Nέα της αγοράς

Η παρακμή του SWIFT: Πώς οι παγκόσμιες δυνάμεις ξεφεύγουν από την παγίδα του δολαρίου

Η παρακμή του SWIFT: Πώς οι παγκόσμιες δυνάμεις ξεφεύγουν από την παγίδα του δολαρίου

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Η παρακμή του SWIFT: Πώς οι παγκόσμιες δυνάμεις ξεφεύγουν από την παγίδα του δολαρίου

Σήμερα, μια διευρυνόμενη συμμαχία κρατών – μερικά από τα οποία έχουν υποστεί κυρώσεις, άλλα απλώς είναι επιφυλακτικά – απομακρύνεται από το δολάριο ΗΠΑ και το δίκτυο SWIFT, υιοθετώντας νέα χρηματοπιστωτικά συστήματα που υπόσχονται να λειτουργούν πέρα από την εμβέλεια της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το SWIFT ως όπλο, αλλά τώρα τόσο οι σύμμαχοι όσο και οι αντίπαλοί τους δημιουργούν διαφυγές από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από το δολάριο.

Η μετατροπή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς σε όπλο έχει καταστεί ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Κεντρικό ρόλο σε αυτό έχει διαδραματίσει ο έλεγχος της Ουάσιγκτον επί της Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), μιας υπηρεσίας χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που κάποτε θεωρούνταν ουδέτερη πλατφόρμα, αλλά τώρα χρησιμοποιείται ανοιχτά για την επιβολή δυτικών κυρώσεων και τον απομονωτισμό των αντιπάλων.

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με οικονομικές κυρώσεις τις χώρες που εγκατέλειψαν το δολάριο, τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση της αξίας του νομίσματος από την εποχή του Νίξον. Αυτή η συμβολική στιγμή συνέπεσε με μια παγκόσμια μεταβολή που είχε ήδη αρχίσει: την επιτάχυνση των προσπαθειών των χωρών να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ χρηματοπιστωτική υποδομή.

Σήμερα, μια διευρυνόμενη συμμαχία κρατών – μερικά από τα οποία έχουν υποστεί κυρώσεις, άλλα απλώς είναι επιφυλακτικά – απομακρύνεται από το δολάριο ΗΠΑ και το δίκτυο SWIFT, υιοθετώντας νέα χρηματοπιστωτικά συστήματα που υπόσχονται να λειτουργούν πέρα από την εμβέλεια της Ουάσιγκτον.

Ένα εργαλείο οικονομικού πολέμου

Το SWIFT δεν είναι τράπεζα ούτε φορέας επεξεργασίας πληρωμών, αλλά μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων που επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να στέλνουν ασφαλείς εντολές συναλλαγών πέρα από τα σύνορα. Το βασική του πλεονεκτήματα είναι η ταχύτητα, η κρυπτογράφηση και η σχεδόν καθολική υιοθέτηση και τυποποίησή του. Τράπεζες σε διαφορετικές χώρες, που λειτουργούν σε διαφορετικές γλώσσες και νομίσματα, βασίζονται εδώ και καιρό σε αυτό για την ομαλή διεξαγωγή των συναλλαγών τους.

Η εικόνα αυτή υπέστη πλήγμα το 2006, όταν αποκαλύφθηκε ότι το SWIFT είχε παράσχει κρυφά δεδομένα συναλλαγών στη CIA και στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Προγράμματος Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (TFTP). Η παρακολούθηση αυτή συνεχίζεται, με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) να παρακολουθεί σήμερα τα μηνύματα του SWIFT.

Στη συνέχεια, το 2012, οι σκληροπυρηνικοί των δύο κομμάτων της οργάνωσης United Against Nuclear Iran (UANI) πίεσαν το SWIFT να διακόψει τις σχέσεις της με την Τεχεράνη, κατηγορώντας τη χώρα για παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Το SWIFT συμμορφώθηκε αμέσως. Ωστόσο, όταν Παλαιστίνιοι ακτιβιστές ζήτησαν να γίνει το ίδιο με το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, η εκστρατεία αγνοήθηκε. Με το προηγούμενο που είχε δημιουργηθεί, το SWIFT απέκλεισε τη Βόρεια Κορέα το 2017 και τη Ρωσία το 2022.

Το μήνυμα ήταν σαφές: το SWIFT δεν ήταν πλέον ουδέτερο. Ήταν ένα εργαλείο οικονομικού πολέμου.

Μια νέα αρχιτεκτονική αναδύεται

Ο αποκλεισμός από το SWIFT μπορεί να παραλύσει μια οικονομία σε μια νύχτα. Οι τράπεζες απομονώνονται, αδυνατώντας να στείλουν ή να λάβουν πληρωμές ακόμη και με μη δυτικούς εταίρους. Το εμπόριο σταματά. Ωστόσο, η τακτική αυτή αποδεικνύεται αυτοκαταστροφική.

Αφού η Δύση απείλησε να την αποσυνδέσει μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Ρωσία ανέπτυξε τη δική της πλατφόρμα: το Σύστημα Μεταφοράς Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων (SPFS), που ξεκίνησε το 2017. Σήμερα, το SPFS περιλαμβάνει 177 ξένα ιδρύματα από 25 χώρες.

Το Ιράν, το οποίο ανακοίνωσε το 2023 ότι είχε αρχίσει να ενσωματώνει τα συστήματα διατραπεζικής επικοινωνίας και μεταφοράς με τη Ρωσία, εργάζεται για τη δική του υποδομή χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, γνωστή ως Automated Currency Management and Exchange Reporting (ACUMER).

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση για το SWIFT δεν προέρχεται από τα κράτη που έχουν υποβληθεί σε κυρώσεις, αλλά από τις ανερχόμενες δυνάμεις που αναμένουν μελλοντική εχθρότητα από τις ΗΠΑ.

Η Κίνα ξεκίνησε το Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (CIPS) το 2015. Αν και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το SWIFT για πολλές συναλλαγές, το CIPS διαθέτει το δικό του επίπεδο ανταλλαγής μηνυμάτων, επιτρέποντας την απρόσκοπτη εμπορική συναλλαγή με τη Ρωσία και άλλους εταίρους. Σχεδόν 4.800 τράπεζες συμμετέχουν σήμερα στο CIPS – περίπου το ήμισυ του συνολικού αριθμού των τραπεζών του SWIFT, παρά το γεγονός ότι έχει λιγότερο από μια δεκαετία ζωής.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια ενοποιημένη, διασυνοριακή εναλλακτική λύση, ο συνασπισμός BRICS άρχισε να αναπτύσσει το «BRICS Pay» το 2018. Με τον συνασπισμό να ξεπερνά πλέον το G7 σε οικονομικό μέγεθος, οι χώρες BRICS αποτελούν πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας. Το BRICS Pay ξεκίνησε πιλοτικές πληρωμές το 2019 και έλαβε πλήρη υποστήριξη από την Κίνα τον Οκτώβριο του 2024. Αν και βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό στάδιο, η δυνητική του κλίμακα το καθιστά τον πιο σοβαρό ανταγωνιστή του SWIFT μέχρι σήμερα.

Γρήγορη έξοδος του δολαρίου

Ωστόσο, η απομάκρυνση από το SWIFT δεν περιορίζεται πλέον στους αντιπάλους της Αμερικής.

Το 2022, η Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) – ένας συνασπισμός 10 κρατών, κυρίως φιλικών προς τις ΗΠΑ, με 600 εκατομμύρια κατοίκους – ξεκίνησε την πρωτοβουλία Regional Payment Connectivity (RPC). Η πρωτοβουλία αυτή αξιοποιεί εθνικά συστήματα πληρωμών σε πραγματικό χρόνο, όπως το PayNow της Σιγκαπούρης και το PromptPay της Ταϊλάνδης, για να επιτρέπει άμεσες μεταφορές χωρίς να εξαρτάται από το SWIFT.

Προηγουμένως, οι διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ των κρατών της ASEAN απαιτούσαν μετατροπή σε δολάρια ΗΠΑ και αντίστροφα. Για παράδειγμα, αν κάποιος στέλνει χρήματα από τη Σιγκαπούρη στις Φιλιππίνες, τα δολάρια Σιγκαπούρης θα μετατρέπονται σε δολάρια ΗΠΑ και, στη συνέχεια, τα δολάρια ΗΠΑ θα μετατρέπονται σε πέσος Φιλιππίνων. Με το RPC, αυτές οι μετατροπές παρακάμπτονται, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας την αποδοτικότητα. 

Την ίδια χρονιά, η Αφρικανική Ένωση εγκαινίασε το Pan-African Payment and Settlement System (PAPSS), το οποίο επίσης παρακάμπτει το SWIFT και τον ενδιάμεσο ρόλο του δολαρίου.

Αυτή η αθόρυβη επανάσταση μεταξύ των εταίρων της Ουάσιγκτον σηματοδοτεί μια βαθύτερη αλλαγή: ακόμη και οι σύμμαχοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην πολιτικοποίηση του SWIFT.

Σπάζοντας το μονοπώλιο 

Παρά την τάση αυτή, το SWIFT δεν θα εξαφανιστεί αύριο. Πολλές τράπεζες το χρησιμοποιούν σε συνδυασμό με εναλλακτικές λύσεις για να μεγιστοποιήσουν την πρόσβαση στην αγορά. Ωστόσο, η εξάπλωση των νέων συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων προσφέρει στις χώρες πρωτοφανείς επιλογές για την επιβολή της οικονομικής τους κυριαρχίας.

Το 2012, το Ιράν έπρεπε να βασιστεί στο ανταλλακτικό εμπόριο και στο λαθρεμπόριο χρυσού για να παρακάμψει τις κυρώσεις. Σήμερα, μπορεί να εμπορεύεται με την Κίνα μέσω του CIPS και με τη Ρωσία μέσω του SPFS. Καθώς όλο και περισσότερα κράτη υιοθετούν παρόμοια συστήματα, ο αντίκτυπος τυχόν μελλοντικών απαγορεύσεων του SWIFT μειώνεται σημαντικά σύμφωνα με το The Cradle

Αυτό υπονομεύει τα βασικά πλεονεκτήματα του SWIFT. Ασφάλεια; Έχει υποστεί ζημιά από την παρακολούθηση των ΗΠΑ και την παραβίαση της ασφάλειας της Τράπεζας του Μπαγκλαντές το 2016, κατά την οποία κλάπηκαν 81 εκατομμύρια δολάρια. Ταχύτητα; Έχει ξεπεραστεί από συστήματα σε πραγματικό χρόνο όπως το RPC και το PAPSS. Καθολικότητα; Μειώνεται με κάθε χώρα που αποβάλλεται από το δίκτυο. 

Η πραγματική δύναμη του SWIFT έγκειται στο φαινόμενο του δικτύου: λειτουργεί επειδή το χρησιμοποιούν όλοι. Ωστόσο, με κάθε αποσύνδεση για πολιτικούς λόγους, το δίκτυο συρρικνώνεται. Αντίθετα, το CIPS της Κίνας δεν έχει ιστορικό ευρέων κυρώσεων, γεγονός που το καθιστά ασφαλέστερη επιλογή για κράτη που επιδιώκουν χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η επιρροή του δολαρίου εξασθενεί

Η παρακμή του SWIFT συμβαδίζει με την αποδυνάμωση του παγκόσμιου ρόλου του δολαρίου ΗΠΑ. Δεδομένου ότι το SWIFT λειτουργεί ως “φύλακας”, η Ουάσιγκτον μπορεί να τιμωρήσει οποιαδήποτε χώρα προσπαθήσει να απορρίψει το δολάριο στις συναλλαγές της. Αλλά μόλις τα εναλλακτικά συστήματα καταργήσουν αυτή την επιρροή, οι χώρες μπορούν να εξερευνήσουν άλλα νομίσματα συναλλαγών. Επιπλέον, οι πλατφόρμες σε πραγματικό χρόνο όπως το RPC μειώνουν συνολικά την εξάρτηση από ενδιάμεσα νομίσματα.

Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία διερευνούν τώρα το εμπόριο με βάση το ρενμίνμπι. Αυτή η αλλαγή θα ήταν αδιανόητη στην εποχή της κυριαρχίας του δολαρίου, όταν το SWIFT βρισκόταν στο αποκορύφωμά του.

Φυσικά, η οικονομική υπεροχή των ΗΠΑ δεν θα εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, η ραγδαία άνοδος των παράλληλων συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων δείχνει ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις – τόσο αντίπαλες όσο και σύμμαχες – χαράζουν πορεία έξω από την οικονομική τροχιά της Δύσης σύμφωνα με το The Cradle 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments