Ξεκίνησε στη Βουλή η μάχη της δικογραφίας για τα Τέμπη

Πηγή Φωτογραφίας: [375142] ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Τα επόμενα βήματα σχετικά με τη διαχείριση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί και αποσταλεί στη Βουλή για την τραγωδία στα Τέμπη θα καθοριστούν από τα κόμματα. Ο εκτενής φάκελος, που ξεπερνά τις 60.000 σελίδες, είναι διαθέσιμος προς μελέτη στους βουλευτές στην αίθουσα 168 του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, περιλαμβάνει πιθανές ευθύνες των πρώην υπουργών Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, αν και τα αδικήματα που αφορούν τον τελευταίο είναι παραγεγραμμένα.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν σαφείς οι προθέσεις των κομμάτων, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κατατεθεί πρόταση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Με βάση την κοινοβουλευτική αριθμητική, τα μόνα κόμματα που μπορούν να υποβάλουν αυτοτελή πρόταση είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι υπόλοιποι δεν διαθέτουν τους 30 βουλευτές που απαιτούνται.
Από εκεί και πέρα, είναι πιθανό να υποβληθεί και μια επιπλέον πρόταση, με κύριους υποστηρικτές τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (οι οποίοι ανέρχονται σε 26), καθώς και ανεξάρτητους και πιθανώς μέλη άλλων, μικρότερων κοινοβουλευτικών ομάδων.
Άρνηση για το μοντέλο Τριαντόπουλου
Στην αντιπολίτευση υπάρχει ομόφωνη συμφωνία για την αποφυγή του σεναρίου Τριαντόπουλου. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιθυμούν τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα περιορίζεται σε εξετάσεις του υπουργού χωρίς να προχωρά σε ανακριτικές ενέργειες, όπως η λήψη καταθέσεων μαρτύρων ή η αίτηση εγγράφων από τις αρμόδιες αρχές. Αντίθετα, η επιτροπή θα παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου μετά την εξέταση του υπουργού.
Πριν φτάσει η διαδικασία σε αυτό το σημείο, ωστόσο, η κατάσταση στην υπόθεση Καραμανλή είναι πιο περίπλοκη σε σύγκριση με την περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου, όπου το κατηγορητήριο ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο.
Ο εισαγγελικός λειτουργός φέρεται να αναφέρει τέσσερα πλημμελήματα και ένα κακούργημα που εξετάζει, χωρίς να προβαίνει σε κρίσεις όπως απαιτεί ο νόμος, συνδέοντας τα με πολιτικά πρόσωπα. Έτσι, το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης αρχίζει να διαμορφώνεται γύρω από τη φύση των αδικημάτων που θα ελεγχθούν σε σχέση με τον κ. Καραμανλή και την τραγωδία στα Τέμπη, αν δηλαδή αυτά θα είναι πλημμελήματα ή κακουργήματα.
Η στάση της Νέας Δημοκρατίας
Από τις διαθέσιμες πληροφορίες προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί την υπερψήφιση προτάσεων που περιλαμβάνουν κακουργηματικά αδικήματα, αλλά θα περιοριστεί σε πλημμελήματα, ανάλογα με τις προτάσεις που θα υποβληθούν.
Εάν τα κόμματα καταθέσουν προτάσεις που συνδυάζουν πλημμελήματα και κακουργήματα, η πλειοψηφία θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποια από αυτές θα υποστηρίξει κατά τη μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Αντίθετα, σε περίπτωση που προταθεί μόνο κακουργηματική πρόταση, θα είναι υποχρεωμένη να υποβάλει τη δική της.
Αυτό που υποστηρίζει η αντιπολίτευση είναι ότι δεν είναι δυνατόν οι υπηρεσιακοί παράγοντες να διώκονται για κακούργημα, ενώ ο πολιτικός τους προϊστάμενος να αντιμετωπίζει μόνο πλημμέλημα. Εάν, λοιπόν, η υπάρχουσα ατμόσφαιρα δεν επιτρέπει στην πλειοψηφία να προχωρήσει σε τέτοιους χειρισμούς, υπάρχει ως τελευταία λύση η δυνατότητα παραπομπής στο τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό το συμβούλιο μπορεί να εξετάσει τα στοιχεία της κατηγορίας και να αξιολογήσει την ουσιαστική τους βασιμότητα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας