Σταματήστε να είστε «πολύ καλοί» με τους άλλους στη δουλειά – Τρεις συμβουλές

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Σταματήστε να είστε «πολύ καλοί» με τους άλλους στη δουλειά – Τρεις συμβουλές
Σχεδόν όλοι θα βρεθούν κάποια στιγμή σε μια αλληλεπίδραση που τους κάνει να αισθάνονται άβολα. Και στη δουλειά, αυτές οι καταστάσεις προκύπτουν καθημερινά. Δίνουμε και παίρνουμε ανατροφοδότηση, διαχειριζόμαστε τη δυναμική της ομάδας και ξεπερνάμε τις διαφορές καταστάσεις.
Οι περισσότεροι από εμάς ακολουθούμε μια απλή προσέγγιση για να καταπνίξουμε τη δυσφορία: Χαμογελάμε όσο πιο έντονα μπορούμε, γελάμε (ακόμη και όταν τίποτα δεν είναι αστείο) και σκύβουμε το κεφάλι για να πείσουμε τους άλλους πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η αλληλεπίδραση θα είναι θετική, είμαι καλός/ή.
Μήπως όμως υπερβάλλετε;

Το πρόβλημα με το να είσαι υπερβολικά καλός/ή
Υπάρχει μια τραγική ειρωνεία εδώ: Όσο περισσότερο προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε την ευγένεια για να καλύψουμε τη δυσφορία μας, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν τι νιώθουμε.
Οι άνθρωποι είναι καλοί στο να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα, τα οποία διαρρέουν μέσω της μη λεκτικής συμπεριφοράς μας, όπως ο τόνος της φωνής. Νομίζουμε ότι κάνουμε καλή δουλειά στο να καλύπτουμε το άγχος μας με τα κομπλιμέντα, αλλά όταν αυτά τα κομπλιμέντα δίνονται μέσα από τεχνητά χαμόγελα, κανείς δεν πείθεται.
Συχνά, ρυθμίζουμε τη δυσφορία μας δίνοντας ανατροφοδότηση που είναι τόσο γενική, που δεν είναι χρήσιμη. Σκεφτείτε το κλασικό «Πολύ καλή δουλειά!».
Η υπερβολικά θετική ανατροφοδότηση σηματοδοτεί ότι δεν δίνετε προσοχή και πιθανότατα δεν δίνετε, αν είστε πολύ απασχολημένοι προσπαθώντας να ρυθμίσετε τις αντιδράσεις του εαυτού σας. Με την πάροδο του χρόνου, το άτομο που δέχεται την ανατροφοδότηση γίνεται δύσπιστο απέναντί σας. Χρειάζονται συγκεκριμένες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους άλλους πραγματικά να βελτιώσουν τη δουλειά τους.
Τι να κάνετε αντ’ αυτού
Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε περιβάλλοντα όπου το να είναι υπερβολικά ευγενικοί είναι ο κανόνας. Ακολουθούν τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε αυτή την κουλτούρα σε μια άλλη, στην οποία εκτιμάται η ειλικρινής, χρήσιμη ανατροφοδότηση.
1. Αμφισβητήστε την «κουλτούρα της καλοσύνης»
Αναρωτηθείτε: Απολαμβάνουν όλοι γύρω μου αυτή την υπερβολικά ευγενική κουλτούρα ή το κάνουν επειδή το κάνουν όλοι οι άλλοι;
Οι κοινωνικές νόρμες είναι ένας μεγάλος παράγοντας που καθοδηγεί τις συμπεριφορές και όσο πιο γρήγορα οι νεοεισερχόμενοι υιοθετούν αυτές τις νόρμες, τόσο πιο γρήγορα θα θεωρηθεί ότι «ταιριάζουν» στο σύνολο. Αν ένας νεοεισερχόμενος παρατηρήσει ότι όλοι μοιράζουν κομπλιμέντα μετά από μια κακή παρουσίαση, θα κάνει το ίδιο.
Αν κανείς δεν αμφισβητεί ρητά αυτή τη συμπεριφορά, το αποτέλεσμα είναι αυτό που οι κοινωνικοί ψυχολόγοι αποκαλούν «πλουραλιστική άγνοια»: Όλοι υποθέτουν ότι οι άλλοι κάνουν υπερβολικά ωραία σχόλια επειδή το θέλουν. Αλλά κατά βάθος, σε κανέναν δεν αρέσει.
Ξεκινήστε μια συζήτηση γύρω από την αλλαγή. Πάρτε μια ιδέα για το τι πραγματικά αισθάνονται οι άνθρωποι για την κουλτούρα της καλοσύνης. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να προτείνετε εναλλακτικές λύσεις.
Πριν από την επόμενη παρουσίαση, για παράδειγμα, μπορείτε να ρωτήσετε τους ανθρώπους: «Πώς θα αισθανόσασταν αν ο καθένας μας έγραφε τρία συγκεκριμένα πράγματα που θα μπορούσατε να βελτιώσετε και τρία συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσετε στο τέλος της παρουσίασης;».
2. Να είστε ακριβείς και συγκεκριμένοι
Είναι φυσικό να εξάγουμε συμπεράσματα από συμπεριφορές για να σχηματίσουμε εντυπώσεις και να κάνουμε υποθέσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσουμε ότι κάποιος που αργεί για χρόνια είναι τεμπέλης. Αλλά οι εντυπώσεις είναι συχνά πολύ γενικές για να είναι χρήσιμες, ακόμη και αν είναι θετικές.
Αντ’ αυτού, επιδιώξτε συγκεκριμένη ανατροφοδότηση με βάση τη συμπεριφορά. Όσο ακριβέστερα μπορείτε να εντοπίσετε το πρόβλημα – όπως ότι μια παρουσίαση που είχε υπερβολική ορολογία, για παράδειγμα, αντί για «ήταν βαρετή» – τόσο πιο χρήσιμη θα είναι η ανατροφοδότηση.
Το ίδιο ισχύει και για τον έπαινο. Αν πείτε σε κάποιον ακριβώς τι έκανε καλά ή γιατί η δουλειά του ήταν εξαιρετική, θα φανείτε πιο γνήσιος και η ανατροφοδότησή σας θα είναι πιο ουσιαστική.
Η απομάκρυνση των γενικεύσεων από την εξίσωση έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μειώνει την απειλή για το άτομο που δέχεται την ανατροφοδότηση, ειδικά αν αυτή η ανατροφοδότηση είναι κρίσιμη.
3. Αν είστε νέοι σε αυτό, ξεκινήστε από μικρό και ουδέτερο επίπεδο
Μπορεί να αισθάνεστε σαν να πηδάτε από έναν γκρεμό, μεταβαίνοντας από μια υπερβολικά ευγενική κουλτούρα ανατροφοδότησης σε μια ειλικρινή.
Ξεκινήστε από μικρά πράγματα. Διαλέξτε θέματα που είναι τετριμμένα, αλλά που εξακολουθούν να ενδιαφέρουν τους ανθρώπους, όπως το τι να αποθηκεύσετε στην κουζίνα του γραφείου, αν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα που θα κάνει το αίμα κανενός να βράσει.
Ο στόχος είναι να χτίσετε «τον μυ» της ανατροφοδότησης. Με αυτόν τον τρόπο, όταν αρχίσετε να ασχολείστε με τα πιο δύσκολα πράγματα, οι νόρμες γύρω από την ειλικρίνεια θα έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν.
Καθώς εργάζεστε για την αλλαγή της κουλτούρας γύρω σας, να είστε υπομονετικοί. Οι νόρμες χρειάζονται πολύ χρόνο για να διαμορφωθούν και πολύ χρόνο για να αλλάξουν.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας