Γεωπολιτικά

Η Τουρκία κατηγορείται για τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο

Η Τουρκία κατηγορείται για τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως νέα πηγή οικονομικής στήριξης για τη Χεζμπολάχ, την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα στο Λίβανο, η οποία έχει υποστεί έντονη πίεση από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις κυρώσεις του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών

Σε επίσημη καταγγελία που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το Ισραήλ κατηγόρησε την Τουρκία ότι ενεργεί ως οικονομικός δίαυλος για τη λιβανική μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ. Η καταγγελία ανέφερε συγκεκριμένες πτήσεις με προέλευση την Τουρκία, οι οποίες φέρεται να μετέφεραν μετρητά που προορίζονταν για την οργάνωση.

Όπως αναφέρει το nordic monitor, η επιστολή με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 2025, ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, περιγράφοντας λεπτομερώς αυτό που το Ισραήλ χαρακτηρίζει ως «επίμονες παραβιάσεις» της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με τον Λίβανο τον Νοέμβριο του 2024.

Η επιστολή κατηγορεί τη Χεζμπολάχ για την ανασυγκρότηση της στρατιωτικής της υποδομής και τη συμμετοχή σε διασυνοριακές δραστηριότητες, σε άμεση παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ιδιαίτερης σημασίας για την Τουρκία, το παράρτημα της επιστολής περιγράφει τις χρηματοδοτικές μεταβιβάσεις προς τη Χεζμπολάχ, που πραγματοποιήθηκαν μέσω μεσαζόντων που δραστηριοποιούνται στο τουρκικό έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Μηχανισμό Παρακολούθησης και Εφαρμογής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κεφάλαια που πιστεύεται ότι προορίζονται για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ έχουν διοχετευθεί μέσω εμπορικών καναλιών μεταξύ του Ιράν και του Λιβάνου, με τουρκικούς φορείς να διαδραματίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμεσολαβητικό ρόλο στις συναλλαγές.

Τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνουν δύο τουρκικές πτήσεις —μία στις 7 Φεβρουαρίου 2025 και μία άλλη στις 9 Φεβρουαρίου— που προσγειώθηκαν στο Διεθνή Αερολιμένα της Βηρυτού μεταφέροντας μετρητά που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.

Αν και δεν εμπλέκονται άμεσα συγκεκριμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι ή οργανώσεις, οι ισχυρισμοί του Ισραήλ δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένης της σθεναρής αντιισραηλινής στάσης που έχει υιοθετήσει η ισλαμιστική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα ευθυγραμμίζεται όλο και περισσότερο με το Ιράν σε μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων, όπως η υποστήριξη της Χαμάς και η έντονη αντίθεση στην στρατιωτική εκστρατεία της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά των δυνάμεων των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Υεμένη.

Ο Ερντογάν έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X στις 28 Σεπτεμβρίου 2024, έγραψε: «Η πολιτική γενοκτονίας, κατοχής και εισβολής του Ισραήλ, που συνεχίζεται από τις 7 Οκτωβρίου 2023, έχει πλέον στρέψει το βλέμμα της προς το Λίβανο και τον λαό του Λιβάνου». Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι «αψηφά ανοιχτά όλη την ανθρωπότητα, τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν μία ημέρα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στο Λίβανο.

Δύο ημέρες αργότερα, μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν ενέτεινε την κριτική του προς το Ισραήλ, δηλώνοντας: «Μια χούφτα ριζοσπάστες σιωνιστές, τυφλωμένοι από το αίμα και το μίσος, ρίχνουν τη φωτιά στην περιοχή μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ σε αυτή την καταπίεση, αυτή τη βαρβαρότητα». Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, υποστηρίζοντας ότι η στάση αυτή αποτελεί υπεράσπιση της ανθρωπότητας ενάντια στην υποτιθέμενη βαρβαρότητα του Ισραήλ.

Την 1η Οκτωβρίου 2024, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να παράσχει στον Λίβανο όλους τους διαθέσιμους πόρους για την αντιμετώπιση των ισραηλινών επιθέσεων. Ισχυρίστηκε ότι ο στόχος του Ισραήλ ήταν να εισβάλει στο τουρκικό έδαφος μετά τις επιχειρήσεις του στο Λίβανο, παρομοίασε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου με τον Αδόλφο Χίτλερ και δήλωσε ότι οι ενέργειες του Νετανιάχου θα σταματήσουν οριστικά.

