Διεθνή

Σε ρυθμούς… κονκλάβιου το Βατικανό

Σε πλήρη καραντίνα και χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο οι 133 καρδινάλιοι αναμένεται από αύριο να κλειστούν στην Καπέλα Σιξτίνα έως ότου επιλέξουν τον νέο πάπα

Αυτή πρέπει να είναι η πιο μυστικοπαθής εκλογική διαδικασία στον κόσμο. Όταν 133 καθολικοί καρδινάλιοι θα κλειστούν την Τετάρτη στην Καπέλα Σιξτίνα για να επιλέξουν τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου, ο καθένας από αυτούς θα έχει ορκιστεί στα Ευαγγέλια να κρατήσει τις λεπτομέρειες μυστικές για όλη του τη ζωή.

Το ίδιο ισχύει και για κάθε άτομο μέσα στο Βατικανό κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου: από τους δύο γιατρούς που βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε επείγον περιστατικό, μέχρι το προσωπικό της τραπεζαρίας που ταΐζει τους καρδιναλίους. Όλοι ορκίζονται να τηρούν «απόλυτη και αιώνια μυστικότητα».

Για σιγουριά, το παρεκκλήσι και οι δύο ξενώνες θα σαρώνονται για μικρόφωνα και κοριούς, σημειώνει το BBC.

«Υπάρχουν ηλεκτρονικοί παρεμβολείς για να διασφαλιστεί ότι τα σήματα των τηλεφώνων και του wi-fi δεν εισέρχονται ή εξέρχονται», δήλωσε ο Τζον Άλεν, συντάκτης του ειδησεογραφικού ιστότοπου Crux. «Το Βατικανό παίρνει την ιδέα της απομόνωσης εξαιρετικά σοβαρά».

Απόλυτος αποκλεισμός

Ο αποκλεισμός δεν αφορά μόνο τη μυστικότητα της διαδικασίας ψηφοφορίας.

Έχει επίσης ως στόχο να σταματήσει «κακόβουλες δυνάμεις» από το να αποσπάσουν πληροφορίες ή να διαταράξουν τη διαδικασία και να διασφαλίσει ότι όσοι ψηφίζουν δεν θα επηρεαστούν από τον έξω κόσμο σε αυτό που ίσως θα είναι μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής τους.

Οι καθολικοί θα σας πουν ότι οι εκλογές καθοδηγούνται από τον Θεό, όχι από την πολιτική. Αλλά η ιεραρχία δεν παίρνει κανένα ρίσκο.

Κατά την είσοδο στο κονκλάβιο, όλοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων, των ταμπλετών και των έξυπνων ρολογιών. Το Βατικανό έχει τη δική του αστυνομία για την επιβολή των κανόνων.

«Δεν υπάρχουν τηλεοράσεις, εφημερίδες ή ραδιόφωνο στον ξενώνα για το κονκλάβιο – τίποτα», δήλωσε ο Μονσινιόρ Πάολο ντε Νίκολο, ο οποίος ήταν επικεφαλής του παπικού οίκου για τρεις δεκαετίες.

«Δεν μπορείς καν να ανοίξεις τα παράθυρα, επειδή πολλά δωμάτια έχουν παράθυρα προς τον εξωτερικό κόσμο».

Όλοι όσοι εργάζονται πίσω από τα ψηλά τείχη του Βατικανού για το κονκλάβιο έχουν ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό. Ακόμα κι έτσι, τους απαγορεύεται να επικοινωνούν με τους εκλέκτορες.

«Οι καρδινάλιοι είναι εντελώς αποκομμένοι από την επικοινωνία», δήλωσε η Ινές Σαν Μαρτίν από τις Ποντιφικές Εταιρείες Ιεραποστολής στις ΗΠΑ. «Θα υπάρχουν μόνο γουόκι-τόκι για κάποιες ειδικές περιστάσεις, όπως “χρειαζόμαστε ένα γιατρό” ή “Έι, ο πάπας έχει εκλεγεί, μπορεί κάποιος να ενημερώσει τους κωδωνοκρούστες στη Βασιλική”».

Το κυνήγι του καρδινάλιου

Επισήμως, οι καρδινάλιοι απαγορεύεται να σχολιάζουν ακόμη και τώρα. Αλλά από τη στιγμή που κηδεύτηκε ο πάπας Φραγκίσκος, τμήματα του ιταλικού Τύπου και πολλοί επισκέπτες μετατράπηκαν σε κυνηγούς καρδιναλίων, προσπαθώντας να εντοπίσουν τον πιθανότερο διάδοχό του.

«Κρασί και ριγκατόνι: οι τελευταίοι δείπνοι των καρδιναλίων», ήταν ένας τίτλος στη La Repubblica που περιέγραφε τους «πρίγκιπες της εκκλησίας» να απολαμβάνουν «καλά ρωμαϊκά γεύματα» πριν από το lockdown.

Οι δημοσιογράφοι έψαχναν στη συνέχεια τους σερβιτόρους για το τι μπορεί να άκουσαν. «Τίποτα», είπε αυτή την εβδομάδα ένας από τους σερβιτόρους στο Roberto’s, δύο δρόμους πιο πίσω από τον Άγιο Πέτρο. «Πάντα κάνουν ησυχία όποτε πλησιάζουμε».

Υπάρχουν πλέον σχεδόν 250 καρδινάλιοι στην πόλη, που έχουν κληθεί από όλο τον κόσμο, αν και όσοι είναι 80 ετών και άνω δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Καθώς κατευθύνονται στο Βατικανό για τις καθημερινές τους συνάξεις για να συζητήσουν τις εκλογές, ο καθένας τους περιβάλλεται και βομβαρδίζεται με ερωτήσεις σχετικά με την πρόοδο.

Δεν έχουν δώσει πολλές απαντήσεις πέρα από την «ανάγκη για ενότητα» ή τις διαβεβαιώσεις ότι το κονκλάβιο θα είναι σύντομο.

Ο έξω κόσμος «Η όλη ιδέα είναι να είναι μια θρησκευτική απόφαση, όχι πολιτική», εξηγεί η Ινές Σαν Μαρτίν. «Λέμε ότι το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τη συζήτηση και την ψηφοφορία΄».

Αλλά ο πάπας ηγείται ενός τεράστιου, πλούσιου θεσμού με σημαντική ηθική εξουσία και παγκόσμια επιρροή σε όλα, από την επίλυση συγκρούσεων μέχρι τη σεξουαλική πολιτική.

Έτσι, ο άνθρωπος που θα επιλεγεί – και το όραμα και οι προτεραιότητές του – έχουν σημασία πολύ πέρα από το Βατικανό.

Ορισμένοι καθολικοί μονάρχες είχαν δικαίωμα βέτο στις εκλογές μέχρι το 1907. Σήμερα, φωνές από όλες τις πλευρές προσπαθούν να επηρεάσουν τη συζήτηση – κυρίως προφανώς μέσω των μέσων ενημέρωσης.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο