Ο κανόνας 30:30:30:10 για συνταξιοδοτικό σχεδιασμό – Τι σημαίνει

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ο κανόνας 30:30:30:10 για συνταξιοδοτικό σχεδιασμό – Τι σημαίνει
Σε μια εποχή οικονομικής αστάθειας, γεωπολιτικών εντάσεων και αλλαγών στη φορολογία κληρονομιάς και συντάξεων, ο σωστός σχεδιασμός για τα χρόνια μετά την εργασία αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Ένας κανόνας που κερδίζει έδαφος στους κύκλους των οικονομικών συμβούλων είναι ο λεγόμενος 30:30:30:10, μια πρακτική μέθοδος για την κατανομή επενδύσεων και αποταμιεύσεων με στόχο την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του συνταξιοδοτικού χαρτοφυλακίου.
Ο Joshua White, επικεφαλής ανάπτυξης στη Level Group, εξηγεί ότι από τον Απρίλιο του 2027, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αχρησιμοποίητες συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις θα υπολογίζονται πλέον στη συνολική αξία της περιουσίας για τον υπολογισμό φόρου κληρονομιάς, καταργώντας την υφιστάμενη εξαίρεση. Όπως επισημαίνει, αυτό ενδέχεται να επηρεάσει ιδιαίτερα όσους έχουν συντάξεις καθορισμένων παροχών, ενώ όσοι διαθέτουν συντάξεις καθορισμένων εισφορών δεν αναμένεται να επηρεαστούν στον ίδιο βαθμό.

Η αύξηση των τιμών ακινήτων σε συνδυασμό με το φαινόμενο της «δημοσιονομικής ολίσθησης» εκτιμάται ότι θα οδηγήσει περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτησίες στη Βρετανία πάνω από το όριο φορολόγησης, φέρνοντας πολλές οικογένειες για πρώτη φορά αντιμέτωπες με τον φόρο κληρονομιάς. Ο White υπογραμμίζει πως οι κληρονόμοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους φορολογικούς κινδύνους.
Πώς λειτουργεί ο κανόνας 30:30:30:10
Η μέθοδος προβλέπει την εξής κατανομή:
- 30% σε ομόλογα,
- 30% σε μετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων,
- 30% σε ακίνητη περιουσία,
- 10% σε μετρητά ή ισοδύναμα μετρητών.
Σύμφωνα με την Antonia Medlicott, ιδρύτρια του Investing Insiders, ο σκοπός του κανόνα είναι να περιορίσει τους κινδύνους μέσω της διαφοροποίησης, χωρίς να χάνεται η δυνατότητα απόδοσης των επενδύσεων μακροπρόθεσμα. Η εξισορροπημένη έκθεση σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων προσφέρει σταθερότητα σε περιόδους αστάθειας, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα.
Όπως σημειώνει, τα επιτόκια στις αποταμιεύσεις είναι συνήθως χαμηλότερα από τον πληθωρισμό, κάτι που οδηγεί σε σταδιακή μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταθέσεων με την πάροδο του χρόνου. Ο συγκεκριμένος κανόνας συμβάλλει στην προστασία των χρημάτων από τη φθορά της αξίας μέσω της επένδυσής τους σε ενεργητικά με μεγαλύτερη απόδοση.
Μειωμένος κίνδυνος και άμεση ρευστότητα
Η κατανομή 10% του χαρτοφυλακίου σε μετρητά προσφέρει άμεση ρευστότητα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, χωρίς να χρειάζεται ρευστοποίηση επενδύσεων. Παράλληλα, η υπόλοιπη κατανομή διασφαλίζει ότι οι επενδύσεις δεν εξαρτώνται από την πορεία μιας μόνο αγοράς.
Ωστόσο, η Medlicott προειδοποιεί πως αυτός ο κανόνας είναι πιο συντηρητικός και ενδέχεται να αποφέρει μικρότερες αποδόσεις σε βάθος χρόνου, συγκριτικά με ένα χαρτοφυλάκιο που στηρίζεται περισσότερο στις μετοχές. Όπως σημειώνει, οι πάροχοι συντάξεων τείνουν να επενδύουν πιο επιθετικά όταν οι ασφαλισμένοι είναι νέοι και σταδιακά μειώνουν τον κίνδυνο όσο πλησιάζει η συνταξιοδότηση.
Ο Robbert Mulder, operating partner της Senior Capital, σημειώνει ότι το 30:30:30:10 ίσως δεν είναι η βέλτιστη επιλογή για όσους βρίσκονται ήδη κοντά ή έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Ειδικά στην Ευρώπη, όπως εξηγεί, αυξάνεται η δημοτικότητα των ενυπόθηκων δανείων αποδέσμευσης κεφαλαίου (equity release mortgages), τα οποία επιτρέπουν σε συνταξιούχους να αξιοποιήσουν την αξία της κατοικίας τους χωρίς άμεση αποπληρωμή τόκων. Αυτό προσφέρει επιπλέον εισόδημα και βελτιώνει την καθημερινότητά τους χωρίς να επηρεάζεται απαραίτητα η κληρονομιά.
Ο Mulder επισημαίνει πως με κατάλληλη καθοδήγηση, αυτού του είδους τα χρηματοοικονομικά εργαλεία μπορούν να συνδυάσουν την ανάγκη για ρευστότητα με τη μακροπρόθεσμη προστασία της οικογενειακής περιουσίας.
Δεν είναι πανάκεια
Όπως κάθε στρατηγική αποταμίευσης, έτσι και ο κανόνας 30:30:30:10 δεν αποτελεί «μονόδρομο» για όλους. Οι ειδικοί συνιστούν προσαρμογές των ποσοστών ανάλογα με το προφίλ κινδύνου, τους στόχους και τη χρονική απόσταση από τη συνταξιοδότηση. Για παράδειγμα, κάποιος με υψηλότερη ανοχή στον επενδυτικό κίνδυνο μπορεί να επιλέξει μεγαλύτερη έκθεση σε μετοχές και μικρότερη σε ομόλογα ή ακίνητα.
Τέλος, η Medlicott συμβουλεύει ότι «εάν δεν είστε βέβαιοι για τη βέλτιστη στρατηγική, είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε σε έναν πιστοποιημένο οικονομικό σύμβουλο, ο οποίος μπορεί να σχεδιάσει το επενδυτικό σας πλάνο με βάση τις δικές σας ανάγκες και επιδιώξεις».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας