον ως μηχανισμός επιτήρησης και τιμωρίας που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ.
Τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος δέχονται επίσης πυρά. Έχουν επιβληθεί βαρύτατα πρόστιμα τόσο υπό τον Μανσούρι όσο και υπό τον Σαΐντ για συναλλαγές με άτομα που η Ουάσινγκτον έχει επισημάνει – συχνά αβάσιμα – ως μέλη της Χεζμπολάχ. Φαινομενικά μέρος μιας εκστρατείας για να εξαντληθεί η οικονομία του Λιβάνου που βασίζεται στα μετρητά, έχει βαθύτερο πολιτικό στόχο: Να κάνει τη βάση υποστήριξης της Χεζμπολάχ να πληρώσει το τίμημα της αντίστασης και να σπείρει τη διαφωνία μεταξύ των σιιτικών κοινοτήτων.
Ακόμη και τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν ξεφύγει από την προσοχή. Αν και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν μέσα στα συστήματα blockchain, οι αμερικανικές αρχές στοχεύουν στο σημείο εισόδου των κρυπτονομισμάτων, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αποκτούν ψηφιακό νόμισμα πριν αυτό βγει από το πεδίο της επίσημης εποπτείας.
Η επίθεση κατά του Αλ-Καρντ αλ-Χασάν
Εκτός από τον οικονομικό πόλεμο, το Ισραήλ έχει στρατιωτικά στοχεύσει ιδρύματα που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ, με κύριο μεταξύ αυτών την Ένωση Αλ-Καρντ αλ-Χασάν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, πολλά υποκαταστήματα του δανειστικού ιδρύματος βομβαρδίστηκαν. Ωστόσο, η εκστρατεία κατά αυτής της χρηματοπιστωτικής συνεταιριστικής οργάνωσης εκτείνεται πολύ πέρα από τις αεροπορικές επιδρομές.
Η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ είναι αποφασισμένα να διαλύσουν την Αλ-Καρντ αλ-Χασάν, θεωρώντας την ως πυλώνα της κοινωνικοοικονομικής υποδομής της Χεζμπολάχ και σύμβολο της λαϊκής αντίστασης. Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην κεντρική τράπεζα του Λιβάνου να κλείσει εντελώς το ίδρυμα. Αν και ο διοικητής Σαΐντ έχει αρνηθεί δημοσίως ότι υπάρχουν τέτοια σχέδια, οι πολιτικοί κύκλοι πιστεύουν ευρέως ότι η διάλυση της συνεταιριστικής οργάνωσης είναι ένα από τα βασικά του καθήκοντα.
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τράπεζες, η Αλ-Καρντ αλ-Χασάν λειτουργεί ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αλληλεγγύης. Αποστολή της είναι να παρέχει προσιτές υπηρεσίες σε υποεξυπηρετούμενες κοινότητες, πολλές από τις οποίες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον σκανδαλοσκόρπιστο ιδιωτικό τραπεζικό τομέα του Λιβάνου. Αυτό το εναλλακτικό μοντέλο υπονομεύει τη λογική του κέρδους των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθιστώντας το στρατηγικό στόχο προς εξάλειψη.
Η εκστρατεία για τη δυσφήμιση του συνεταιρισμού έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Έχουν εμφανιστεί ισχυρισμοί για ένα περιστατικό hacking στο παρελθόν, το οποίο φέρεται να εξέθεσε εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα πελατών – ονόματα, συναλλαγές και στοιχεία λογαριασμών.
Εάν αληθεύουν, θα παρέχουν στην Ουάσιγκτον μια λίστα στόχων για κυρώσεις και θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το ίδρυμα. Ο στόχος είναι να απομονωθεί η Αλ-Καρντ αλ-Χασάν, να καταστραφεί η εμπιστοσύνη του κοινού σε αυτήν και να εξουδετερωθεί η χρησιμότητά της για την αντίσταση.
Στρατηγική σαμποτάζ
Η Ουάσιγκτον ποντάρει σε αυτές τις συνδυασμένες τακτικές – αεροπορικές, χερσαίες, οικονομικές και ψηφιακές – για να αποδώσουν καρπούς πριν από τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Λίβανο.
Ο υποκείμενος υπολογισμός είναι ξεκάθαρος: κόψτε τους πόρους της Χεζμπολάχ, αποδυναμώστε τους θεσμούς της και η βάση της θα απέχει από τις εκλογές ή θα στραφεί προς αντίπαλες φατρίες. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο λιβανικό κοινοβούλιο, υπονομεύοντας τόσο το μερίδιο της Χεζμπολάχ όσο και αυτό του κύριου συμμάχου της, του Κινήματος Αμάλ.
Πρόκειται για μια στρατηγική όχι πειθούς, αλλά εξάντλησης – που δεν διεξάγεται στο πεδίο της μάχης, αλλά μέσω της γραφειοκρατίας, των τραπεζών και των δικτύων παρακολούθησης. Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι μια εξαντλημένη αντίσταση θα μετατραπεί σε υποταγμένη αντίσταση – και, τελικά, σε καθόλου αντίσταση.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας