Ο άλλοτε προεδρικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, Τσαρλς Κούπτσαν, νυν πανεπιστημιακός και συνεργάτης του think tank Council on Foreign Relations, μίλησε με τον Πάολο Μαστρολίλι, ανταποκριτή της Repubblica στη Νέα Υόρκη, και είπε ενδιαφέροντα πράγματα για τους χειρισμούς του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ουκρανικό.
Το βασικότερο συμπέρασμά του είναι ότι πλέον αποκαλύφθηκε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ «ήταν αφελής» και «συμπεριφέρθηκε σαν πρωτάρης». Είναι όμως και κουτοπόνηρος, αφού με την τωρινή τακτική του «προετοιμάζει τον κόσμο για ενδεχόμενη αποτυχία της διαμεσολάβησής του». Και όχι μόνο. Σ
υναρπαστική στροφή επήλθε με το deal για τα ουκρανικά ορυκτά, διότι «με αυτό η κυβέρνηση Τραμπ αναγνωρίζει εγγράφως τη δέσμευσή της υπέρ της κυρίαρχης, ελεύθερης και ασφαλούς Ουκρανίας», κάτι που σημαίνει αυτομάτως «απόρριψη του μαξιμαλισμού του Πούτιν». Οπότε οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές. Ο Κούπτσαν δεν είναι τυχαίος, σχολίασε η Repubblica. Είναι ο άνθρωπος που χειρίστηκε αυτήν την κρίση στον Λευκό Οίκο επί Ομπάμα. Εξακολουθεί να ελπίζει στην «πιθανότητα συμφωνίας», συγχρόνως όμως προειδοποιεί ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα ο Πούτιν να την απορρίψει, με συνέπεια ο πόλεμος να συνεχιστεί επ’ αόριστον». Αλλη παρατήρηση του Κούπτσαν, η μεταστροφή του Τραμπ: «Φαινόταν προσανατολισμένος στη Ρωσία, πλέον όμως ασχολείται περισσότερο με την Ουκρανία».
Ο Κούπτσαν, όμως, δεν βιάζεται να βγάλει συμπέρασμα: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ μιλάει για την ανάγκη αύξησης της πίεσης στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν». Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Ως προς τη σημασία της συμφωνίας για τα ορυκτά συμπλήρωσε: «ΗΠΑ και Ουκρανία βρίσκονται πλέον σε στρατηγική ευθυγράμμιση. Η Ουάσιγκτον έχει άμεσο συμφέρον να σώσει το Κίεβο. Εξάλλου ο Τραμπ πάντα παραπονιόταν ότι ο πόλεμος προκαλεί στις ΗΠΑ απώλεια κεφαλαίων, ενώ τώρα μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτά τα ποσά θα αποπληρωθούν».
Ο Μαστρολίλι θύμισε στον συνομιλητή του άρθρο των New York Times περί νέας αποστολής Patriot στο Κίεβο. Ο Κούπτσαν σχολίασε θετικά, λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό αυτό για την άμυνα του Κιέβου», αλλά πέρασε σε κριτική των κινήσεων του Τραμπ στο Ουρανικό αφ’ ότου ανέλαβε την προεδρία. Ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «προσπαθεί να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για την πιθανή αποτυχία» εξαιτίας του αρχικού ενθουσιασμού του. «Νομίζω ότι υποτίμησε πολύ πόσο δύσκολη είναι η επίτευξη συμφωνίας.
Ειδικά ο Πούτιν δεν έχει αποκηρύξει τους μαξιμαλιστικούς στόχους του. Απ’ όσο γνωρίζουμε, εξακολουθεί να στοχεύει στην υποδούλωση της Ουκρανίας, συνεπώς η συμφωνία καθίσταται αδύνατη. Αν ο Τραμπ αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, θα το πράξει για να τον πιέσει, ωστόσο θα είναι ανακλαστική κίνηση, θα δείχνει την απογοήτευσή του. »
Ο Τραμπ νόμιζε ότι μόλις αναλάμβανε καθήκοντα θα τελείωνε τον πόλεμο με ένα τηλεφώνημα στον καλύτερό του φίλο, τον Βλαντιμίρ, και ο Πούτιν θα έσπευδε να κλείσει τη συμφωνία. Πίστευε ότι θα ασκούσε και κάποια πίεση στον Ζελένσκι και το παιχνίδι θα τελείωνε. Ομως δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Ηταν αφελής». Ο Μαστρολίλι ρώτησε τι πρέπει να κάνει από τούδε και στο εξής ο Λευκός Οίκος όσον αφορά το Ουκρανικό.
«Η διαπραγμάτευση δεν πήγε καλά», απάντησε ο Κούπτσαν, «επειδή η διαχείρισή της ήταν πολύ κακή. Ο Τραμπ προτού μιλήσει με τον Πούτιν και προτού συναντηθεί με τους Ρώσους στη Σαουδική Αραβία έπρεπε να καθίσει με τους Ευρωπαίους και με τους Ουκρανούς για να επεξεργαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο. Δεν το έπραξε, αντιθέτως έκανε παραχωρήσεις στη Ρωσία πριν καν διαπραγματευτεί. Λόγου χάρη, την αναγνώριση της Κριμαίας και την άρνηση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Λάθη πρωτάρη, μα μπορεί να διορθώσει τον εαυτό του και να διαπραγματευτεί σκληρά με τους Ρώσους. »Αν η Μόσχα αρνηθεί, οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για μακροχρόνιο πόλεμο, ζητώντας από το Κογκρέσο περισσότερα όπλα και χρήματα. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να εγκαταλείψουμε τις διαπραγματεύσεις. Και αυτό διότι ο Πούτιν μπορεί να θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, όμως τον ενδιαφέρει και η σχέση με τον Τραμπ. Θέλει την άρση των κυρώσεων, θέλει τη διεθνή αποκατάσταση. Ισως μελλοντικώς να ειβάλει ξανά στην Ουκρανία, συνεπώς χρειάζεται συμφωνία με εγγυήσεις προς το Κίεβο».
Πηγή: Protagon.gr