Η επιστολή του Ισραήλ κατηγορεί περαιτέρω τη Χεζμπολάχ ότι λειτουργεί εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης όπλων στο Λίβανο, διατηρεί στρατιωτική παρουσία νότια του ποταμού Λιτάνι και διεξάγει αποστολές αναγνώρισης κοντά στα ισραηλινά σύνορα — καθένα από τα οποία αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Μεταξύ των πιο σοβαρών κατηγοριών είναι η αναφερόμενη ύπαρξη ενός τούνελ λαθρεμπορίου μήκους 3 χιλιομέτρων στην κοιλάδα της Μπεκάα στο Λίβανο, το οποίο φέρεται να λειτουργεί η Μονάδα 4400 της Χεζμπολάχ για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ιρανικών όπλων. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το τούνελ ήταν στόχος δύο ξεχωριστών στρατιωτικών επιθέσεων, αλλά παρέμενε σε λειτουργία στις αρχές Φεβρουαρίου 2025.

Ο Ντανόν κατηγόρησε επίσης στοιχεία των Λιβανικών Ένοπλων Δυνάμεων (LAF), συμπεριλαμβανομένων των μονάδων στρατιωτικής πληροφοριών, για συμπαιγνία με τη Χεζμπολάχ μέσω της διαβίβασης ευαίσθητων πληροφοριών που είχαν λάβει από διεθνείς παρατηρητές.

Η επιστολή καταλήγει με έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει μέτρα, προτρέποντας τον Λίβανο να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις του βάσει του ψηφίσματος 1701, να επιβάλει κυρώσεις κατά του Ιράν και να λάβει μέτρα όλα τα κράτη μέλη για να διακόψουν τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ, ιδίως μέσω τρίτων χωρών όπως η Τουρκία.

Η Τουρκία έχει ήδη αποτελέσει στόχο μιας σειράς κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, λόγω οντοτήτων και ατόμων που συνδέονται με ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές, όπως η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και η Χεζμπολάχ, οι οποίες δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομάδες αυτές έχουν χρησιμοποιήσει τα χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά συστήματα της Τουρκίας όχι μόνο για τη μεταφορά κεφαλαίων, αλλά και για τη συγκέντρωση χρημάτων στο εσωτερικό της χώρας.

Μέλη της ιρανικής δύναμης Quds Force στην Τουρκία δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια με φανερή ατιμωρησία, ιδίως μετά την αποτυχία της μεγαλύτερης ποινικής έρευνας της χώρας για το τουρκικό δίκτυο των Quds Force, Tevhid Selam, τον Φεβρουάριο του 2014. Η έρευνα εμπλέκει υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο κύριος σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν για θέματα Μέσης Ανατολής, Σεϊφί Τουράν, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) την εποχή εκείνη.

Ο πράκτορας των Quds Force, Σίτκι Αγιάν, Τούρκος υπήκοος που είχε συνεργαστεί με τον στρατηγό, Μπεχναμ Σαχριαρί — ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην Τουρκία με το ψευδώνυμο Σαγιέντ Αλί Ακμπέρ Μιρ Βακίλι — ήταν επίσης ύποπτος στην τουρκική έρευνα. Αν και όλοι οι ύποπτοι στην υπόθεση τρομοκρατίας προστατεύονταν από την κυβέρνηση Ερντογάν, ο Αγιάν και ο Σαχριαρί κατηγορήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο Μανχάταν για πολλαπλά αδικήματα, μεταξύ των οποίων τρομοκρατία, παράκαμψη κυρώσεων, απάτη και ξέπλυμα χρήματος, όλα σχετικά με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων των Quds Force.

Ο Αγιάν ταξίδευε συχνά στο Λίβανο για να διεξάγει επιχειρήσεις με Ιρανούς πράκτορες. Είναι από καιρό στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, στον οποίο φέρεται να έχει δώσει εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά ως δωροδοκίες, που προήλθαν από τις μυστικές συναλλαγές του με το ιρανικό καθεστώς στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments